donderdag 29 mei 2014

Nieuw rentevoorstel opgevraagd voor mijn beleggingshypotheek



Voor een deel van mijn hypotheek loopt mijn rentevaste periode af in 2015. Door de lage hypotheekrente is het een goed moment om alvast te verlengen. Ik heb de bank gevraagd om een voorstel.

Het gaat om een deel van mijn beleggingshypotheek van €66.000. Ik betaal nu een hypotheekrente van 4,5%. Als ik dit percentage vergelijk met de lage rentes die op dit moment in rekening worden gebracht, kan het uit om nu alvast in een nieuwe rentevaste periode te stappen.

Ik verwacht van mijn bank een voorstel te krijgen op basis van middeling. De rentevaste periode wordt nu al verlengd. De inkomsten die de bank misloopt door de rentevaste periode nu al te verlengen tegen een lagere rente wordt in het voorstel verwerkt. Door nog te wachten tot 2015 kan ik optimaal profiteren van de lage rentestand, maar ik weet niet of de rente zo laag blijft de komende maanden.

Loopt jouw rentevaste periode ook af binnen nu en twee jaar? Vraag alvast een voorstel op. Zodra de hypotheekrentes weer gaan stijgen zul je slechter uit zijn. De hypotheekrente zal nog wel iets kunnen zakken, maar de marges zullen klein zijn. Als het voorstel toch tegen valt, hoef je er natuurlijk niet op in te gaan

8 opmerkingen:

 1. Mijn rente vaste periode loopt over 3 jaar af. Ik hoop zodanig lag te zitten dan door aflossing, dat we de rente lag kunnen houden door niets vast te hoeven zetten. Met een lage hypotheek moet dat op te brengen zijn. Maar toch; geldt zo'n aanvraag ook voor een volledig aflossingsvrije hypotheek? Ik kan natuurlijk altijd proberen, maar zoals gezegd, ik moet nog 3 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hai, ik las "ergens" maar weet niet meer waar, dat je er goed aan doet om ook een ander te benaderen naast de huidige hypotheekverstrekker voor een nieuw rentevoorstel. Je kan misschien daar een betere deal krijgen of een verbeterde deal van de huidige verstrekker wanneer je ze inlicht elders een betere deal te kunnen scoren. Wat zijn jouw gedachten hierover? M.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is het niet zo eenvoudig. Je kunt overstappen naar een andere bank, maar dan moet je hypotheek volledig worden overgesloten. Je krijgt advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten, evt. een andere hypotheekvorm......kortom verre van eenvoudig.

   Verwijderen
  2. Tja, dan is het wel erg rooskleurig voorgesteld in dat artikel! Ik zal proberen het eens op te snorren. Goed trouwens hoe je extra aflost, wij zijn ook gegrepen door de aflosbug. M.

   Verwijderen
 3. Maar krijg je dan weer voor 10 jaar of mag dat nu ook 5?
  Ik betaal 4,9 moet tot 1-3-18 maar wil niet weer 10 jaar vast , liever 5. Rentecis nu welblager maar doordat de boete in de nieuwe rente zit verwerkt schiet ik er niet heel veel mee op denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kan inderdaad niet altijd uit om een middeling aan te vragen. Middeling is vooral aan te raden als je de huidige lage rente wil hebben. Door middeling valt de rente wel hoger uit, maar je hebt er dan geen last meer van als de rente weer gaat stijgen.

   Verwijderen
 4. Hoi Juul,

  ook mijn hypotheek loopt in mei volgend jaar af en ik kijk dus al rond of ik voordeel kan halen uit de huidige rentestand. Interessant idee om nu al een nieuw rentevoorstel op te vragen. Ik vroeg me wel een paar dingen af. Ik heb geen NHG dus de rente is afhankelijk van de waarde van het huis ten opzichte van de hoogte van de hypotheek. Heb jij bij je aanvraag gegevens over de waarde van het huis moeten aanleveren, of gaat je bank uit van de WOZ-waarde, of de waarde bij aankoop van het huis of misschien de aankoopwaarde maar dan geindexeerd naar de huidige tijd. En tweede vraag. Ik heb een deels aflossingsvrije en deels levenhypotheek. Wordt bij het bepalen van de hoogte van de hypotheel rekening gehouden met het bedrag dat al in de levenhypotheek zit? Ben benieuwd naar je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij het aanvragen van een nieuw rentevoorstel wordt er niet gekeken naar de waarde van het huis. Dat zou alleen het geval zijn bij het oversluiten van de hypotheek. Uit jouw reactie lees ik dat oversluiten niet de bedoeling is. De hypotheekvormen maakt in dit geval ook geen verschil. De bank moet volgend jaar mei toch met een nieuw voorstel komen. Het enige wat je doet is al eerder een voorstel opvragen.

   Verwijderen