donderdag 20 september 2018

Op een spaarhypotheek los je niet af, maar stort je bij

Het extra aflossen lijkt een trend te worden. Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om de hypotheekschuld te verlagen door extra stortingen te verrichten. Dit wordt uiteraard mede ingegeven door ze zeer lage spaarrente van dit moment. In plaats van extra aflossen kunnen huiseigenaren met een spaarhypotheek beter extra geld in de aan de hypotheek gekoppelde spaarverzekering storten. Waarom is dat zo?

In een spaarhypotheek wordt er maandelijks niet afbetaald op de hypotheekschuld. Om de hypotheek op de einddatum in één keer af te kunnen lossen, wordt er een spaarkapitaal opgebouwd. Het unieke aan de spaarhypotheek is de rentevergoeding over het spaarkapitaal. Deze is namelijk gelijk aan de verschuldigde hypotheekrente. Dit maakte deze hypotheekvorm zeer populair in tijden met hoge hypotheekrentes.

Hoe kun jij de maandlasten van een spaarhypotheek verlagen?

Stel, je hebt een spaarhypotheek met een hypotheekrente van 5,5%. In deze tijden met zeer lage hypotheekrentes, is dit een hoog percentage. Het voordeel is dat je deze hoge rente uitbetaald krijgt over het spaarkapitaal in de polis. Door extra stortingen te verrichten, kun je een groot effect teweeg brengen in de waardeontwikkeling in de polis. Hierdoor kan de looptijd van de hypotheek ingekort worden of je verlaagd de premie van de spaarverzekering.

Hoeveel mag je maximaal extra storten

Je mag niet onbeperkt extra stortingen verrichten in de spaarverzekering. De hoogste storting in één jaar mag niet meer dan tien keer zo groot zijn als de laagste storting in één jaar. Als de premie €700 per jaar bedraagt, mag je door een extra storting niet boven de €7.000 in één jaar uitkomen.
Informeer bij jouw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden!

3 opmerkingen:

 1. Een ander bijkomend voordeel is dat door extra stortingen en looptijdverkortingen de overlijdenrisicopremie ook omlaag gaat, dat kan je op termijn duizenden euro's netto premie schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dus als je spaargeld hebt, in je spaarhypotheek stoppen??
   op bank krijg je 0.05%
   wanneer looptijdverkortingen?

   Verwijderen
  2. Hypotheekrentes liggen hoger dan spaarrentes, zie bijvoorbeeld https://www.ing.nl/particulier/hypotheken/actuele-hypotheekrente/actuele-hypotheekrente-andere-hypotheken/index.html
   Looptijdverkortingen doe je als extra storten niet meer mogelijk is ivm de bandbreedte 1:10, door in te korten creëer je weer ruimte om extra bij te storten, ook dat verlaagt de orv premie
   Hiermee kun je het allemaal zelf uitrekenen: http://geld-is-tijd.blogspot.nl/p/spaarhypotheektool-versie-3.html

   Verwijderen