donderdag 22 augustus 2013

De huizenprijzen zijn te laagDe Rabobank probeert ons vertrouwen in de huizenmarkt te verbeteren. De bank is het namelijk met de ECB eens. Onze huizenprijzen zijn te laag.

De Rabobank-topman Pieter Moerland heeft bij de presentatie van de halfjaarcijfers geconcludeerd dat onze huizenprijzen onder het langjarig evenwicht liggen. Volgens hem zijn de huizenprijzen scheef getrokken doordat de huizenmarkt niet goed werkt. Er zijn te weinig transacties en hierdoor staan de huizenprijzen onder druk. Zoals wij de afgelopen maanden al vaak hebben gehoord verwacht de Rabobank dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is. In tegenstelling tot landen als de VS, Ierland en Spanje is onze huizenmarkt wel gezond volgens de heer Moerland. Wij hebben namelijk in het verleden niet teveel huizen gebouwd.

Banken, makelaarsorganisaties en bouwbedrijven zullen als eerste hoog van de toren blazen zodra er lichte tekenen van herstel zijn. Laten wij niet vergeten dat in 2008 ook eerst gedacht werd dat de daling van de huizenprijzen slechts een klein dipje was. Ik las bijvoorbeeld een bericht in het AD uit 2008. In het artikel valt te lezen dat men moest wennen aan het idee dat huizenprijzen kunnen dalen. Op Beursgorilla kwam ik een verslag tegen over het persbericht van de NVM uit 2008. De NVM meldt hierin letterlijk: “Het structureel tekort aan woningen houdt de prijs stabiel."

Kortom vertrouw niet op uitgesproken vertrouwen van partijen die baat hebben bij een aantrekkende markt.

2 opmerkingen:

 1. In de consumentenbondgids van een paar maanden terug een statistiek metde huizenprijzen vanaf jaren terug tot nu, en daarin ook de huizenprijzen van de ons omringende landen.
  Wat bleek? NL is nog steeds hoger dan het dichtbije buitenland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een ding wat zeker is! De prijzen in Nederland zijn veel hoger dan bijvoorbeeld hier in Duitsland. Maar er zullen maar weinig mensen om die reden emigreren :D

   Verwijderen