woensdag 16 april 2014

Aflossen met 30% van je salaris



In september 2012 heb ik mijn eerste extra aflossing verricht. Ik raakte geïnspireerd door het boek “Hypotheekvrij” van Gerhard Hormann. Toen raakte is besmet met de aflosvirus.

In een door Vereniging Eigen Huis op Youtube geplaatste interview met de schrijver zit een mooie uitspraak waar jullie mogelijk ook iets aan kunnen hebben. Als je je baan verlies moet je van de één op de andere dag zien rond te komen met 70% van je salaris. Wat nu als je gaat proberen je hypotheek af te lossen door te doen alsof je werkloos bent.

Je gaat dus snijden in de uitgaven tot je 30% van je salaris maandelijks overhoudt om extra af te lossen. In de praktijk klopt de vergelijking niet helemaal. Want als je inkomen zakt, krijg je mogelijk ook weer recht op toeslagen of hogere toeslagen. Ook door de belastingdruk klopt deze vergelijking mogelijk niet. Toch vind ik het een nobel streven. Zie hieronder het interview.

10 opmerkingen:

  1. huis is afgelost, ik heb nu ww. het is nog minder dan de helft van mijn salaris.
    Het maakt me niet uit. Ben benieuwd naar het gesprek met UWV. Dat is altijd na de eerste drie maanden WW.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Altijd goed om op deze manier eens stil te staan bij wat je te wachten zou kunnen staan. Iets minder dan die 30% zou ook kunnen, i.v.m de toeslagen e.d. Eenmaal begonnen aan aflossen, word het vaak een (leuke) sport/verslaving. En met wat je uitspaart, kan je weer extra aflossen en spaar je weer meer uit... het welbekende sneeuwbaleffect. En al lijken dat kleine bedragen in het begin, het loopt snel op en over de hele looptijd scheelt het al snel duizenden Euro's aan rente.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nu €29.500 afbetaald. Het sneeuwbaleffect is nu al merkbaar. Het aflossen kun je echt een verslaving noemen.

      Verwijderen
    2. Daar ga ik in mee! Ik ben ook een echte junk... heb al 89.000 afgelost van de 150.000! Dat scheelt me een dikke 500 p/m!! En ieder tientje ben ik weer blij mee!

      Verwijderen
  3. Het is sowieso zinvol om een keer naar alle uitgaven en inkomsten te kijken en deze tegen het licht te houden. Niet direct met de intentie om te schrappen maar gewoon te weten wat je doet en waar het geld naar toe gaat. Je kan dit dan ook vergelijken op het NIBUD naar vergelijkbare inkomens/gezinssituaties. Wie weet wat er uitkomt, en als het niets is weet je het dan ook. En het is sowieso slim ook een te kijken naar de gevolgen van een ww-situatie van een of beide partners. Niet om te panieken, maar om te weten wat er dan gebeurt en hoe dan te handelen. Kennis is macht. En misschien kun je nu eenvoudig stappen doen om straks als je onverhoopt in een dergelijke situatie komt nare maatregelen te voorkomen.
    Oh ja.. grote stappen zijn er zelden in een keer te maken, maar vele kleine stappen...... worden samen ook grote. En dan werkt de sneeuwbal.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier gaat circa 57% van het gemiddeld netto maandinkomen naar de bank voor extra aflossing. We leven van minder dan de helft. De hypotheeklasten zijn per maand veeeeel minder dan we maandelijks voor gas-water-licht moeten betalen. We leven niet eens zuinig maar bewust zoals overgroot opa en oma zouden doen want die hadden niet zo veel te besteden maar leefden wel. Bij ontslag lachen we iedereen uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. je kunt nu al heel veel mensen uitlachen, of anders, velen kijken met bewondering en met een zekere afgunst naar jullie, laat ze maar jaloers worden / zijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij anoniemer van 18:13. Het is zo dat je bekenden wel eens een hint kunt geven wat het voordeel is van bewust omgaan met je inkomen en dan nog niet eens met betrekking tot schulden zoals een hypotheek er 1 is maar bijvoorbeeld bij aanschaf van een duur goed zoals een auto of zo in de treand van heb je die nu echt wel nodig en kan het misschien ook een andere zijn? Maar dergelijke zinvolle raad wordt maar zelden opgevolgd of zelfs over nagedacht en dat is dan best wel droevig als het goede bekenden of familie betreft. Daar kan je dan niets aan doen en zeker niet in vastbijten want tenslotte moet iedereen zelf weten wat ie doet. Dus ze weten het niet van ons en dat gaan we zeker ook niet vertellen om juist afgunst te vermijden. Het is een beetje krekel en de mier: de krekel maakt de hele dag plezier en bekommert zich nergens om en de mier bereid zich voor op een barre winter als er geen eten meer te vinden is. Een simpel verhaal maar de werkelijkheid is heel vaak gewoon zo. Dat is al erg genoeg. Bij het afsluiten van de hypotheek hadden we minder nodig omdat we relatief veel eigen geld hadden ingebracht: de experts indertijd verklaarden ons voor gek! Heel tegen natuurlijk gedrag zo'n 10 jaar geleden. We zwommen al flink tegen de richting in. Nu....weet iedereen wel beter en het aantal experts is sindsdien gedecimeerd Maar over 30 jaar of minder gebeurt hetzelfde weer en is de verontwaardiging waarschijnlijk weer even zo groot.

      Verwijderen
  6. anoniem (14:42+18:19) reactie: Het is inderdaad niet zo dat je anderen moet gaan opvoeden. Ze doen wat ze vinden dat ze moeten doen. Je kunt vanuit jezelf hoogstens op een gepast moment in een discussie / gesprek melding maken van hoe jullie zaken zien, en hoe je inspeelt op zaken, en wat de prettige gevolgen daarvan zijn. Ik heb zeker niet de indruk dat alle aflossers hier op dit forum mensen zijn die alles op zij zetten voor het aflossen van hun hypotheek en verder geen geneugten of plezierige dingen meer doen.

    Vanwege het aflossen kunnen ze juist deze zaken doen zonder dat dit tot rood staan of andere nare keuzes leidt. Ik merk zelf wel dat ik, als anderen 'klagen' ik ze "confronteer" met keuzes die ze kunnen maken. Het niet maken van keuzes of andere keuzes maken, is hun goed recht, maar dan is het ook de consequenties aanvaarden, en dus niet huilen als het mis gaat. Ik heb dan ook geen medelijden meer in een dergelijke situatie. Je kan altijd keuzes maken. En het gelul van mensen van ja... jullie hebben makkelijk praten nu.... Wij hebben keuzes gemaakt, zij niet, en zij kunnen nu ook nog keuzes maken.

    Wij hebben er hard voor gewerkt, doen er nog een studie bij, hebben ook een huishouden, en regelen het gewoon. Als anderen dat niet willen of denken te kunnen , prima, maar dan ook geen gezeur achteraf... en dat vertel ik ze wel........ (netjes).... en dan geven ze me toch vaak gelijk.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is het hem juist, er zijn er nog zoveel die een gat in de hand hebben maar voor de goede verstandhouding ga je hen er daar natuurlijk niet op attenderen. Ze houden zichzelf vaak voor de gek en hun manier van leven eventjes ombuigen is niet zo makkelijk als ze zelf niet overtuigd zijn. Het komt wel eens voor dat ze zich afvragen hoe doen zij dat toch? Maar uitleg daaromtrent geven is al snel te ingewikkeld voor hen dat ze na 5 minuten luisteren al snel opgeven.

      Verwijderen