vrijdag 18 januari 2019

De aflossingsvrije hypotheek als blok aan het been

Volgens de ING kunnen ongeveer 200.000 50-plussers in de problemen komen door de aflossingsvrije hypotheek.  Zodra de einddatum van de hypotheek bereikt is, moet er een nieuwe hypotheek afgesloten worden. Maar is het inkomen wel toereikend om weer een hypotheek te krijgen?

Mensen met een aflossingsvrije hypotheek hebben hiervoor gekozen om de zeer lage hypotheeklasten. Het nadeel is dat de hypotheekschuld maximaal blijft. Na 30 jaren (of korter) wordt de einddatum van de hypotheek bereikt. Banken willen de hypotheek wel verlengen, maar je moet wel aantonen dat je voldoende inkomen hebt. Ook het pensioeninkomen wordt hierin meegenomen voor de oudere huiseigenaren.

Overwaarde zegt niet alles

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een aflossingsvrije hypotheek stilzwijgend door blijft lopen na het bereiken van de einddatum. Banken gaan voor het verlengen opnieuw toetsen. Ook een flinke overwaarde in het huis is niet de oplossing. Het inkomen moet toereikend zijn volgens de huidige acceptatienormen.

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek en ben je 50+? Verdiep je nu alvast in de mogelijkheden om te verlengen. Neem eventueel contact op met de bank voor advies.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben inderdaad 50+ en heb een deel aflossingsvrij. Het is echter door eerdere aflossingen nog maar een klein bedrag en ik heb meer dan genoeg eigen vermogen om dit hele bedrag af te lossen, ik kies er alleen voor om dit nog even niet te doen. De aflossingsvrije hypotheek is voor vooral vrijheid om het af te lossen wanneer ik wil.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kunt het geld inderdaad beter contant houden. Dat geeft meer vrijheid.

    BeantwoordenVerwijderen