donderdag 25 september 2014

Vereniging Eigen Huis is voor afschaffen hypotheekrenteaftrekVolgens de directeur van Vereniging Eigen Huis (VEH), Rob Mulder, moet de hypotheekrenteaftrek worden afgeschaft. Dit moet een onderdeel uitmaken van een gehele herziening van ons belastingstelsel.

Grote hervormingen beginnen met plannen. VEH is een vereniging met aanzien, maar zij hebben niet de macht om de huidige belastingplannen van staatssecretaris Wiebes van Financiën te beïnvloeden. De staatssecretaris heeft onlangs aangegeven dat de huizenmarkt deze keer niet in hervormingsplannen wordt meegenomen. Met andere woorden, de hypotheekrenteaftrek zal niets aan veranderen. Het plan van VEH is om de aftrek af te schaffen en deze te vervangen door lagere belastingschijven. De plannen gaan nu nog niet door, maar mogelijk over vijf of tien jaar wel?

Als ik nu niet actief aan het aflossen was geweest, zou ik van dit soort berichten een angstig voorgevoel krijgen. Dit is namelijk niet zomaar een uitspraak geweest van de directeur van VEH. Mulder heeft twee jaar geleden samen met onder andere de Woonbond en de NVM het plan “Wonen 4.0” gelanceerd. Hierin werd ook al gepleit voor een andere fiscale behandeling van de eigen woning.

Dit soort plannen benadrukken voor mij nog wel een keer dat het belangrijk is om niet teveel afhankelijk te zijn van de hypotheekrenteaftrek. Indien de hypotheekrenteaftrek op langere termijn inderdaad gaat verdwijnen, zijn wij als aflossers de lachende derde. Wij krijgen wel de lagere belastingheffing en hebben geen last van de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is toekomstmuziek waar wel rekening mee moet worden gehouden.

5 opmerkingen:

 1. Hier hetzelfde gevoel, als dit bericht mij 4 jaar geleden had bereikt was ik lichtelijk in paniek geweest,
  nu denk ik tja het komt er een keer aan, is ook wel logisch ook.
  Denk dat onze hypotheek voor de invoering wel op nul kan staan, maar zo niet we zouden de hypotheeklasten nu al zonder aftrek kunnen dragen, dat was 4 jaar geleden niet zo.
  Door extra aflossen bouw je zekerheid en veiligheid voor jezelf op

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben blij dat deze belangengroep een realistische kijk op deze zaak heeft gekregen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onzin. Belangengroep hier is een hele andere.

   Verwijderen
 3. Ik denk een goede zaak. Wij hebben nooit rekening gehouden met de HRA in die zin, dat we er niet afhankelijk van waren/werden. Het geld dat het opbracht is netjes gebruikt voor de aflossingen en zo komt het dat we nu al helemaal niet meer wakker liggen van dit soort berichten... die er aan zaten te komen natuurlijk. Wij krijgen zo weinig meer, maar ook dit bedrag gaat naar de aflossingen voor het sneeuwbaleffect!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt mij alleen maar goed. Er zijn zoveel mensen die een dikke aflossingsvrije hypotheek hebben (al dan niet onder water) maar niet aflossen omdat ze anders minder HRA terug krijgen. Dit is geen gezonde situatie. Er zijn ook teveel mensen die als ze de HRA niet terug zouden krijgen hun huis niet zouden kunnen betalen. Vind ik persoonlijk ook een slechte situatie. Wij hebben ons huis gekocht met de gedachte dat ook als we niets zouden terugkrijgen het zouden kunnen betalen. We hebben ook al extra afgelost en dat scheelt ook. Van mij mag het er dus gewoon vanaf, heb het altijd al een rare toestand gevonden. Mensen moeten hierin hun eigen broek kunnen ophouden. Alles is zo doorgeslagen. Een huis is om in te wonen en dat moet je afstellen op wat je eraan uit wilt/kunt geven en door die teruggave HRA krijg je scheve verhoudingen.

  BeantwoordenVerwijderen