zaterdag 14 september 2013

Afschaffen aflossingsboetesHenk Krol van de politieke partij 50Plus pleit voor het afschaffen van de boetes voor extra aflossingen boven de maximale aflossing per jaar. Dit is vooral voordelig bij het oversluiten van de hypotheek. De meeste huiseigenaren die extra aflossen zullen namelijk niet boven de vrijstelling binnen de hypotheek komen.

Mijn oorspronkelijke hypotheek bedroeg €199.000. Maximaal mag ik 10% extra aflossen, dus maximaal €19.900 per jaar. Het percentage wordt altijd genomen over het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Helaas kom ik daar niet aan toe. Dit jaar kom ik in totaal op €6.000 tot maximaal €8.000. De maximale extra aflossing bedraagt bij de meeste banken tussen de 10% en 20%.

De heer Krol denkt door afschaffing van de aflossingsboete het aflossen te stimuleren. Persoonlijk verwacht ik niet dat een verruiming van de aflosmogelijkheden zal zorgen voor substantieel meer aflossingen. Maak het fiscaal aantrekkelijk om extra af te lossen, dat zal pas effect hebben. Bijvoorbeeld een eenmalige belastingkorting bij het verrichten van een extra aflossing in 2014. Op lange termijn is het verlagen van de hypotheekschuld ook voordelig voor de Nederlandse schatkist. Er komt namelijk een jaarlijks terugkerend voordeel voor terug, namelijk minder hypotheekrenteaftrek. Helaas gaat de politiek daar geen geld voor vrijmaken. Vooruitdenken is blijkbaar lastig.

8 opmerkingen:

 1. Ik ben voor!! Ook ik redt het niet om jaarlijks boven de 10% uit te komen (ons oorspronkelijke hypotheekbedrag was 150.000) maar had dit jaar toch nog wel extra willen aflossen nog, na de omzetting van de hypotheek, waarvan ik het verzekeringsstuk heb gebruikt als aflossing. Nu wacht ik braaf tot Januari, maar zie geen kwaad in versoepeling van deze regel. En jouw voorstel om het fiscaal aantrekkelijk te maken is ook naar mijn idee heel goed. Er zullen velen extra aflossen, want spaargeld is er best veel en dat scheelt idd veel in de HRA!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uiteindelijk gaat het je wel lukken, wanneer je meer hebt afgelost en ook wanneer de inflatie nog hoger is dan 3% per jaar, de economie aantrekt. Het wordt dangemakkelijker.
  Toen ik met ijn blog begon kon ik niet eens dromen van aflossen.in 2005 toen de rente weer voor 10 jaar werd vastgezet voor een nog hoger bedrag, had ik het zwaar. Elk dubbeltje omdraaien enkijk nu eens, dit jaar los ik niks af, maar heb toch al veel afgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is op zich al een uitstekende prestatie als je jaarlijks 10% op je hypotheek kunt aflossen. Kun je meer aflossen is het volgens mij ook geen groot drama om dan meerdere jaren 10% te doen.

  Ik ben van mening dat het voorstel van Krol niet veel brengt. Fiscale stimulering van aflossen des te meer. Maar dat zal op korte termijn te veel geld gaan kosten. Dat zal dus niet gaan gebeuren. Zoals Juul aangeeft een schoolvoorbeeld van korte termijn denken door de politiek.

  En ze helaas blinken toch al niet uit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook voor. Ik heb naast een andere hypotheek een kleine van 30.000 waar ik 20% mag aflossen. Deze staat tegen 5,3% en wil ik dus vlugger kwijt dan de 5 jaar die ik erover doe. Dus voor mij zou dat goed uitpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je een erfenis, of uitkering spaarplan o.i.d krijgt zou het toch handig kunnen zijn , dat idee van Henk Krol.
  Maar in het idee van beloning voor aflossen zie ik meer. dat zou stimuleren denk ik en een win win situatie zijn voor aflossers en overheid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De schenkingsvrijstelling is verruimd door het kabinet. Dat is natuurlijk een mooie maatregel (bron: www.technischwerken.nl/nieuws/schenkingsvrijstelling-voor-aflossen-hypotheek/ maar werkt deze wel in de praktijk? Vereniging van Eigen Huis vermoed dat deze maatregel niet zozeer ten gunste komt van de consumenten. Het geld zal voor een groot deel in de boetepot van de banken belanden. De banken zijn niet van plan om deze boetregeling aan te passen ten gunste van hun klanten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de SNS heeft de boete al afgeschaft las ik net op NU .nl

   Verwijderen
 7. Wil ook graag aflossen en heb nog 45000 staan voor mijn huis maar mag boetevrij maar 17400 doen dus ook ik moet braaf wachten tot jan. Dan wil ik nog 7500 sparen zodat ik dan nog 2x kan aflossen dan zit ik op 95000

  BeantwoordenVerwijderen