maandag 19 juni 2017

Ik ga met pensioen en ik neem mee……. een aflossingsvrije hypotheek


De hypotheken die tegenwoordig worden afgesloten worden afbetaald gedurende de looptijd. Tot 2013 was dat niet gebruikelijk. In de meeste hypotheken van toen zat een aflossingsvrij deel. Dit zorgt voor lage maandlasten, maar het is een hypotheekvorm met grote nadelen.

Voor de meeste huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek, gaat het maar om een (klein) deel van de hypotheek. Maar in de praktijk zijn deze schulden niet zo klein. Het gaat vaak om tienduizenden euro’s. Noem dat maar klein. Na dertig jaar na het verstrekken van de hypotheek verwacht de geldverstrekker het geld wel weer terug. De hypotheek bereikt namelijk de einddatum. In principe kan de bank een acceptgiro sturen voor het nog verschuldigde bedrag.

Kun je een aflossingsvrije hypotheek verlengen?
Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek gaan er vanuit dat de aflossingsvrije hypotheek na dertig jaar door blijft lopen. Toch zit het anders. Er moet een nieuw contract tot stand komen. Het aflossingsvrij deel moet dus opnieuw gefinancierd worden. Het is niet ondenkbaar dat de bank hiervoor eerst na gaat of je voldoet aan de eisen. Hierbij kunnen ook jouw pensioeninkomsten opgevraagd worden. Dit is iets waar problemen door kunnen ontstaan in de toekomst. Vooral bij een pensioentekort.

Hypotheekrente kan stijgen
Het probleem wordt groter als de hypotheekrente sterk gaat stijgen de komende jaren. Na pensionering moeten de hypotheeklasten ook nog te dragen zijn. Ook als de rente gestegen is naar bijvoorbeeld 8% of zelfs 10%. De komende jaren zullen dergelijke percentages niet realistisch zijn, maar voor de toekomst is het niet uit te sluiten.

Zet een kapitaal tegenover de aflossingsvrije hypotheek
Jouw aflossingsvrije hypotheek aflossen met spaargeld lost het probleem op. Een andere optie is om voldoende kapitaal achter de hand te houden. Dit bedrag kan ook maar een deel van de schuld afdekken. Beter iets achter de hand, dan niets.


Waarschijnlijk komt het goed bij het verlengen van je aflossingsvrije hypotheek, maar houd wel in je achterhoofd dat het bedrag nog een keer afbetaald moet worden.

3 opmerkingen:

  1. Wij hadden afgelopen weekend een bijeenkomst en daar werd gesproken over de hypotheekrente van toen. Wij hadden in 1988 7,8 %. Sommigen hadden, dat was een aantal jaren daarvoor, hypotheken met een rente oplopend tot 14%. Dus het is wel degelijk mogelijk. Hoe weinig resultaat het ook heeft in je maandbedrag als de rente laag staat, zoals je al zegt, het moet toch terugbetaald worden. Wij hebben een flinke hap van ons spaargeld afgelost en zijn er nog mee bezig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vorig jaar ben ik verhuisd naar een andere woning. Mijn oude aflossingsvrije hypotheek uit 2003 had inderdaad het nadeel dat de openstaande schuld na 30 jaar in eens moest worden afgelost. Met het oversluiten van mijn hypotheek bij mijn huidige hypotheekverstrekker is deze clausule komen te vervallen. De schuld blijft gewoon oneindig open staan. Overigens ben ik wel van plan om bij financiële meevallers, zoals een erfenis, de volledige aflossing, in ieder geval voor mijn pensioen, gedaan te hebben.


    vanwege de aankoop van een andere woning mijn hypotheek opnieuw

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Las in de Elsevier van 27 mei nog een interessant artikel over de schuldenberg van de aflossingsvrije hypotheek
    "Hoe safe is uw hypotheek straks nog?", sluit goed aan op je artikel.

    BeantwoordenVerwijderen