woensdag 18 december 2019

Huis kopen, waar moet je op letten?


Je hebt de keuze gemaakt om een huis te kopen, gefeliciteerd! Een spannende tijd. Waarschijnlijk heb je Funda al talloze keren bekeken. Misschien heb je zelfs al de woning van jouw dromen gevonden. Maar dan? Wat moet je allemaal doen? Er zijn genoeg dingen die je moet regelen en weten bij het kopen van een woning. Wij helpen je en hebben daarom een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

8 Tips rondom het kopen van een huis


1.   Zoek een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar kan je wel helpen. Hij heeft een breed netwerk en weet ook welke huizen er binnenkort vrijkomen. Zodra je jouw wensen rondom een nieuwe woning kenbaar hebt gemaakt, gaat hij samen met jou op zoek naar een mooi huis. Hebben jullie er een gevonden, dan helpt de makelaar jou tevens bij het onderhandelen over de verkoopprijs van de woning.

2.  Voorlopig koopcontract

Zodra jullie het eens zijn geworden over de prijs van de woning, wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld door de verkopende partij. Lees deze goed door en zorg ervoor dat alles klopt. Je moet het contract even doorworstelen, want het zijn niet de meest prettige documenten om te lezen. Maar er staan belangrijke zaken in, dus sla het zeker niet over. Zo lees je er bijvoorbeeld in hoe het zit met het verkrijgen van de financiering bij de bank en een eventuele bouwkundige keuring. Heb je een aankoopmakelaar, laat hem dan zeker met je meelezen en jou adviseren.

3.   Woning taxeren

Voordat de bank jou een lening geeft, wil de bank graag weten hoeveel de woning waard is. Hiervoor vragen zij een taxatierapport op. Dit werk wordt uitgevoerd door een taxateur. Op internet kun je verschillende taxateurs met elkaar vergelijken. De prijzen die zij vragen liggen behoorlijk ver uiteen. Je kunt ook navragen bij de aankoopmakelaar welke taxateur hij adviseert. Vraag ook hier eerst de kosten op. Een taxatierapport kost enkele honderden euro’s.

4.   Regelen van de hypotheek

Als jouw droomhuis hebt gevonden, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een hypotheek nodig. Deze sluit je af bij een bank. Dit hoeft niet de bank te zijn waar je jouw geldzaken hebt geregeld. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het kiezen van een geschikte hypotheek. Zelf een hypotheek regelen kan tegenwoordig ook makkelijker, omdat er verschillende websites zijn die je hierbij kunnen helpen. Toch liever een hypotheekadviseur inschakelen? Check online wie jou het goedkoopste hypotheekadvies kan geven.
Naast een hypotheek heb je wellicht ook een bouwdepot nodig om bijvoorbeeld de badkamer en de keuken te vervangen. Ook als je een nieuwbouwwoning koopt heb je deze wellicht nodig. Vraag dit op bij de hypotheekadviseur wat hierin verstandig is. De hypotheekverstrekker zal je vervolgens vertellen of het bedrag wat je wilt lenen, is toegestaan en past bij jouw inkomen.

5.   Naar de notaris

Zodra de hypotheek rond is en alle andere zaken zijn afgehandeld moeten jullie - de koper en de verkoper - naar de notaris toe. De koper kiest veelal de notaris uit. Vergelijk deze ook online, want ook hier zijn behoorlijke prijsverschillen. Bij de notaris tekent zowel de koper als de verkoper enkele documenten, zoals het koopcontract. De notaris zal het contract met jou doornemen, waarna je jouw handtekening zet. Ga je samenwonen, dan kun je bij de notaris ook direct een samenlevingscontract afsluiten. Geef dit vooraf aan.

6.   Verzekeringen regelen

Bij een koophuis horen ook een aantal verzekeringen. Zo vraagt jouw hypotheekverstrekker je waarschijnlijk om een levensverzekering af te sluiten. Daarnaast is een aansprakelijkheidsverzekering iets wat veel mensen nemen, en een opstal- en inboedelverzekering voor de woning.

7.   Energie en overige contracten

Je wilt straks natuurlijk kunnen genieten van een lekkere warme woning. Sluit daarom tijdig een energiecontract. Via Totaalbesparen.com kun je energie vergelijken. Door hiervoor een vergelijking te maken kun je honderden euro’s per jaar besparen. Naast deze bespaartip is het ook verstandig om de woning goed te isoleren, zodat je minder stookkosten hebt. Ook dan kan maandelijks aardig wat geld schelen.

Daarnaast wil je natuurlijk ook TV kunnen kijken en kunnen internetten. Sluit dit ook aan op jouw nieuwe woning.

8.   Overzetten van adres

En dan is alles geregeld en ben je wellicht zelfs al verhuisd. Nu is het een kwestie van het huis inrichten en jouw nieuwe adres doorgeven aan instanties. Denk hierbij aan de Belastingdienst, verzekeringsmaatschappijen, de bank en sportverenigingen. Vergeet ook niet om tijdschriftabonnementen aan te passen en een eventuele krant.

Veel woonplezier!

1 opmerking: