donderdag 20 maart 2014

Meer dan 25% huiseigenaren lost extra afUit de Woonindex van ING blijkt dat een kwart van de huiseigenaren inmiddels extra afgelost heeft op hun hypotheek. Gemiddeld is er €15.000 extra afbetaald.

De aflossing wordt hoofdzakelijk gefinancierd uit spaar- en beleggingstegoeden, namelijk 67%. Klanten van ING zijn fanatieker aan het afbetalen geweest. Zij hebben namelijk gemiddeld bijna €20.000 extra afbetaald.

Eén op de vijf van de ondervraagde huiseigenaren overweegt om extra af te lossen. Het grootste deel schat tussen de €1.000 en €10.000 extra af te kunnen lossen.

De bij onze denkwijze aangesloten huiseigenaren wordt steeds groter. Langzaam dringt bij het merendeel van de huiseigenaren door dat het juist niet verstandig is om de hypotheekschuld maximaal te houden. In de dagelijkse leven merk ik dit ook. In 2012 werd ik nog voor gek verklaard dat ik extra ging aflossen, nu krijgt het juist steeds meer sympathie.

10 opmerkingen:

 1. in 2010 begonnen met aflossen, nu 16 % van de hypotheek extra afgelost, in het begin gaat het langzaam, maar het gaat steeds sneller, kan het iedereen aanraden, geen zorgen, geen huis onder water,geeft behalve een spaarpotje ook ook rust in je hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We zijn in 2007 begonnen met het aflossen van het aflossingsvrije deel van de financiering van ons huis. Begin 2013 was de aflossingsvrije hypotheek geheel afgelost. Dit deel bedroeg 1/3 van de totale financiering. Keurig afgelost in zeven jaren. We hebben nu net de rente aan laten passen voor het restant financiering. Deze daalde fors.

  Onze kosten voor de hypotheek zijn met 55% gedaald. We betalen nog maar 45% van hetgeen we betaalden toen we ons huis kochten 10 jaar geleden.
  De netto woonlasten welke wij betalen zijn, na het fiscale voordeel, eigenlijk belachelijk laag. We wonen nu netto voor maar iets meer dan driehonderdeuro in de maand. In procenten van ons netto inkomen verhoudingsgewijs ook gewoon laag.

  We verdienen nu meer dan 10 jaar geleden, betalen veel minder aan woonlasten, houden meer geld over, en sparen en beleggen (beperkt risico) dus meer, kortom , ons vermogen neemt toe.

  Enig minpuntje de waarde van mijn huis richting het aankoopbedrag van 10 jaar geleden gaat , en de papieren winst welke erop zat is nu wel aardig verdampt. We hadden al geen tophypotheek toen, en nu helemaal niet meer.

  Geen risico's meer eigenlijk. Ja als de rente weer gaat stijgen na afloop van de huidige rentevaste periode. Maar dan kan ik altijd nog vermogen inzetten om de lasten alsnog te drukken.

  Lekker leven zo, dus een aansporing aan eenieder, maak het je eigen op termijn gemakkelijk. Aflossen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kijk dit vind ik zo motiverend! zo ver zijn we nog lang niet, maar we zijn wel hard bezig, maar zulke verhalen.... heerlijk

   Verwijderen
 3. Ben in 2007 gaan aflossen op 2 hypotheken van resp. 158.000 en 50.000. Sta nu op 40.000! Dus van 210.000 naar 40.000 maakt uhm... 170.000 afgelost in plm 6,5 jaar. Toch steeds weer een mooi rekensommetje. Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat ik alleenstaand ben met goede baan en zonder kinderen, heb dus meer ruimte dan gezinnen denk ik.
  Iedereen veel succes met aflossen!
  Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk, zulke verhalen! Wij hebben in 7 jaar onze hypotheek van 150 naar iets meer dan 61 duizend terug gebracht. Een klus, dat wel. En strikte keuzes maken en je daar ook aan houden. Geen verzekeringen meer met rare constructies die ook niet meer nodig en/of verplicht zijn, nu de kosten zo lag zijn geworden. De rente kon omlaag en nu zitten we riant met een netto (!!) last van nog geen 250 aan rente p/m. Zo kunnen we lekker meer sparen en dus weer goed aflossen. De grote schepen met geld blijven weg, maar het gespaarde levert ook heel wat extra lucht op! Sowieso iedere maand 100 Euro en dan nog alles wat we kunnen missen. Dit jaar zitten we al weer aan de max van 10 % en gaan dus weer bezien hoeveel we aankomend jaar gaan aflossen. Een leuke verslaving!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn met een eigen gebouwd nieuwbouw huis begonnen dus we weten exact wat en waarom we dat hebben uitgegeven en toch is ons huis op papier minder waard geworden kijkend naar WOZ wat alleen maar prettig is want dan betaal je minder belasting en we zijn geenszins van plan te verhuizen want dat doe je zomaar niet als je naar omstandigheden je droomhuis hebt gebouwd en alle energie en moeite die je erin hebt gestopt.130.000 spaar en 20.000 aflossingsvrij de rest was eigen geld. Voor gek werden we verklaard dat we eigen geld erin staken - 'we' weten nu wel beter :-) De schatkist was na het bouwen echt wel leeg wat bijna altijd zo is als je zelf bouwt. Nu 7.5 jaar later de aflossingsvrije afgelost, de spaar is minder dan 40.000 dus 110.000 in totaal afgelost. Daar staat 20.000 aan gespaarde premie tegenover. Iets minder dan 80 netto aan rente per maand en dat moet gewoon snel naar 0. We hebben nog jonge kinderen (het kan dus wel als je kinderen hebt) maar het vereist discipline in je totale huishouden eigenlijk moet je leven alsof je nog maar de helft van je netto inkomen over hebt dan kan je drastisch aflossen. Nadeel voor jezelf is dat je bakken met geld spaart die je aan de bank doneert maar aan het einde van de rit geen enkele extra euro op de bank hebt staan, je hebt alleen minder kosten van wonen. Nadeel voor de Nederlandse economie is dan wel dat we bijna niets omzetten in de horeca, vakantie, meubels, auto, bouwmarkt, tuin omdat we heel bewust omgaan met ons geld. Maar ja het komt uit de lengte of de breedte. Een verslaving is het inderdaad en de realiteit is dat je bijna niet meer anders leven kan. Maar het is op zich geen slechte verslaving, geldverkwisting is een veel slechtere verslaving.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heeft u een dringende lening of financiële diensten? Contact financialdepartment.online@gmail.com/http://charitycorporation.gnbo.com.ng

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hebt u zakelijke of persoonlijke lening nodig?
  Wenst u te herfinancieren uw bedrijf?
  Ons bedrijf is gevestigd in de Verenigde Staten en Europa. Wij geven lening aan eenieder en bedrijf op 3% rente per jaar. met geen upfront kosten. Wij bieden deze soorten leningen en nog veel meer:
  * Persoonlijke leningen
  * Zakelijke leningen
  * Consolidatie leningen (ETC) als belanghebbende contact met ons op:
  juliansmiths2014@hotmail.com of bel +447087646558 voor meer

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Èske ou bezwen èd finansye ak ou pa konnen ki moun ki gen konfyans nan oswa kote yo ale? Kontakte nou jodi a pou plis enfòmasyon sou kòman ou kapab jwenn prè rèv ou, kontakte nou via pou plis enfòmasyon oswa rele 1-850-583-4604.
  Pastè Mikayèl la.
  Pa nou favè Bondye yo te sove Eph.2: 5
  pastormichaelloanhouse@yahoo.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. met een hypotheek van 410.000 inmiddels 100.000 afgelost in 4 jaar tijd. Hoegenaamd geen spaargeld meer en geen beleggingen (polissen) meer, Dat geeft rust !
  Nu alleen nog de ING zo gek krijgen dat ik mijn hypotheek-beleggingen mag aflossen op de hypotheek, dan ben ik pas écht lekker op weg ! Ik ben VOOR totale onafhankelijkheid van de bank. Afzetters zijn het, stuk voor stuk....

  BeantwoordenVerwijderen