maandag 9 februari 2015

Aflostips van Gerhard HormannGerhard Hormann is de schrijver van het boek "Hypotheekvrij". Voor veel huiseigenaren is het lezen dit boek de inspiratie geweest om de hypotheek financieel aan te vallen. ABN Amro heeft er een leuke commercial over gemaakt.

19 opmerkingen:

 1. Dat aflossen is natuurlijk allemaal wel leuk voor de bank (zeker als het huis onder water staat) en ook goed voor het banksaldo van dhr. Hormann (zie boek en tv-reclame), maar de vraag is wat je er zelf nu financieel gezien van merkt in je dagelijkse leven. Daarbij: als je voor je 65e overlijdt en je hebt altijd zuinig geleefd voor de hypotheek, heb je dan geen spijt van al dat aflossen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs als ik morgen zou komen te overlijden, heb ik geen spijt van al het aflossen wat al is gedaan. Partner en/of kinderen hebben profijt van onze gezamenlijke zuinigheid. Zuinigheid hoeft ook niet perse in te houden dat je minder geniet van het leven. Ik heb nu al lage maandlasten en een heerlijk vrij gevoel, doordat er nog maar een klein bedrag aan hypotheek open staat. Voor mij meer waard dan (meer) geld uitgeven aan luxe producten of uitjes. Gelukkig is een ieder vrij wat hij/zij doet met zijn/haar geld.

   Verwijderen
 2. Zo kun je het inderdaad ook bekijken. Maar wat nou als je huis rond je vijftigste verjaardag is afgelost en je kunt de rest van je leven gratis wonen? Dat gevoel van vrijheid is heerlijk en dat is wat ik er van merk in mijn dagelijks leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De meeste huiseigenaren die extra aflossen doen dit op hun aflossingsvrije hypotheek. Bij overlijden voor de einddatum van de hypotheek, zou de schuld in de nalatenschap vallen. Als je voor je 65e overlijdt mag je in dat geval blij zijn dat je extra afbetaald hebt voor je nabestaanden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En die nabestaanden mogen dan weer een fortuin aan erfbelasting betalen. We lossen dus ook nog af voor het algemene doel.

   Verwijderen
  2. Behalve als de erfgenaam je partner is. Er geldt namelijk in dat geval een hoge vrijstelling .

   Verwijderen
 4. Een hypotheek is een schuld. Schulden betaal je af. Het liefst z.s.m. Maar ik weet dat niet iedereen er zo over denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo denk ik er ook over, maar in dit geval ligt het anders. Je huis vertegenwoordigt immers ook een waarde. Als de waarde van je huis niet lager is dan je hypotheek is er eigenlijk geen sprake van schuld.

   Verwijderen
 5. Juist! Als alles volgens planning verloopt, zijn wij volledig afgelost in het jaar dat we 51 jaar worden. Minder werken of een vervroegd pensioen hebben we zo meer in eigen hand en mochten we onze pensioenleeftijd onverhoopt allebei niet halen, dan laten we de kinderen een hypotheek vrij huis na.
  Wat mij betreft prachtige doelen om gestaag verder zo af te lossen en ook te leven, nu!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je ruim het geld hebt om leuke dingen te doen en daarbij ook nog kan aflossen zonder dat je het verdwenen geld mist, is dat natuurlijk ideaal. Altijd doen dan, lijkt me.

   Verwijderen
 6. Aflossen, helemaal mee eens! Grote vraag is vervolgens wat te doen met het geld dat je over hebt nadat de hypotheek daadwerkelijk op 0 is gekomen. Sparen, hummm. Iemand al zover en tips? @Juul, mooi nieuw topic?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dan (en ook nu al) de kinderen wat te kunnen helpen door studie te betalen of ergens zo her en der een (klein) zetje te geven. Vaker uit eten, omdat we dan ook nog maar met z'n tweeën thuis zijn (jongste gaat binnen drie jaar wel de deur uit). Dromen hoeven niet groot te zijn, maar dat maakt ze voor mij niet minder waardevol. Nu heb ik bijvoorbeeld minder behoefte om buiten de deur te eten en dat geld stop ik mooi in het naar beneden halen van de maandlasten. Fijn! (wij moeten nog 28% van onze hypotheek voor we op 0 staan)

   Verwijderen
 7. Minder werken! Daardoor meer vrije tijd en dus vrijheid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Extra aflossen is voor de bank natuurlijk helemaal niet leuk...das een rare redenering. De bank houdt de verplichtingen graag zo lang mogelijk in stand. En wat betreft overlijden: je kunt een ORV afsluiten die sowieso de echtgenot of echtgenote uitbetaald en mogelijk is die ORV al lang afgesloten als verplichting en dan wordt de eerste belanghebbende de bank want de ORV is meestal verpand aan de hypotheek, de rest van de ORV uitkering die overblijft gaat naar de overlevende. Dus ja je hebt altijd een voordeel bij een kleinere hypotheekschuld door het aflossen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volledig aflossen levert je daarnaast nog een belastingvoordeel van gemiddeld 1000 of meer op. Dit vanwege het 'wet Hillen' effect dat er voor zorgt dat het woningforfait niet meer bij de inkomsten worden geteld door extra aftrekpost.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De tips die gegeven worden in het filmpje proberen wij ook zoveel mogelijk toe te passen. Ook wij laten de hypotheekrenteaftrek jaarlijks uitkeren en gebruiken dit voor het aflossen van de hypotheek. Een mooie manier om ongemerkt te sparen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook wij hebben het boek gelezen en onze "mindset" gewijzigd. In 2007 met een tophypotheek gekocht en inmiddels onze woning ruim boven water gehaald. Dat geeft een goed gevoel. Tip aan iedereen om ook opslagen op je hypotheek te bekijken en/of na te vragen bij je bank. Onze bank, die de laatste tijd toch al niet al te best in het nieuws komt, berekende een toeslag van 0,4%. Dat is in de hypotheekofferte nooit gecommuniceerd!! Het verdwijnen van een dergelijke opslag levert direct veel voordeel op. Dat bedrag kan alweer worden afgelost. Punt waar we nog wel mee zitten is dat indien de hypotheek volledig is afgelost je weer aan de beurt bent met inkomstenbelasting omdat de nog zo'n beetje enig overgebleven aftrekpost "betaalde hypotheekrente" dan verminderd en/of geheel verdwenen is door het aflossen. Wie heeft over dit laatste tips (minder werken..? en?)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook wij (2 verdieners) zijn 4 jaar voorzichtig begonnen met het aflossen van onze hypotheek met het doel niet meer afhankelijk van je maandelijkse salari strook te zijn. Het begon met honderd en vijfhonderd Euro elke maand, ondertussen lukt het al elke maand 1 van onze salarissen af te lossen op de hypotheek en het einde komt rap dichterbij. Dit zonder in te boeten op leuke vakanties, weekendjes weg en andere zaken die het leven aangenaam maken.

  BeantwoordenVerwijderen