vrijdag 22 juli 2016

Vaste hypotheekrente of variabele hypotheekrente?Het voor een langere tijd vastzetten van de hypotheekrente wordt steeds voordeliger. Het is momenteel zelfs zo dat je beter 10 jaren de hypotheekrente vast kunt zetten in vergelijking met het variabel houden van de rente.

Normaliter is het namelijk zo dat men een hogere rente betaalt doordat er meer zekerheid is op de lange termijn. Na lange tijd is dat nu dus aan het veranderen.

De meest gekozen rentevaste periode is tien jaar. Als je dit met NHG doet betaal je gemiddeld 1,94%. Wanneer je een variabele rente wilt betaal je gemiddeld 1,97%, volgens cijfers van de Hypotheekshop. Het vijf jaar vastzetten van de hypotheek is al een langere tijd goedkoper, sinds begin 2015 en de rente hiervoor bedraagt momenteel gemiddeld 1,74%.

Het hard dalen van de hypotheekrentes is iets dat veel voorkomt deze jaren. Onze economische groei laat op zich wachten en door de stimuleringsmaatregelen van de ECB dalen vooral de percentages voor rentes over de langere termijn hard. ABN AMRO dook eind mei zelfs onder de 1% hypotheekrente voor een periode van 2 jaar.

Brexit
Nadat de Brexit een feit was zakten de marktrentes voor leningen van 10 jaar hard, wat ervoor gezorgd heeft dat de rente op de staatsobligaties van Nederland voor 10 jaar inmiddels negatief is. De Duitse invloedrijke 10-jaars Bund is al een langere tijd in de min. Dit zijn producten waarmee banken ervoor zorgen dat hun hypotheken gefinancierd kunnen worden.

Men verwacht dat de marktrentes onder andere door de Brexit nog wel een geruime tijd laag zullen zijn en misschien zelfs nog zullen dalen. Het lijkt er dus op dat degene met 10 jaar zekerheid in hun hypotheekrente duurder uit kan zijn dan men die een variabele rente gekozen heeft. De aanbieders van de hypotheken zorgen met hun lagere tarief voor 10 jaar op een voorschot van een rente die lang laag blijft.

Huiseigenaars profiteren
Huiseigenaren met een variabele rente hebben geluk, zij zagen hun rente sinds 2012 bijna met de helft afnemen waardoor hun maandelijkse lasten afnamen. Men die hun rente vastgezet heeft toentertijd betaalt momenteel ongeveer 5% rente, een hoog tarief wanneer je dit vergelijkt met de huidige prijzen.

2008
In 2008 was er in de tijd net voor de kredietcrisis ook sprake van een rente die hoger was wanneer men voor variabel koos. Toen waren de tarieven voor een rente vastgezet voor 5 of 10 jaar ook goedkoper, het is dus niet alleen iets van deze tijd.

1 opmerking:

  1. Hier staat het nog 4 jaar vast voor 2,5% Ik heb de hypotheek over laten zetten, dat scheelde toch echt wel wat! Nu heeft het geen zin meer om te switchen, dat haal ik er niet meer uit. We hopen over 4 jaar (zo goed als) klaar te zijn met aflossen, zodat een rente stijging ons niet meer (of nauwelijks) raakt. Ik had ooit een rente van 12,3 toen ik mijn eerste huis kocht, in de jaren 80... dat waren nog eens tijden!! Iedereen keek jaloers naar mijn broer, die in het bankwezen werkte en een hypotheekrente kreeg van een ruime 6% Grappig, hoe dat kan gaan. Niets is zeker in het (financiƫle) leven.

    BeantwoordenVerwijderen