dinsdag 27 maart 2018

Waarom zou je een aankoopmakelaar inschakelen?


Om je huis te verkopen schakel je een makelaar in. Bij het aankopen van een huis kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Hulp in het aankoopproces kan in sommige gevallen aan te bevelen zijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis? Dat is lastig om aan te geven, want het verschilt per huis waar je goed op moet letten. Bij oudere woningen moet je goed letten op de bouwkundige staat, maar eigenlijk moet je dat ook bij jonge huizen. En zelfs extra bij nieuw gebouwde woningen. Vooral starters op de huizenmarkt doen er verstandig aan om professionele hulp in te schakelen bij het kiezen van de juiste koopwoning.

Laat je niet betoveren door het huis
Bij het bezichtigen van een huis kun je gegrepen worden door de betovering van het huis. Als het de ideale woning voor jou is, zie je de nadelen niet meer. Het liefst zou je direct de vraagprijs bieden om het huis voor jou veilig te stellen. Een aankoopmakelaar kan jou behoeden voor een misstap en kan de meest gunstige condities voor jou bedingen. De makelaar is ervaren in prijsonderhandelingen en weet wat de juiste strategie is.

Wat kost een aankoopmakelaar?
De kosten hangen sterk af van wat je van de makelaar verwacht. Hoeveel tijd moet hij investeren in jouw zoektocht? Als hij bijvoorbeeld ook het aankoopproces moet bewaken, zal er een ander prijskaartje aan hangen dan wanneer hij alleen maar mee moet bij het bezichtigen van een huis. Het is belangrijk om vooraf goede afspraken te maken. De kosten moet je ook afzetten tegen de geïnvesteerde tijd. Het moet een redelijke vergoeding zijn voor de verrichte werkzaamheden.

7 opmerkingen:

  1. Met deze vraagstelling zou ik denken dat je de optie "onderhands" ook zou behandelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een aankoopmakelaar is met name handig omdat hij/zij meer informatie kan krijgen dan dat jij op Funda ziet. In onze regio (omgeving Amsterdam) is de woningmarkt nogal overspannen. Huizen zijn bijna al verkocht op het moment dat ze op Funda komen te staan. Een aankoopmakelaar heeft direct contact met verkopende makelaars en krijgt van hen relevante informatie over te koop staande woningen. Mijn kinderen zochten afgelopen jaar een appartement in Amsterdam Zuid-oost. Ze hebben zeker 20 woningen bezichtigd en op een stuk of 10 een bod uitgebracht maar werden steeds overboden. Toen hebben ze een aankoopmakelaar in de arm genomen. Bij één van de volgende appartementen werd hun bod geaccepteerd, niet omdat zij het hoogste bod hadden, maar omdat zij er als snelste in konden. De mensen die het huis verkochten hadden al een ander huis en wilden er zo snel mogelijk uit. Dit soort informatie kom je anders niet achter, voor uitwisseling hiervan heb je dus die aankoopmakelaar nodig. Het kost dus wel wat maar het kan zeker de moeite waard zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van alle 5 huizen die wij destijds hebben gekocht en bewoond, slechts 1 x gebruik gemaakt van een aankoopmakelaar. En dat was voor het Funda tijdperk. Afgelopen januari hebben wij weer een huis gekocht, ondanks de overspannen markt in Den Haag, zonder aankoopmakelaar maar met bouwtechnische keuring van Vereniging Eigen Huis. Door eigen onderzoek te doen op internet kom je er snel achter wat de waarde is van de omliggende huizen. Deze werkwijze kan ik iedereen aanraden en scheelt duizenden Euro's. Ons eigen huis hebben we verkocht via een internet makelaar, waarbij je zelf de rondleidingen doet. Wel zo fijn want je kan direct aanvullende info geven en weet die de potentiële koper is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben ook al 4 keer een huis gekocht, maar nog nooit met een aankoopmakelaar. Toch zie ik de toegevoegde waarde wel. Vooral voor potentiële kopers die niet precies weten hoe ze de onderhandelingen moeten aanpakken. Ga in ieder geval niet akkoord met het standaard tarief van de aankoopmakelaar. De prijzen verschillen namelijk sterk.

    BeantwoordenVerwijderen