maandag 29 juni 2020

Waarom toch weer hypotheek aflossen?In 2016 hebben wij onze huidige woning gekocht mede met de overwaarde uit de vorige woning. De overwaarde is ontstaan door extra aflossingen in de periode van 2012 tot half 2016. Eigenlijk lag ik toen op ramkoers om mijn hypotheek op mijn vorige woning af te betalen vóór mijn 50e, maar het ideale huis kwam op ons pad. Ik ga nu weer aflossen, omdat het één van de twee opties is.

Werken aan een goed pensioen of een afbetaald huis
Je kunt op twee manieren je financiële positie vanaf de pensioenleeftijd verbeteren. Je zorgt voor extra pensioeninkomsten of je snijd in de kosten. In de afgelopen tientallen jaren heb ik aanvullend pensioen opgebouwd. Samen met een AOW-uitkering zal dit voldoende zijn, als ik geen hypotheeklasten meer heb. En het aflossen is meer motiverend dan het opbouwen van een pensioenkapitaal, dus was het geen moeilijke beslissing.

Wat zijn de financiële doelen?
Het ideaal is iedere maand €1.000 extra aflossen. Dat is mij in de periode 2012 tot 2016 eenvoudig gelukt. Maar dat gaat mij nu niet meer lukken. Ik streef naar een maandelijkse aflossing van €500, dus €6.000 per jaar. Dit zou betekenen dat ik over 11 jaar van mijn aflossingsvrije hypotheek af ben. Helaas lig ik dan niet op koers om op mijn pensioendatum van mijn hypotheek af te zijn. Uiteraard kan ik de maandelijkse besparingen door de aflossingen ook weer gebruiken voor het extra aflossen, maar met een hypotheekrente van 2,6% zal dat niet veel veranderingen brengen.

Een aflossing van €500 geeft mij een maandelijkse besparing van ongeveer: €1,10.

Hoe ik toch op mijn pensioendatum van mijn hypotheek af kom, moet ik nog over nadenken en een plan voor maken. Over 20 jaar moet de hypotheek weg zijn.

3 opmerkingen:

  1. Ik zit zelf ook in twijfel...extra aflossen op de hypotheek of beleggen voor pensioen...of een huis/appartement kopen voor de verhuur en hier extra inkomsten uit genereren. W.M.T.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met Prinsjesdag verwacht ik maatregelen tegen vastgoedbeleggers. In de grote steden zijn vastgoedbeleggers namelijk een groot probleem. Ze drijven de huizenprijzen op en geven starters geen kans om te kopen. Ik geloof zeker ook in vastgoed, maar voor nu houd ik het nog bij de eigen woning.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij gaan kopen in Nederland of in het buitenland als de huizenprijzen dalen...op het dieptepunt inspringen...W.M.T.

    BeantwoordenVerwijderen