maandag 22 juni 2015

Aflossen met je belastingteruggaveUit onderzoek van ABN Amro blijkt dat ruim één derde van de huiseigenaren de belastingteruggave wil gebruiken om extra mee af te lossen. Slechts een kwart van de huiseigenaren gaat het geld op een spaarrekening zetten.

Als huiseigenaar krijg je bij de jaarlijkse belastingaangifte een deel van de betaalde belasting terug. Op het salaris is namelijk een te groot bedrag aan belasting ingehouden, omdat er bij het berekenen van de verschuldigde belasting over het bruto loon geen rekening wordt gehouden met teruggave door de hypotheekrenteaftrek. Veel huiseigenaren kiezen ervoor om maandelijks een teruggave te krijgen in de vorm van een voorlopige teruggave. Indien je dat niet doet, krijg je in juni een groot bedrag in één keer terug. Een effectieve manier om voor een extra aflossing te sparen.

Probeer het eens een jaartje zonder de voorlopige teruggave!
Huiseigenaren die nu maandelijks een bedrag terugkrijgen van de Belastingdienst, kunnen sparen voor een extra aflossing door de voorlopige teruggave stop te zetten.

Ga eens proberen om het bedrag dat je maandelijks aan voorlopige teruggave krijgt te besparen op je vaste lasten. Zeg bijvoorbeeld abonnementen op en kies voor een goedkoper abonnement voor de telefoons en voor televisie. Zeg de sportschool waar je toch nauwelijks komt ook gewoon op. Voer net zo lang besparingen door tot je het bedrag van de voorlopige teruggave bespaart hebt. Beëindig vervolgens de voorlopige teruggave.

Je krijgt niet minder te besteden en eigenlijk ga je sparen bij de Belastingdienst. Volgend jaar juni ga je de belastingteruggave gebruiken om extra af te lossen. Een effectieve manier om een paar duizend extra af te lossen.

8 opmerkingen:

 1. Het zou effectiever zijn als je de "maandelijks" voorlopige teruggave gebruikt om maandelijks aflossen. Bij de belastingdienst ontvang je namelijk geen rente

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens. Voor mensen met weinig begrotingsdiscipline kan dit handig zijn, maar ik heb dit gelukkig niet nodig

   Verwijderen
  2. De maandelijkse teruggave is in veel gevallen te laag. Bij veel banken moet de extra aflossing minimaal bijvoorbeeld 500 euro bedragen.

   Verwijderen
  3. bij de helft van de banken ook niet, bron consumentenbond:
   BLG Hypotheken: minimumbedrag aflossing €25;
   Florius minimumbedrag aflossing €25;
   Nationale-Nederlanden: minimumbedrag aflossing €25;
   SNS Bank: minimumbedrag aflossing €25;
   ABN Amro: minimumbedrag - geen;;
   ING: minimumbedrag - geen;
   Rabobank: minimumbedrag €50.

   andere mogelijkheid is bijv om eens in de twee maanden af te lossen en het geld in de tussentijd tijdelijk parkeren op een spaarrekening. Ook bij een jaarlijkse teruggaaf zul je de discipline op moeten brengen om dit te gebruiken voor aflossing.

   Verwijderen
  4. Wij zitten bij de Rabobank, maar in onze hypotheekakte staat dat we pas vanaf 300 euro mogen aflossen. Dus helaas daar gaat die vlieger niet op, onlangs nog contact over gehad met Rabobank.

   Verwijderen
 2. Wij kregen eerst iedere maand terug, maar sinds een jaar doen we dit toch maar per jaar. Het is voor ons lekkerder om in een keer een groot bedrag te krijgen, dan 12 keer een kleiner bedrag. Zo lijkt het toch veel meer en je gaat verstandiger met je geld om, want die kleine(re) bedragen gaan zo op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De maandelijkse teruggave kan inderdaad in veel gevallen te laag zijn om mee af te lossen. Maar opgeteld bij je aflosbedrag kom je hiermee misschien wel net aan de minimale aflossom. Ik ben ook groot voorstander van maandelijks aflossen vanwege het rente-op-rente effect. Stuk effectiever dan het eerst een jaar op te (laten) sparen.
  Binnen is binnen en afgelost is afgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij de SNS kan ik ook maandelijks aflossen.
  Wordt dan gelijk met je hypotheekbedrag ingehouden en op die manier merk je ook nauwelijks iets van je afschrijving als het gelijk is aan je maandelijkse teruggave van de belastingdienst.

  Zelfde principe als automatisch sparen. In dit geval automatisch aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen