donderdag 21 februari 2019

Steeds minder woonkansen voor starters


De woningprijzen worden steeds hoger en de maximale financiering steeds lager. Dit maakt het moeilijker voor starters om een woning te vinden. Daarnaast moeten ze ook nog concurreren met beleggers, want die groep is geïnteresseerd in dezelfde prijsklasse woningen, maar dan om door te verhuren. Douwe van Zelm, directeur van hypotheekberekenen.nl, zegt dat de woningmarkt extreem oververhit is waardoor starters met buitenproportionele woningprijzen te maken krijgen. Hij voorspelt dat het de komende jaren zo zal blijven. Tegenwoordig worden niet alleen in de grote steden woningen boven de vraagprijs verkocht, daarbuiten gebeurt het zelfs. Dit maakt het wel heel moeilijk voor starters om aan bod te komen. 

Stijgende bouwkosten
Bouwkosten tonen momenteel een stijgende trend die volgens bouwkostenspecialist DBD pas eind 2019 of begin 2020 zal pieken. Dit resulteert in hogere prijzen voor nieuwbouwwoningen wat ook de nieuwbouwmarkt minder toegankelijk maakt voor starters. 

Lager maximaal leenbedrag
Bij het kopen van een woning komen er meer kosten bij kijken dan alleen de prijs van de woning zelf. Dit zij de zogenaamde kosten koper en ze bedragen tussen de 10.000 en 15.000 euro. Enkele jaren terug kon de maximale hypotheek voor een woning hoger zijn dan de prijs van de woning zelf, waardoor de kosten koper meegefinancierd konden worden. Dit was handig, want niet veel starters hebben zo een bedrag rond liggen. Sinds 2012 is echter het maximale leenbedrag elk jaar een beetje afgenomen waardoor het maximale leenbedrag nu gelijk staat aan de waarde van de woning. Nu moet de koper de bijkomende kosten dus volledig zelf financieren. Dit lijkt heel erg laag, maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF)
adviseerde Nederland in 2017 al om het maximale leenbedrag naar 90% terug te brengen.
Concurrentie van beleggers
Ondertussen is er een hele andere groep die ook geïnteresseerd is in dezelfde woningen als starters: de beleggers. Beiden zijn geïnteresseerd in woningen onder de 2 ton, maar het verschil is dat starters de woning voor zichzelf willen en beleggers de woning willen om te verhuren en wat aan te verdienen. Nog een verschil is dat beleggers meestal geen hypotheek nodig hebben, omdat ze zelf over voldoende financiële middelen beschikken. Hierdoor zijn verkopers soms geneigd om eerder aan beleggers te verkopen omdat ze dan zeker zijn dat ze het kunnen betalen en dus de verkoop doorgaat. Bij verkoop aan een starter moet de financiering nog worden geregeld (en dat is een risico want het lukt niet altijd). 

Bevolking groeit sneller dan het aantal woningen
De bevolking van Nederland is een stijgende trend aan het tonen en het CBS voorspelt dat het de komende jaren zo blijft. Aan de andere kant stabiliseert de nieuwbouw juist. Als het aantal mensen sneller groeit dan het aantal woningen zal dat vanzelfsprekend leiden tot hogere prijzen. Douwe van Zelm zegt dat de kansen voor starters de komende jaren hierdoor nog kleiner worden waardoor het nog lastiger wordt voor ze om een woning te kopen. 

Mogelijke oplossingen
Het is lastig om op korte termijn dit hele vraagstuk op te lossen. Maar Douwe van Zelm ziet wel een paar mogelijkheden om het probleem te verlichten: 
  • De bevolking groeit momenteel sneller dan het aantal woningen. De oplossing hiervoor is meer bouwen. De bouw moet ook sneller en efficiënter gaan waardoor de bevolkingsgroei mogelijk kan worden ingehaald.
  • Starters zijn momenteel kansloos tegenover beleggers. Hiervoor kan de regelgeving worden aangepast waardoor ze niet zoveel concurrentiedruk van beleggers ervaren.
  • Het is momenteel interessanter om in of vlakbij grote steden te wonen omdat de voorzieningen vlakbij zijn. Als er zou worden geïnvesteerd in snel en betaalbaar openbaar vervoer maakt dit buitengebieden aantrekkelijker om in te wonen.
  • Er is ook iets wat in handen van de woningzoekende zelf ligt: Sparen. Omdat de kosten koper niet meer meegefinancierd kunnen worden moet de koper deze zelf opdraaien. Als de starter genoeg spaart kan die deze kosten zelf vergoeden en mogelijk zelfs een deel van de woning uit eigen middelen betalen. Dit resulteert in een lagere hypotheek en dus lagere maandlasten.
Ben jij starter en loop je met de vraag, hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Maak dan via deze website een handige berekening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten