vrijdag 28 maart 2014

Nederlandse hypotheekschuld zakt door extra aflossingenDe regeling van de hypotheekrenteaftrek is versoberd om te voorkomen dat de regeling te duur zou worden voor de Nederlandse schatkist. In 2013 is het probleem mede verkleind doordat wij met z’n allen massaal extra aflossen op onze hypotheekschuld.

Eind 2012 bedroeg de Nederlandse hypotheekschuld nog €653 miljard. Doordat er in 2013 weinig huizen zijn verkocht en door extra aflossingen is deze schuld met bijna €16 miljard gezakt. De huidige schuld van €637 is nog steeds zeer hoog, maar wij zijn goed op weg. In 2006 bedroeg de hypotheekschuld nog €480 miljard.

Ik heb er al vaker voor gepleit om extra aflossen te stimuleren met een soort van een subsidie. Mijn extra aflossingen zijn namelijk ook goed voor de Nederlandse schatkist.

Alleen al dit jaar heb ik €6.500 afbetaald om mijn aflossingsvrije hypotheekschuld. Dit levert mij een besparing op van €6.500 x 5,42% = €352,30 per jaar. Dit bedrag kan ik ook niet meer aftrekken van mijn inkomen. Uitgaande van de 42% schijf bespaart mijn aflossing de schatkist: €352,30 x 42% = €147,97. Dit is ook nog een jaarlijkse besparing die ik nog voor een periode van twintig jaar van mijn inkomen zou kunnen aftrekken. Sinds 2012 heb ik al €29.500 afbetaald. Dit is een jaarlijkse besparing van €1.598,90. Voor de schatkist heb ik jaarlijks bespaard €671,54.

Ik zie de tegemoetkoming vanuit de schatkist graag tegemoet!

5 opmerkingen:

 1. Zou leuk zijn, maar ik zie mijn aflossingen vooral als een bonus aan mezelf! Bonus in de vorm van rust, maar ook zeker van lagere maandlasten. Nu al en straks nog weer meer. Maar ik zou een extraatje als extra belonging niet afslaan, natuurlijk. Net als dat ik de HRA niet af sla, maar er nooit van uit ben gegaan die te krijgen. We laten dit bedrag ook jaarlijks uitkeren en zijn er niet afhankelijk van. Eenmaal uitgekeerd, word het meteen gebruikt als extra aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als de staat een beloning zou geven bij extra aflossen zouden ze w.s nog meer mensen over de streep rekken, en dat is dan goed voor de b.v Nederland.
  Ik wil die bonus ook wel:-)
  Wij lossen veel af, maar als het beloond werd deden we er vast nog een schepje bovenop

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou kijk die extra aflossingen zijn aan de ene kant goed voor de schatkist maar aan de andere kant wordt er minder gespendeerd door de aflossers, dat geld mist dus in de gewone economie waar goederen en diensten worden omgezet. Dus minder mensen nodig om dat werk te verrichten dus minder BTW en loonbelasting etc. Dat kun je als aflosser aan je eigen gedrag wel zien: je spaart voor extra aflossingen en je stelt sommige aankopen daarom langer uit. Ik ben zelf ook extreem aflosser en ik vind bewust leven door onder meer mijn aankopen goed te bepalen helemaal niet erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heeft u een dringende lening of financiƫle diensten? Contact financialdepartment.online@gmail.com/http://charitycorporation.gnbo.com.ng

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik blijf ook strak aflossen. Maar eerlijk is wel om de van die 6500 euro ook op te nemen dat Dijsselbloem er op jaarbasis 78 euro VRH mee misloopt. je bespaart de schatkist eigenlijk 69.97 euro mee.

  ervanuitgaande dat veel aflossers boven de VRH-vrije voet zitten.

  BeantwoordenVerwijderen