maandag 15 augustus 2016

Boete op extra aflossen mag niet meerDankzij nieuwe EU-regels mogen banken geen boeterente meer in rekening brengen bij het extra aflossen. Je mag nu jaarlijks 10% of 20 % extra aflossen, over het meerdere kan er boeterente verschuldigd zijn. De nieuwe regels gelden uitsluitend voor nieuwe hypotheken.

Deze regels zijn Europees doorgevoerd zonder dat er in Nederland in de media aandacht aan geschonken is. Banken mogen nog steeds kosten rekenen, maar het moet gaan om een vergoeding voor de directe kosten. Het is onduidelijk hoe banken met de nieuwe regels om gaan. Het CDA heeft ervoor gepleit dat het kabinet zo snel mogelijk in kaart brengt wat banken hiermee moeten.

Hoe gaan banken de nieuwe regels toepassen?
De regels kunnen een bevrijding zijn voor huiseigenaren met een hoge hypotheekrente en een langlopende rentevaste periode. Als de nieuwe regels ook van toepassing worden verklaard voor bestaande hypotheken, wordt het goedkoper om over te sluiten. Maar het lijkt mij niet waarschijnlijk dat banken hier zelf mee komen. Het wegvallen van de boeterente zal namelijk een grote kostenpost zijn voor banken. Dit kunnen ze compenseren met de directe kosten die ze toe kunnen passen, maar daar moeten nog goede afspraken over gemaakt worden.

7 opmerkingen:

 1. Die Pieter Omtzigt is toch echt een kei en een luis in de pels voor dit kabinet. Fantastisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoorde dit vanochtend op de radio, maar kon het nergens terug lezen op het Internet, totdat ik deze blog vond via Google. Omdat wij van plan zijn om ons rentevastperiode vervroegen, ben ik benieuwd of ik dit kan gebruiken om van de boete af te komen. Moet ik er mee wachten of zou ik dit gelijk kunnen proberen? Of dit dit echt alleen bedoelt voor het boetevrij aflossen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. grote vraag is inderdaad of het geldt voor bestaande contracten. In dat geval kan het interessant zijn om een nieuwe hypotheek te nemen tegen de huidige lage rente en er de bestaande lening met hoge rente mee af te lossen. maar dat zal wel weer niet mogelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik las in de Telegraaf dat dit alleen geldt voor nieuwe hypotheken. Helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor de banken wordt het een hele uitdaging om die directe kosten op te lepelen. Wat is nl directe kosten? Bijdrage aan de server waar de hypotheek op draait? Salaris van de minuten van de mevrouw die het moet invoeren? gemiste rente? (en hoe bereken je dat, in deze volledig onvoorspelbare markt?)
  Ze zullen er wel een slag naar slaan hoor, maar hoe nauwkeurig het is.... kweetnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er stond in de krant dat directe kosten duidelijk geen betrekking heeft op gemiste winst (=gemiste rente)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Laat je altijd goed inlichten bij het kopen van een nieuw appartement of huis. Het is soms al complex genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen