vrijdag 13 juli 2018

Kopers zijn bereid om meer risico’s te lopen

De huizenmarkt was jarenlang een kopersmarkt. Er stonden veel huizen in de verkoop en ze werden moeilijk verkocht. Langzaam ontstaat er nu een verkopersmarkt. Het aanbod wordt kleiner en de verkopers krijgen meer macht in de onderhandelingen. Deze verandering merkt de rechtsbijstandverzekeraar DAS ook. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn de geschillen rond aankoop en verkoop van huizen met 27% gestegen.

Onder andere in de steden Utrecht, Amsterdam en Groningen worden huizen weer als warme broodjes verkocht. Een logisch gevolg is dat kopers snel moeten handelen en een goed bod neer moeten leggen. Huizenzoekers die al vaker achter het net gevist hebben worden onvoorzichtig. Ze kopen zonder het verrichten van een bouwkundige keuring of in het koopcontract worden geen voorbehouden opgenomen met betrekking tot de financiering. Dit kan grote gevolgen hebben.

Meer geschillen
Kopers die later merken dat er mankementen aan het huis verzwegen zijn, kunnen de verkopers aansprakelijk stellen voor verborgen gebreken. Of na aankoop van het huis blijkt pas dat de kopers de financiering niet rond krijgen. Vaak staat er een boetebeding in een koopcontract waarin staat dat de kopers alleen onder de koop uit kunnen door een betaling van 10% van de koopsom van het huis. Dit zorgt voor meer geschillen en dus meer werk voor rechtbijstandverzekeraars.

Als je een huis wilt kopen is het belangrijk om voorzichtig te blijven. Laat je niet opjagen door de verkopers. Als de koop niet rond komt zijn er nog meer vergelijkbare huizen waar je een keuze tussen kunt maken. Misschien niet direct, maar het huis gaat er komen. Krijg meer inzicht in uw hypotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten