donderdag 26 september 2013

Winstmarge in hypotheekrente daaltVolgens Vereniging Eigen Huis dalen de winstmarges die banken in de hypotheekrente verwerken langzaam. De rente is aan het stijgen, maar de consumentenrente daalt of stijgt in ieder geval minder hard mee.

De rente op de kapitaalmarkt is aan het stijgen. Ik had verwacht dat de banken de winstmarges gewoon zouden blijven aanhouden, maar ik heb de banken onderschat. Volgens Vereniging Eigen Huis bedroeg de extra winstmarge in januari nog 1,06 procentpunt, in juli bedroeg deze nog 0,67 procentpunt. De belangenbehartiger voor huiseigenaren vindt dat de banken op de goede weg zijn, maar ze zijn er nog niet. Door een gebrek aan concurrentie houden ze nog steeds te forse hypotheekrentes aan.

Buitenlandse banken zijn onder andere niet geïnteresseerd in onze huizenmarkt omdat het is Nederland mogelijk is om een hypotheek te krijgen boven de waarde van het huis. In de ons omringende landen is het gebruikelijk om maximaal 80% of 90% van de koopsom van een huis te financieren. Bij het kopen van een huis moet in Nederland in de toekomst ook meer spaargeld worden geïnvesteerd.

De hoogte van de hypotheekrente beïnvloedt het herstel van de huizenmarkt sterk. Bij een stijgende hypotheekrente wordt het lastiger om een hypotheek te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten