zondag 28 oktober 2018

Kiezen voor rentemiddeling of toch oversluiten?

Betaal jij nog een hypotheekrente van 5% of meer? Er zijn mogelijkheden om fors te besparen op de hypotheeklasten. Sommige banken bieden rentemiddeling aan. Hierbij wordt de huidige rentevaste periode opengebroken en weer verlengd tegen een lagere rente. Een andere optie is om de hypotheek over te sluiten. Wat is wijsheid?

De huizenmarkt is bezig met een duidelijk herstel. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de zeer lage hypotheekrente. Voor een rentevaste periode van twee jaar ligt het tarief bij één bank al onder de 1%. Huiseigenaren die nog een hoge hypotheekrente betalen kunnen niet meeprofiteren. Staat de hypotheekrente nog een paar jaar vast? Kijk eens naar de mogelijkheid van rentemiddeling, of misschien is oversluiten een optie.

Wat houdt rentemiddeling in?

Bij rentemiddeling wordt de huidige rentevaste periode opengebroken. Vervolgens krijg je van jouw hypotheekbank een voorstel voor een nieuwe en langere rentevaste periode. De huidige hoge hypotheekrente wordt in het voorstel van de bank vermengd met de lage hypotheekrente van dit moment. Op deze manier kun je toch deels meeprofiteren van de lage rente.

Is rentemiddeling de beste oplossing?

Het grootste nadeel van rentemiddeling is dat je toch nog een naar verhouding hoge hypotheekrente voor de kiezen krijgt. Banken verwerken namelijk een hoge opslag in hun rentevoorstel voor de nieuwe rentevaste periode. Het kan verstandiger zijn om de hypotheek over te sluiten. Hierbij wordt er boeterente in rekening gebracht, maar dat gebeurt ook bij rentemiddeling. Bij het oversluiten kun je overstappen naar een geldverstrekker met scherpere tarieven. Het klinkt allemaal zeer ingewikkeld, maar in de praktijk valt het mee.

Rentemiddeling is beter dan niets

Vaak brengt het oversluiten grotere financiële voordelen met zich mee. Rentemiddeling is vooral interessant voor huiseigenaren die de hypotheek niet kunnen oversluiten. Deze situatie kan bijvoorbeeld ontstaan als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis. Door te middelen kun je toch deels profiteren van de lage hypotheekrente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten