vrijdag 15 januari 2016

Aflossen? Verhuizen? Vakantie?Jaarlijks boeken wij een vakantie in de maand januari. Dit jaar spelen er meerdere factoren mee. Als wij ons huis gaan verkopen, kunnen wij onze vakantiedagen waarschijnlijk wel anders gebruiken. Om mijn aflosschema vol te kunnen houden, moet het geen te dure vakantie worden.

Inmiddels hebben wij besloten om gewoon een vakantie te boeken naar een zonnige bestemming. Wij kunnen ons leven namelijk niet bevriezen omdat wij misschien moeten verhuizen. Elke maand wil ik €1.250 aflossen, dus wij moeten een low budget vakantie boeken. Dat gaat lastig worden, want met schoolgaande kinderen zitten wij vast aan het hoogseizoen.

Niet op schema voor de eerste aflossing
Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik maandelijks €1.250 over ga maken. Desnoods ga ik hiervoor spaargeld gebruiken. Deze maand lig ik bepaald niet op schema om het bedrag vóór 1 februari bij elkaar te hebben. Gelukkig hebben wij ondanks onze aflosdrift voldoende geld achter de hand gehouden om een beetje in te kunnen teren, maar het is wel opletten.

Interview met Elsevier is geplaatst
Een paar maanden geleden ben ik geïnterviewd door een journalist van de Elsevier. Gisteren heb ik het tijdschrift gekregen waar het interview in staat. Op de website Voormorgen.nu kun je het interview lezen.

16 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal op Voormorgen!
  Persoonlijk vind ik een te strak aflosschema erg gevaarlijk. Bij financiele tegenvallers ben je dan te snel geneigd om in te teren op je vermogen. De vraag waar de grens dan ligt. En in het geval dat je wel een harde bodemgrens hebt voor je buffer: waarom zou je dan niet nu meteen aflossen tot aan je minimale buffer?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik los niet gelijk af tot de minimale buffer om mijn motivatie vast te kunnen houden. Eigenlijk houd ik mijzelf voor de gek, maar het werkt. Ik ben het met je eens. Je moet niet teveel van je buffer gebruiken om af te lossen. Daar waak ik wel voor.

   Verwijderen
 2. Wat vind je van de opmerking in het kader? 'Wij' zijn bezig met het aflossen van ons huis. Daar pak je inderdaad netto tussen 1.5-2.5% op, afhankelijk van rentepercentage en belastingschaal. Tel daarbij 1.2% vermogensbelasting op (beleggen is tenslotte box3) en je netto besparing ligt maximaal op 4%. Dhr. vd Kwast pleit dat je met beleggen een langjarig gemiddelde van 5-6% moet kunnen behalen. Waarom kiezen 'we' er dan niet met z'n allen voor om ipv af te lossen te beleggen en de laatste paar jaren van onze horizon elke keer het maximale boetevrije bedrag af te lossen? Dan zou je uiteindelijk beter af zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij stelt dat je een rendement kunt halen van 5 of 6 procent als je er tijd en geld in steekt. Dat slaat natuurlijk nergens op. In 2008/2009 zijn de koersen met 25% gezakt.

   Verwijderen
  2. Er zijn natuulijk ook jaren waar het 40% gestegen is dus 1 jaar zegt me niet zoveel. Op de langere termijn is de afgelopen 100 jaar 5-6% prima mogelijk in een willekeurige 30-jaars periode, ook met de jaren 30 crisis meegenomen. Zekerheid heb je echter niet en die heb je als je je hypotheek aflost wél. De waarde van beleggingen zal fluctueren en daar moet je ook maar tegen kunnen.

   Verwijderen
  3. Op basis van resultaten uit het verleden is het inderdaad mogelijk. De meeste mensen hebben niet de kennis om verstandige beleggingsbeslissingen te nemen. Daar schuilt zeker een gevaar in.

   Verwijderen
  4. Daar zijn dan weer de indexfondsen voor uitgevonden. Maar beleggen brengt altijd een risico met zich mee, dat is idd zo. Daarnaast is het verstandig om te spreiden, dus waarom niet en - en? En aflossen, en beleggen.

   Verwijderen
  5. Hallo, met crowdfunding haal ik de komende 5 jaar een jaarlijks rendement van 7,7%. Allen kleine bedragen aan 10 verschillende credietvragers. Het is een leuke manier om geld te "sparen" en het risico is klein tot nihil. Waarom hoor ik in de wereld van snelle aflossers zo weinig over crowdfunding?
   http://nos.nl/artikel/2078253-opbrengst-crowdfunding-opnieuw-verdubbeld.html

   Verwijderen
  6. @ Mark: wellicht omdat het risico groter is dan jij nu zegt? 1 van je leningen hoef maar niet terug betaald te worden en je rendement op alles zakt in de min. Naar mijn mening is crowdfunden risicovoller dan beleggen op de lange termijn. Er is ook veel wildgroei in projecten en je kunt zelf niet uitmaken wie wel en niet risicovol is. Ik denk dat jij gewoon geluk hebt gehad. Ik hoor graag je resultaten als je 10-15 jaar bezig bent en niet na een korte periode. ;)

   Verwijderen
  7. Hier nog even een voorbeeld van een van de bekendste en goedkoopste indexfondsen, VTSAX. Juul heeft het over de jaren 2008/2009 waarin de beurs 25% gedaald zou zijn en dat het onzin zou zijn dat je rendementen kan halen van 5-6%. Als we de historie van dit fonds bekijken zien we dat zowel de 3,5, 10 en 15 jaars rendementen allemaal boven de 5,5% liggen. Dit is dus met de afgelopen crisisjaren meegenomen.. Je beleggingen spreiden en zeer lage kosten houden zijn key, daar hoef je echt geen jaarverslagen etc voor door te werken.

   Verwijderen
  8. en de link vergeten..

   http://quicktake.morningstar.com/syndication/trailreturn.aspx?cn=GLG117&symbol=VTSAX

   Verwijderen
 3. Mooi artikel in Voormorgen!
  Gaan jullie consessies doen, en zoja welke, als deze low budget vakantie naar de zon in het hoogseizoen niet haalbaar is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is Griekenland geworden. Niet echt low budget, maar wij hebben de financiële schade beperkt kunnen houden.

   Verwijderen
  2. Griekenland: dat zal wel goedkoop zijn met alle ellende qua migratie en crisis daar. Zou er ook wel heen willen gaan, maar vind het nu te onveilig, net als Turkije.

   Verwijderen
  3. Heerlijk Griekenland, lijkt me leuk om ooit met onze kinderen naartoe te gaan.

   Verwijderen
 4. Fors doel hoor €1250 per maand.
  Wij gaan proberen €1000 van het salaris eerst apart te zetten voor het aflossen, maar ik vrees dat we dat wel aan moeten spreken gedurende de maand.
  Maar goed....we gaan het proberen.

  BeantwoordenVerwijderen