zondag 16 september 2018

Overlijdensrisicoverzekering niet alleen voor huiseigenaren

Gezinnen die in een koophuis wonen hebben het financiële risico van het overlijden veel beter geregeld. Onterecht houden de meeste huurders geen rekening met het risico van het overlijden. Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering meestal verplicht. Bij overlijden van één van de huiseigenaren wordt de hypotheek geheel of gedeeltelijk afbetaald.

Gezinnen in een huurhuis moeten vaak noodgedwongen verhuizen als een van de huurders komt te overlijden. Met een maandelijkse premie van een paar euro zijn financiële problemen bij overlijden te voorkomen.

Is de huur nog op te brengen na overlijden van je partner?

Stel, je gaat samen met je partner een huis huren. Jullie komen door de hoogte van jullie gezamenlijke inkomen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Maandelijks moeten jullie €850 aan huur betalen. Doordat jullie beide werken zijn de lasten te dragen.

Je partner komt te overlijden. De hoogte van de huur zal hierdoor niet veranderen, en na het overlijden moet jij van jouw inkomen de maandlasten kunnen dragen. Gaat dat niet lukken? Dan moet je op korte termijn op zoek naar een goedkopere huurwoning.

Wat zijn de financiële gevolgen van het overlijden voor huiseigenaren?

Banken stellen het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek vaak verplicht. In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om de hypotheek gedeeltelijk af te lossen bij overlijden van één van de huiseigenaren. Door de gedeeltelijke aflossing zullen de maandlasten sterk dalen. Na overlijden van je partner kun je in dat geval blijven wonen in de eigen woning.

Wat moeten huurders doen?

Alle huurders zouden een overlijdensrisicoverzekering moeten afsluiten. Bij overlijden van één van de kostwinners moet er een uitkering volgen waar minimaal twee jaar de huurlasten mee kan worden betaald. Als de huur €850 per maand bedraagt, moet je dus verzekeren: €850 x 24 = €20.400. In deze twee jaren heeft het gezin de kans op te zoeken naar een blijvende oplossing. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om voor vier jaar de huurlasten te verzekeren.

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering ook inzetten als alternatief voor de uitvaartverzekering. Hoe het werkt lees je op Geenuitvaartverzekering.nl

3 opmerkingen:

 1. Goede tip, ik wist helemaal niet dat dat mogelijk was?
  Aan welke bedragen premie per maand moet je dan denken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is het niet veel handiger om gewoon dat geld te investeren en zelf je buffer te maken? Verzekering zijn na verhouding onwijs duur, en je vermogen rendeert toch wel als je investeert. Of alleen te verzekeren voordat je je buffer op orde hebt natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kunt ook binnen een paar jaren al overlijden. Het sparen is dus geen volwaardige vervanging van het verzekeren.

  BeantwoordenVerwijderen