woensdag 6 augustus 2014

Banken weten flink te verdienen aan hypothekenVereniging Eigen Huis heeft over de afgelopen jaren bijgehouden hoeveel winstmarge banken verwerken in de hypotheekrentes. Ze lijken te willen profiteren van de huidige lage rente. In zeven maanden tijd hebben ze hun overwinst weten te verdubbelen. Ze zijn goed bezig ten koste van de huiseigenaren.

Per oktober 2013 bedroeg de gemiddelde overwinst nog 0,4% Per mei van dit jaar was het percentage gestegen naar 0,8. De banken blijken het meeste te verdienen op de rentevast periodes van tien jaar, namelijk een extra winstmarge van 1,05%. Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer.

Het lijkt een bewuste actie van de banken om op dit moment zoveel mogelijk geld binnen te slepen. In tijden met hoge rentes valt het meer op dat ze meer verdienen door hogere opslagen door te berekenen. De rente is nu zo laag, dat er nauwelijks aandacht wordt geschonken aan de verdiensten van de banken. Het wordt tijd dat buitenlandse banken de Nederlandse hypothekenmarkt gaan betreden. De Nederlandse grootbanken beheersen namelijk de gehele hypothekenmarkt.

De hoge winstmarges is al eerder aan de kaak gesteld door Vereniging Eigen Huis, maar de politiek lijkt geen zin te hebben om hierin mee te denken.

6 opmerkingen:

 1. " Het wordt tijd dat buitenlandse banken de Nederlandse hypothekenmarkt gaan betreden. De Nederlandse grootbanken beheersen namelijk de gehele hypothekenmarkt."
  Er zijn ook genoeg kleine banken in Nederland met wie zaken gedaan kan worden zegt mijn adviseur. En banken die internationaal zaken doen gedragen zich allemaal hetzelfde volgens die internationale standaard dus vraag jezelf af waarom de buitenlandse banken zich in Nederland anders gaan gedragen dan de Nederlandse banken nu al doen. Als ik mij niet vergis heeft Neelie een afspraak gemaakt met de Nederlandse regering voor banken die staatssteun ontvangen namelijk dat ze niet mogen concurreren want dat zou oneerlijk zijn tegenover hun niet gesteunde collega's....dus hun rente gaat niet omlaag en waarom zou een bank als de Rabobank dan wel naar beneden gaan? Is toch lekker zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit bij ING en heb al vaker gezegd dat aflossen daar via je internet bankieren kan.

  Gisteren 3500 afgelost, dit jaar 11.000, nieuw is nu dat je direct ziet wat dat voor invloed heeft op je rente, superhandig!

  Ben blij dat onze hyp dit jaar van 210.000 naar 199.000 is gegaan. Nu weer sparen zodat er op 1-1 weer wat af kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geeft een lekker gevoel om hypotheekschulden te zien dalen he!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @mjp Hoe anders is het bij de Direktbank. Na overname hypotheken bij ASR zijn "niet de voorwaarden maar de procedure voor aflossen" veranderd. Concreet betekent dit dat ipv het af te lossen bedrag overmaken op een door de klant gewenst tijdstip, er een maand van te voren dient te worden aangevraagd. Het af te lossen bedrag wordt vervolgens "rond de bevestigde datum" afgeschreven. Na enkele telefoongesprekken toch maar via procedure te werk gegaan. Inmiddels 8! dagen een fiks bedrag op lopende rekening staan en wacht nog steeds op afschrijven. Inkomstenderving rente en te veel betaalde hypotheek. Schandalige behandeling van klanten door deze bank en er volgens en er volgens mij op gericht zo veel en lang mogelijk op bestaande hypotheken te verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verhaal was nadat het label ASR, ABN door de Direktbank is overgenomen dat er " niets voor de klanten van - bijvoorbeeld ASR - zou veranderen of wel alles blijft hetzelfde " en dat is niet waar....ASR klanten hebben er wel zeker last van, dat extra aflossen ging vroeger heel simpel en ik heb al bijna spijt dat ik niet sneller heb afgelost toen het nog niet Direktbank was.
   Natuurlijk veranderde het contract niet, dat krijgt alleen een nieuw leningnummer. Ze hebben daar dus een paar 100.000 klanten van 1 label erbij gekregen dus om die papieren allemaal van de ene op de andere dag te beheren gaat wel maanden tijd van invoering kosten. Vandaar die lange aankondigingen vooraf voordat je kunt aflossen. Ook hier is de rede maar weer: zo snel mogelijk van die bank af !

   Verwijderen
 5. @ Juul, ja de maandrente zakt direct dat is leuk om te zien maar inderdaad ook je schuld zakt direct en dat is toch wel fijn dan maar afwachten hoe de vlag er over 23 jaar er bij hangt.......

  @ Anoniem. Verschrikkelijk, bij ING was het zo dat je een overboeking kon doen naar een nr nu zit je met een tabblad in je hypotheek en kun je direct een bedrag invullen wat je wilt aflossen, binnen een week een brief en als je dan weer inlogt is ook je hypotheek bedrag gezakt, realtime info dus en 24/7 netjes in te zien.

  Ben best tevreden over ING eerlijk gezegd maar ja waarom ze zoveel moeten verdienen op hypotheken is mij ook een raadsel en daar ging Juul zijn stuk eigenlijk over ;-)

  Als mijn rente 4 zou zijn ipv 5 is dat wel elke maand 20% meer om uit te geven in de economie, of aflossing :P , dat de overheid dat niet begrijpt en de woekerrentes eens aanpakt snap ik al jaren niet.

  BeantwoordenVerwijderen