vrijdag 1 februari 2019

Wat moet ik met mijn aflossingsvrije hypotheek?

Sommige huiseigenaren met nog een aflossingsvrije hypotheek voelen zich niet lekker bij het idee dat er altijd een hypotheekschuld op het huis blijft. Maar een kleine hypotheek op het huis houden hoeft geen probleem te zijn.

Tot ruim vijf jaren geleden was een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek zeer gebruikelijk. Tegenwoordig wordt er toch vaak anders over gedacht. Na 30 jaren is de betaalde hypotheekrente niet meer aftrekbaar van het inkomen (in ieder geval wel tot 2031). Bij een sterke stijging van de hypotheekrente moeten de hypotheeklasten ook in de toekomst betaalbaar blijven. Dit soort vragen moet je wel bij nadenken, maar de aflossingsvrije hypotheek is nu niet ineens per definitie slecht.

Wanneer is een aflossingsvrije hypotheek geen probleem?

Stel, je houdt tot het verkopen van jouw huis een aflossingsvrije hypotheek van €50.000. Uitgaande van de huidige rentestand hoeft het geen probleem te zijn. Met een hypotheekrente van 2,5%, betaal je nu €104,17 in de maand. Over 20 jaren bedraagt de hypotheekrente bijvoorbeeld 7,5%. De maandlasten komen dan uit op €312,50. Het is geen probleem als je een goed pensioen hebt. Het wordt anders als je rond moet komen met een AOW-uitkering, eventueel aangevuld met een klein pensioentje. Liever ben je natuurlijk van de hypotheekschuld af, maar geld achter de hand houden is zeker ook een aanrader.

Zet de huidige lage hypotheekrente in ieder geval voor een lange periode vast. Door het kiezen van een rentevast periode van 20 of zelfs 30 jaren heb je een lange periode zekerheid. Het kost je nu wat meer, maar het geef je wel zekerheid van de langere termijn. Ga in ieder geval het gesprek aan met de hypotheekadviseur.

1 opmerking:

  1. Waarom 30 jaar vastzetten, als je toch van plan bent om het in 20 jaar af te lossen?
    Er zou meer aandacht moeten komen voor discipline en dwang om af te lossen, de meesten schuiven alles maar vooruit!
    LEEF?

    BeantwoordenVerwijderen