donderdag 27 februari 2014

Hypotheekschuld weer €2.500 kleinerZojuist weer een extra aflossing gestort van €2.500. Mijn hypotheekschuld ligt nu onder de grens van €170.000.

Mijn hypotheekschuld was €171.976,-. Minus de aflossing van vandaag is mijn hypotheekschuld gezakt naar €169.476. Toch weer een feestelijk moment. Traditie getrouw reken ik ook gelijk mijn maandelijkse besparing uit. Ik betaal op mijn aflossingsvrij deel van mijn hypotheek een rente van 5,42%. De bruto besparing komt hierdoor uit op €2.500 x 5,42% = €11,29. De maandelijkse besparing is weer relatief klein, maar over 1,5 jaren gerekend is mijn hypotheek verlaagd van €198.976 naar €169.476. Dus een totale aflossing van €29.500. Uitgedrukt in maandlasten bedraagt mijn besparing: €29.500 x 5,42% = €1.598,90 / 12 = €133,24.

Ik heb het vandaag nog overgemaakt om het bedrag vóór 1 maart bij Achmea te krijgen. Hierdoor wordt de verlaging van de te betalen hypotheekrente al doorgevoerd per 1 april. De hypotheekrente wordt namelijk achteraf in rekening gebracht.

Van mijn inkomsten als freelancer moet ik zelf een deel van mijn inkomsten reserveren voor de betaling van de belastingheffing. Over de eerste twee maanden heb ik hier nauwelijks geld voor gereserveerd. De komende maanden zal ik dit tekort weer moeten aanvullen. Hierdoor kan in de tempo van het aflossen van dit moment niet meer blijven vasthouden. De komende maanden eerst weer gaten vullen en vervolgens ga ik weer aflossen.

15 opmerkingen:

 1. Leuk om weer te lezen. Wij zijn met hetzelfde bezig en gaan ongeveer gelijk met je op!
  http://wijlossenonzehypotheekextraaf.blogspot.nl/

  Groet.
  J.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een mooi bedrag! Wat is het toch verslavend; tenminste, bij mij wel! Mooi dat je toch weer een aflossing kon doen, ook al zal het de aankomende tijd iets minder hard gaan. Deze is binnen en dat scheelt toch maar mooi weer. Leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is in drie jaar toch mooi 30.000 euro bijna. Een sloot rente minder te betalen en blijft een vrij gevoel over.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Steeds de bruto besparingen melden en berekenen is jezelf voorliegen!
  Het is gewoon niet een reflectie van de werkelijke besparing die veel lager ligt.
  (Overigens los ik zelf ook veel af, dus ik ben niet tegen aflossen, maar ik lieg mezelf en anderen niet voor)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach wat flauw. Dat weet de blogger zelf ook wel. Maar de grap is netto is het ook altijd handiger om de privé schuld te verminderen dus hij wint altijd. Dat gegoochel met spaargeldrekening, betaalrekening en quasi dagrente winst te behalen is toch eigenlijk jezelf voor de gek houden want het gaat voor ons particulier toch om relatief lage bedragen waar de rentewinst is te halen bijvoorbeeld. Het is veelzeggend als de totale rente korting voor de blogger door die ene donatie aan de bank wordt opgeteld. Dat is immers pas de echte besparing.

   Verwijderen
  2. Letten op de bruto besparing is ook de meest logische manier om inzicht te krijgen. Als de besparing uitgedrukt moet worden in netto, moet er ook weer rekening gehouden worden met de bijtelling in verband met het eigenwoningforfait.

   Verwijderen
  3. Waarom zou je het niet melden? Dankzij jou aflossingen krijg je maandelijks 55,- ofzo minder hypotheekrenteaftrek. Eigenlijk doneer je jaarlijks 660,- aan meneer Dijselbloem. Geld dat de staat niet hoeft uit te geven, dus wat ons allen ten goede komt! Dankje Juul!

   Verwijderen
  4. Ja, dat is inderdaad een misverstand waar veel mensen in vast zitten

   Verwijderen
  5. Hoe meer rente je betaalt, hoe beter? Woeha!

   Ik heb nog nooit een rijtje gezien waarin het maximeren van hypotheekschuld en renteverplichtingen gunstiger is dan de schuld afbouwen. Ja, deze rijtjes kun je wel vinden op internet, maar dan gebaseerd op fiscaal "voordeel". De (lagere) hypotheekmaandlasten worden dan per ongeluk "vergeten".

   Verwijderen
 5. dat zijn bedragen waar ik enkel kan van dromen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Knap hoor! Ik gebruik de "leensubsidie" voor het aflossen. Scheelt mooi €5000,- per jaar. Het wordt elk jaar minder (gaat niet zo snel) maar mijn mening is, dat als je niet zonder deze subsidie kan, je beter kan afvragen of je budget nog wel up to date is. Maar dat ter zijde. Ik reken altijd bruto. Dat moet je kunnen betalen. Het is niet de bedoeling dat de hypotheek je overige lasten dusdanig onder druk zet dat je elk maand met moeite rond kan komen. Dan is huren misschien een betere optie. Dat de staat ons helpt met het aflossen is gewoon mooi meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik reken ook nooit de HRA. Ik reken bruto, zodat ik het alleen kan betalen en niet afhankelijk ben van Den Haag. Hetgeen ik ontvang, zet ik apart en daarmee los ik weer lekker af! Want hoe je het ook wend of keert; het voelt erg lekker om minder afhankelijk te zijn van meneer Dijsselbloem of meneer S.NS (mevr. kan ook) Iedere maand verdwijnt er weer 100 Euro van de hypotheek en jaarlijks een bedrag wat we kunnen missen. Zo toch al meer dan de helft van het huis echt van ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Juul,

  Mooi dat je onder de grens van 170.000 bent beland. Wij zijn zelf ook aan het aflossen en net onder de grens van 160.000 terecht gekomen. Het geeft een goed gevoel om zoiets te hebben bereikt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Juul, lekker hè dat aflossen? Ik heb met de kerst voor het eerst afgelost 6000. Maar ga gewoon door. In April ga ik weer ruim 2000 aflossen. Ik doe ook zoals eerder genoemd door een anonieme reactie de HRA erbij sparen en dat geld gebruik ik ook weer om af te lossen. Is nu toch zo ruim 2000 in een jaar. Ga zo door en ik volg je!

  BeantwoordenVerwijderen