zondag 23 maart 2014

2014 - Huizenprijzen dalen nog steedsDe uitslagen worden steeds kleiner, maar de huizenprijzen zijn nog steeds aan het dalen. Het CBS heeft onlangs bekend gemaakt dat de huizenprijzen 1,7% gedaald zijn in vergelijking met één jaar geleden.

Bestaande huizen waren in februari 2014 in vergelijking met vorig jaar 1,7% goedkoper. In voorgaande jaren waren de dalingen forser, maar we zijn er nog niet. Als er uitsluitend wordt gekeken naar de prijsontwikkeling van de afgelopen acht maanden, is er sprake van een stabilisatie. De huizenprijzen liggen nu weer op het niveau van 2003.

De verkoopcijfers laten wel duidelijke positieve ontwikkelingen zien. Er zijn in februari 2014 maar liefst 34% meer huizen verkocht in vergelijking met februari 2013. Dit geeft wel enigszins een vertekend beeld, want door de gewijzigde hypotheekregels waren de eerste twee maanden van 2013 dramatisch slechte maanden wat betreft de verkoopcijfers.

Als huiseigenaar hoop je op sterk stijgende huizenprijzen, maar de waardestijgingen uit het verleden zullen wij niet snel weer bereiken. Het is tegenwoordig lastiger geworden om een hypotheek te krijgen. Dit zal de waardeontwikkeling van koophuizen afremmen. Een jaarlijkse stijging van 12% zoals in de jaren 2000 en 2001 zullen wij waarschijnlijk niet snel weer zien.

4 opmerkingen:

 1. Jammer dat CBS niet verder op de verschillen per regio, soorten huizen in gaan. Wat is nu 1,7% zo algemeen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar goed ook dat de prijzen niet zo hard zullen stijgen, anders zullen starters steeds op latere leeftijd hun naam verdienen. ik denk dat de lucht nog niet uit alle stenen is dus hopelijk zakken de prijzen nog verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk toch, dat wij niet willen verhuizen. Mocht het moeten, door scheiding bijvoorbeeld (waar ik niet vanuit ga) dan hebben we zoveel afgelost dat we nooit met een restschuld zullen blijven zitten. Dat voelt rustig en luxe, maar daar hebben we dan ook wel echt voor gebikkeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op het niveau van 2003? Lagen ze toen al niet meer dan 200% hoger dan 10 jaar daarvoor? Als je een beetje logisch nadenkt dan moet je wel concluderen dat we er nog lang niet zijn! Zeker niet met de strengere financieringsvoorwaarden (minder mogen lenen), beperking hypotheekrenteaftrek (misschien wordt die wel helemaal afgeschaft in de toekomst) en de slechte economie. Een 'lichtpuntje' is al snel te zien na zo'n enorme dip zoals die zich in 2013 voordeed!

  BeantwoordenVerwijderen