vrijdag 22 april 2016

Aflossingsvrije hypotheek meenemen naar de nieuwe hypotheek



De extra aflossingen van de afgelopen 3,5 jaren zijn volledig ten laste van mijn aflossingsvrije hypotheek gegaan. Het resterende deel van ongeveer €66.000 neem ik mee naar mijn nieuwe hypotheek. Dat klinkt niet logisch voor iemand die z’n hypotheek snel weer wil aflossen, maar er zit zeker wel een gedachte achter.

Door het kopen van een ander (duurder) huis nemen wij een extra schuld op onze schouders. De hypotheeklasten zullen sterk stijgen. Om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek moet er namelijk nu sprake zijn van maandelijkse aflossingen. Uiteraard juich is dat toe, maar ook in maanden met tegenvallende inkomsten moeten de lasten nog te dragen zijn. Om de vaste maandlasten zo laag mogelijk te houden, neem ik mijn aflossingsvrije hypotheek van €66.000 mee naar de nieuwe woning.

Wat wordt het aflosplan?
Wij gaan een ander huis kopen in augustus. Vervolgens hebben wij nog minimaal één maand om de nieuwe woning op te knappen. De komende maanden gaan wij dus niet meer aflossen. Vanaf het moment dat wij in het nieuwe huis wonen wil ik gelijk weer beginnen met het extra aflossen. Het zal gaan om honderden euro’s per maand. Door een groot deel van de hypotheek aflossingsvrij te houden staat er geen druk op en houden wij gedeeltelijk de vrijheid om zelf te beslissen wat wij aflossen.

Huis kopen
Wij zijn al bezig met het aankopen van een huis. Wij hebben al een akkoord met de verkopers. Het is nu nog wachten op de administratieve afhandeling. Zodra alle papieren getekend zijn vertel ik er meer over.

11 opmerkingen:

  1. klinkt vrij logisch. Vooral met de mate van discipline die jullie al getoond hebben qua aflossen.
    Wel lekker voor jullie dat het vooralsnog zo voorspoedig gaat bij jullie. Verhuizen jullie ver weg of blijft het in de buurt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij blijven in ieder geval in de buurt. Het is na de Open Huizen Dag zeer snel gegaan. Volgende week hopen wij ook de koop af te ronden. Als het zover is zal ik het huis gelijk met jullie delen.

      Verwijderen
  2. Ik vind het een verstandige en slimme zet! Een aflossingsvrije hypotheek is wat dat betreft ideaal, voor wat betreft de voorwaarden, om zelf af te lossen. Het valt en staat met eigen discipline, maar dat zit bij jullie wel goed. Fijn dat het allemaal zo voorspoedig lijkt te gaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd!
    En wat neem je dan aan andere hypotheekdelen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij kiezen voor een lineaire hypotheek. In deze hypotheekvorm gaat de aflossing sneller in vergelijking met de annuiteitenhypotheek. De hypotheekrente gaan we voor 20 jaar vast zetten. De rentes staan historisch laag, en daar willen wij van profiteren.

      Verwijderen
    2. Nog gefeliciteerd met de nieuwe woning! Handig om een deel van de hypotheek aflossingsvrij te houden en verstandig om de rest lineair af te lossen.
      Maar waarom zou je een dief van je portemonnee zijn en het 20 jaar vastzetten?

      Ik zou kiezen voor de 1-jaars rente aangezien die zelfs lager is dan variabel. Elk jaar kun je dan de rentestanden opnieuw bekijken. De rente gaat voorlopig niet stijgen is de prognose en doet ie dat toch dan duurt het slechts maanden voordat je alsnog een langere termijn kunt kiezen.

      Ik heb zelf een volledig lineaire hypo, vastgezet voor 10 jaar. Liever had ik voor de 1-jaars variant gekozen, dat was nog beter geweest.

      Verwijderen
    3. Terechte opmerking Mark! Ik heb er wel een theorie achter. De hypotheekrentes zijn nog steeds dalende. Zodra de daling weer een stijging wordt, verwacht ik dat de hypotheekrentes voor de langere termijnen sterk gaan stijgen. Ik kan nu 20 jaar vastzetten tegen 2,6%. Zodra de rentes weer licht stijgen, verwacht ik een naar verhouding grote stijging voor de langere rentevaste periodes. Ik kan mijn theorie niet onderbouwen, maar het klinkt logisch.

      Verwijderen
  4. Gefeliciteerd! Ik zou hetzelfde hebben gedaan, met het meenemen van je aflossingsvrije hypotheek. Het aflossen zit bij jullie toch wel goed en zo hou je de kosten binnen de perken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. gefeliciteerd, en succes met verbouwen..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Klinkt goed allemaal. Mag ik vragen waarom je lineair kiest? Als je zeker wilt weten dat je kan blijven betalen kun je dan niet beter annuitair doen (lagere maandlasten) en bijstorten tot lineair in jaren dat het voor de wind gaat? Peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een lineaire hypotheek maakt het extra aflossen eenvoudiger. Anders moeten de maandlasten steeds herberekend worden.

      Verwijderen