donderdag 19 april 2018

Hypotheekrente lang of kort vastzetten?

De huizenmarkt lijkt wel ontploft de laatste maanden. De hypotheekrente daalt al enige tijd en veel huiseigenaren vragen zich af of ze de hypotheekrente voor langere tijd vast moeten zetten. Maar ook aspirant kopers worstelen met deze vraag. Uit onderzoek blijkt dat veel huizenkopers de hypotheekrente voor 20 jaar vast laten zetten. De huidige lage rentetarieven zijn hier doorslaggevend in. Een lange zekerheid is niet alleen fijn, ook is het kiezen voor 20 jaar vast niet veel duurder dan voor 10 jaar vast. In twee jaar tijd daalde de netto rentelasten voor de gemiddelde hypotheek. De hypotheekrente voor 10 jaar vast blijft nog steeds het populairst te zijn.

Kies de periode waarvoor de hypotheekrente vast staat
Als huizenkoper moet je kiezen voor een rentevaste periode of een variabele rente. De hypotheekrente bepaalt de maandelijkse woonlasten. Wie voor een lange rentevaste periode kiest zal automatisch ook kiezen voor zekerheid. Hier kleeft echter ook een nadeel aan. Wanneer de rente in 10 jaar tijd fors omhoog schiet zullen de woonlasten na deze 10 jaar ook erg hoog zijn. In sommige gevallen wordt de hypotheek dan onbetaalbaar. Hoe langer je de hypotheekrente laat vastzetten, hoe hoger de rente is die je moet betalen. Toch is een langere rentevaste periode voordeliger dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Rond 1980 bedroeg de hypotheekrente voor een rentevaste periode van 15 jaar meer dan 12 %. In 2016 bedraagt de hypotheekrente voor 15 jaar vast gemiddeld 2,5 %. Dit betekent een enorm verschil in de maandlasten.

De variabele rente
Bij een variabele rente beweegt de hypotheekrente mee met de marktrente. Doordat de marktrente al een tijdje daalt staat de variabele hypotheekrente ook laag. Bij een rente die vast staat profiteer je niet van de dalende rente. Het nadeel van een variabele rente is dat deze ook kan stijgen wanneer de marktrente stijgt. Hierdoor worden de maandlasten hoger. Als huizenbezitter moet je in staat zijn dit op te kunnen vangen. Het is daarom altijd beter om maandelijks wat spaargeld opzij te zetten. Zo creƫer je niet alleen een extra potje, tevens leer je om maandelijks met hogere vaste lasten te leven. Hier behaal je dubbel winst uit.

Wat is beter, lang of kort vastzetten?
Met de huidige lage hypotheekrente is het beter om deze voor langere periode vast te zetten. Zo kun je kiezen voor een periode van bijvoorbeeld 5, 10 of 20 jaar vast. Wanneer je verwacht dat de hypotheekrente nog gaat dalen of gelijk blijft, dan is het zeker verstandiger om te kiezen voor een korte rentevaste periode. De hypotheekrente staat in 2016 historisch laag. De Europese Centrale Bank is al enige tijd bezig om lenen aantrekkelijker te maken en sparen te ontmoedigen. Een lagere rente hoort hierbij. Ook de onzekerheid onder beleggers en de grotere vraag naar veilige beleggingen zoals staatsleningen zorgen ervoor dat de marktrente onderdrukt blijft. De verwachting is dan ook dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau zal blijven of zelfs licht zal dalen. Hierdoor is het aantrekkelijk om te kiezen voor een langere rentevaste periode.

1 opmerking:

  1. Met de extra aflossingen kunnen we er met 10 jaar vanaf zijn, maar misschien gaan we ook nog verhuizen?

    BeantwoordenVerwijderen