zaterdag 1 februari 2014

Aflossen met afgekochte ontslagvergoeding?Van een vroegere werkgever heb ik een paar jaren geleden een ontslagvergoeding gekregen. Het bedrag heb ik niet uit laten keren, maar is rechtstreeks door de werkgever gestort op een geblokkeerde bankspaarrekening. In 2014 is het eenmalige mogelijk om het bedrag in één keer uit te laten keren met een belastingkorting van 20%. Ik heb eieren voor mijn geld gekozen en het bedrag uit laten keren.

Deze week heb ik een bedrag van €17.000 uitgekeerd gekregen. Over dit bedrag is de inkomstenbelasting al verrekend, maar afhankelijk van de hoogte van mijn inkomen in 2014 kan er nog een extra belastingbedrag verschuldigd zijn. Ik ga voor de zekerheid uit van een vrij besteedbaar bedrag van €16.000. Ik heb nu de mogelijkheid om in één keer mijn hypotheekschuld te verlagen naar €155.976, maar ik kies er toch voor om het bedrag eerst nog te reserveren.

Dit jaar heb ik namelijk nog een grote onzekerheid wat betreft mijn inkomen. Ik heb een arbeidsovereenkomst tot 1 juli. Ik weet natuurlijk niet zeker of de arbeidsovereenkomst verlengd gaat worden. Zodra ik zeker weet dat ik een verlenging krijg, los ik het volledige bedrag alsnog af. De komende maanden ga ik het bedrag op een spaarrekening zetten. De spaarrente bedraagt slechts 1,8%, maar dat is niet anders.

Ik spaar nu weer voor een aflossing in maart of in april. Mijn doel is om weer €2.000 af te lossen. Ik mag jaarlijks meer dan €30.000 aflossen, dus dat gaat geen probleem vormen.

11 opmerkingen:

 1. wauw het lijkt me heerlijk om zoveel te kunnen verdienen en daarmee lekker af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb hetzelfde gedaan met mijn levensloop. Vorig jaar uit laten betalen en dit jaar in mei, bij het aflopen van de rentevaste periode, in mijn hypotheek. In januari ook al extra aflossing gedaan. Ben in mei van het hele aflossingsvrije deel af, en dat voelt heel fijn. Zal ook nog wel wat aan de belasting af moeten dragen, bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag terugbetalen maar dat zie ik dan wel. Een deel van je hypotheek "kwijt" zijn geeft vrijheid, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben ook een ontslagvergoeding op een geblokkeerde rekening staan. We laten dit staan en niet uitkeren. Ik heb gelukkig nog wel een baan en mijn man ww uitkering. Afgelopen jaar hypo terug gebracht van 181.00 naar 164.500 en daar gaan we stug mee door. Eind dit jaar 15 jaar betaald aan woekerpolis en deze gaan we dan afkopen. Hoop daarmee dan zo'n 20.000 euro af te kunnen lossen en scheelt dan ook weer 85,50 per maand aan premie voor deze polis. Met lagere maandlasten en behoud van mijn baan ( tegenwoordig) nergens zeker komen we dan een heel eind. Gezien de leeftijd van mijn man ,54, is het afwachten of en wanneer hij weer aan het werk kan. Ik vind de ontslagvergoeding op de bank dan een fijner gevoel als nu laten uitkeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sil, je kunt de ontslagvergoeding ook uit laten betalen en het gewoon netto besteedbaar op een spaarrekening zetten. Je kunt nu met belastingkorting afrekenen.

   Verwijderen
 4. Hallo Juul, dat weet ik. Het is een behoorlijk bedrag, 120.000 euro. We hebben het nu niet nodig. Het is erg lastig om nu een baan te vinden, mijn man heeft nu nog ww tot 56 jaar. Mocht hij niet meer aan de slag komen kunnen we vanaf 56 maandelijks een bedrag uitkeren tot hij 67 is. Als ik kan blijven werken is er financieel niets aan de hand, en dat geeft een heel rustig gevoel. Met uitkering op deze manier betaal je ook minder belasting. Streven is om wel weer een job te vinden en dan kun je ook nog uit laten keren en er leuke dingen van doen of extra aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ik nog wilde toevoegen, voordeel is dat we nu over het hele bruto bedrag rente krijgen. Als we uit laten keren is het bedrag toch wel een stukje lager en moeten we er belasting over gaan betalen, wat nu ook niet hoeft. Als we uit gaan laten keren is het belastingbedrag ook lager als de 52%. Het wordt direct verrekend met de maandelijkse uitkering dus merk je er verder niet zoveel van. Ik zie voor ons dus nu geen voordelen om nu uit te laten keren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sil, je hebt gelijk. Bij een dergelijk bedrag en bestemming van het geld, kan het beter niet uitgekeerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toch fijn om van een financieel expert te horen dat we er op de juiste manier naar kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Is het een idee, Juul, om een gedeelte van het uitgekeerde vast af te lossen? Of heb je graag het hele bedrag achter de hand voor onvoorziene omstandigheden? Zo zou je alvast weer een aantal maanden minder rente betalen. Fijn dat je in deze positie zit, waarin je na moet denken over dit soort besluiten! Het is een ieder gegunt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bewaar het bedrag bewust om in de loop van het jaar een keer in één keer een zeer grote aflossing te kunnen verrichten. Natuurlijk gaat het een grotere besparing opleveren als ik nu al een deel aflos, maar dit houd mij scherp. Ik ga namelijk gewoon weer sparen voor een extra aflossing van €2.000.

   Verwijderen
 9. Mijn man, 55 jaar oud, laat n.a.v. van jouw blog zijn ontslagvergoeding nu ook uitkeren. Wij kunnen er nu van genieten en hebben 't nodig en geloof jij nog dat wij als 67-plussers een voordeliger belastingtarief zullen genieten? Wij niet dus! Bedankt voor de leerzame blog.

  BeantwoordenVerwijderen