zaterdag 16 september 2017

Aflossingsvrije hypotheek kan een doorn in het oog worden


Mijn huidige hypotheek is deels aflossingsvrij. Met deze hypotheekvorm druk ik de maandlasten. Over dit deel betaal ik namelijk alleen maar hypotheekrente. Zodra de einddatum bereikt is, kan er wel een probleem ontstaan. Het is namelijk nog maar de vraag of verlengen mogelijk is.

Zodra de einddatum van een hypotheek bereikt is, vervalt het contract. In principe kan de bank op dat moment het uitgeleende bedrag terug eisen. Dit zullen banken niet snel doen, want ze weten wel dat de meest huiseigenaren het bedrag niet hebben liggen. Het feit blijft wel dat je opnieuw om de tafel moet met de bank. Er moet namelijk een nieuwe hypotheek afgesloten worden.

Banken toetsen het inkomen
Als je hypotheek de einddatum bereikt na 30 jaren ben je waarschijnlijk al aardig op leeftijd. Een nieuwe hypotheek afsluiten klinkt wel logisch, maar dat moet jouw inkomen wel kunnen dragen. Zodra je 10 jaren of minder van de pensioendatum verwijderd bent, gaat de bank ook het pensioeninkomen meenemen in de berekening. Dus ook na pensionering moet jouw inkomen hoog genoeg zijn. Met een slecht pensioen kan het in een uiterste geval noodzakelijk worden om jouw huis te verkopen. Voor de meeste huiseigenaren zal verlengen geen probleem zijn, maar met een hoge aflossingsvrije hypotheek zijn financieringsproblemen niet uit te sluiten.

Na 30 jaren vervalt de hypotheekrenteaftrek
Op langere termijn ontstaat er nog een probleem. De betaalde hypotheekrente kun je maximaal voor een periode van 30 jaar aftrekken van het inkomen. Deze beperking is in 2001 geïntroduceerd. Om huiseigenaren die op dat moment al een eigen huis hadden te ontzien, blijft de hypotheekrenteaftrek in ieder geval bestaan tot 2031.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Bereikt deze hypotheek binnen 10 jaren de einddatum? Ga in gesprek met je bank over de mogelijkheden per de einddatum. Ook als je nog langer te gaan hebt kan het verstandig zijn om de aflossingsvrije hypotheek aan te vallen met aflossingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten