dinsdag 9 mei 2017

De AFM wil aanzetten tot aflossen


De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat huiseigenaren aansporen om de aflossingsvrije hypotheek af te lossen. De toezichthouder wijst op het gevaar van het sterk stijgen van de hypotheekrente en het sterk dalen van het inkomen na pensionering.

Hoe ze het extra aflossen willen aanjagen is niet duidelijk. Ze zijn een samenwerking aangegaan met ING en Florius om klanten op verschillende manieren te benaderen om het extra aflossen te promoten. Wist jij dat de bank op de einddatum van de hypotheek aflossing van de volledige hypotheekschuld kan eisen? Overstappen naar een andere bank is mogelijk, maar wat als dat niet mogelijk is door een te laag inkomen na pensionering?

Er kleven gevaren aan de aflossingsvrije hypotheek
Ook een aflossingsvrije hypotheek heeft een einddatum. Alleen gebeurt er niet zoveel op de einddatum. Er volgt geen aflossing na 30 jaar. Het meest logische is het verlengen van de hypotheek. Dat zal in de meeste gevallen ook gebeuren. In theorie kan het anders. Stel, je hypotheek loopt nog bij een geldverstrekker die niet meer bestaat. Bijvoorbeeld Westland Utrecht. De bank kan na 30 jaren zeggen: “verlengen kan niet”. Vervolgens moet je op zoek naar een andere bank. Dat moet maar net weer lukken. Met een laag pensioeninkomen kan het lastig worden. Het zal wel met een sisser aflopen, maar garanties heb je niet.

Houd rekening met een sterke stijging van de hypotheekrente
Het lijkt op dit moment ondenkbaar, maar de hypotheekrente kan sterk stijgen. Zijn de rentelasten ook nog betaalbaar als de hypotheekrente 8% bedraagt? Een aflossingsvrije hypotheek van €60.000 lijkt behapbaar, maar zorgt wel voor een maandlast van €400. Na 30 jaren is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar, dus geen teruggave van de Belastingdienst meer.


Iets om rekening mee te houden.

5 opmerkingen:

 1. Prima blog, ze mogen het aflossen van mij verplichten.
  Heb je zelf ideeën hoe dat aangepakt kan worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja! De hra kost de schatkist veel geld. Geef huiseigenaren de mogelijkheid om bijvoorbeeld eenmalig een bedrag van €10.000 af te lossen. Maak dit aflossingsbedrag aftrekbaar van het inkomen. Dit kost de schatkist nog veel meer geld, maar de tienduizenden euro's die afbetaald zijn worden niet meer jaarlijks afgetrokken van het inkomen. Is het een succesvol initiatief? Herhaal de regeling in 2018 nog een keer. Nederland komt op deze manier van de te hoge hypotheekschulden af en op lange termijn biedt het een besparing voor de Nederlandse schatkist.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is een mogelijkheid en extra aflossen is sowieso beter, maar dan moet je dat geld wel hebben. Ik ben meer voor kleine bedragen of iets met rente doen waardoor er een verplicht karakter ontstaat wat de portemonnee minder pijn doet. De banken zouden best iets kunnen doen binnen de rentemiddeling en de overheid zou er ook baat bij hebben door minder hypotheekrenteaftrek. Nog wel een dingetje om op te lossen.

   Verwijderen
 3. Ik mis in je blog een stukje over het feit dat de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar is.
  Kortom, nog een reden om af te lossen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook langer als 30 jaar aftrekbaar, info van de belastingdienstsite:

  Rente maximaal 30 jaar aftrekbaar
  U mag de rente van een lening maximaal 30 jaar aftrekken. Is de lening afgesloten vóór 1 januari 2001, dan gaat de termijn van 30 jaar in op 1 januari 2001. Verhoogt uw bestaande hypotheek of lening? Of sluit u uw bestaande hypotheek of lening over en verhoogt u het bedrag? Dan gaat voor het extra bedrag dat u leent, een nieuwe periode in van 30 jaar waarin u de rente van dat extra bedrag mag aftrekken.

  BeantwoordenVerwijderen