donderdag 21 augustus 2014

Hypotheekschuld naar €162.376Deze maand is het ook weer gelukt om een bedrag van €1.500 op te bouwen voor een extra aflossing. De teller staat nu op €36.600 aan extra aflossingen in een periode van twee jaren.

Het is nu twee jaar geleden dat ik mij realiseerde dat mijn huis onverkoopbaar was. Ik zat vast in mijn eigen woning. Ook kwam bij mij toen het besef dat ik iedere maand bijna twee weken moest werken om alleen al mijn bruto hypotheeklasten op te hoesten. De eerste keer heb ik gelijk €12.000 van mijn spaargeld gebruikt om mijn schuld te verlagen naar €186.976. Het voelde als een druppel op een gloeiende plaat, maar het gaf een enorme boost om op deze manier mijn schulden te verlagen.

Eerste A4-tje met aflossingen is vol
Op mijn werkkamer hangt een prikbord waarop ik mijn aflossingen noteer. Na veertien aflossingen is het lijstje vol. Dagelijks bekijk ik dit lijstje om me op dat moment te realiseren waar ik het voor doe.

Ik ben benieuwd hoe het jullie lukt om de motivatie vast te houden. Hoe maken jullie de aflossingen visueel?

19 opmerkingen:

 1. Ik maak een foto na elke aflossing van een stukje huis dat dan nu van mij is (zo stel ik me voor) én ik heb een exellprint op de koelkast hangen elk blokje staat voor 100 euro, na elke aflossing kleur ik dan blokjes in. Een volledig ingekleurd blaadje is een afgelost huis, maar zover is het nog lang niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben meer grafisch ingesteld, dus ik hou het bij grafiekjes. Ik vroeg me trouwens af, waarom los je niet een keer 376,- af? Dan ben je van dat gekke bedrag af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het lijkt wel overzichtelijker bij een mooi afgerond bedrag. Volgende maand ga ik er denk ik €1.376 van maken.

   Verwijderen
 3. Ik ben ook dol op grafieken. Voor de schuld maar ook voor de dalende maandbedragen. Heerlijk om ernaar te kijken....!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een krijtbord waar de totale schuld opstaat en hoeveel we EXTRA hebben afgelost. We hebben een annuitaire hypotheek, dus er wordt sowieso wel afgelost, maar we willen de maandlasten zo ver mogelijk naar beneden krijgen en ook zoveel mogelijk aflossen voordat de rente weer omhoog gaat (staat nu nog 8 jaar vast, maar over 8 jaar kan de situatie natuurlijk heel anders zijn!)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een lat aan de muur van exact 263 cm. Iedere cm. staat voor 1000 euro, deze hebben we verdeeld in 5 "steentjes" van 200 euro die we inkleuren bij elke aflossing. Onlangs is onze aflossingsvrije hypotheek omgezet in een deel annuïteit en een deel lineair. Ieder maand mogen we zo 4 van die steentjes inkleuren. En ondertussen sparen we door om aan het eind van het jaar nog enkele cm. te mogen inkleuren. Mooie stimulans om die kale lat wat fraaier te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn blog hielp me. Ook het plannen van een groot bedrag enz. Blij dat ik het haalde, beetje jammer dat het niet helemaal is gelukt.
  Van de aflossingen aan de BV heb ik nu voor het eerst in een crowdfunding project geinvesteerd. Een A rating, dat wel. Klein bedrag 1000 euro, goed voor 7 procent

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tobbert...ga je nu alweer gokken? Ik dacht dat je er van had geleerd....

   Verwijderen
 7. Wij hebben een foto van het huis, met daaroverheen een raster van vierkantjes, elk vierkantje is 1000 euro
  en elk jaar krijgt qua extra aflossing een andere kleur om de vierkantjes in te kleuren
  Zo zie ik dat in 2010 en 2011 elk maar 2 1/2 blokje ingekleurd werden ( was toen echt onze max)
  maar de jaren daarna al een heel stuk meer. verslaving:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een omslag kan een mens maken in 2 jaar. En wat een zwieper heb jij in die twee jaar aan je hypotheekschuld gegeven. Je mag trots zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik ook! Het is zeer motiverend als je ziet dat het opschiet.

   Verwijderen
 9. Heb een aflosschema waar ik me aan houdt, 3x per jaar 3500 aflossen.
  Stond 1-1 op 210.000, nu op 199.500, dus voor dit jaar klaar en nu weer sparen voor volgend jaar :-)

  Daarnaast heeft ING ( ja daar is ie weer) naast je hyp schuld ook je maandelijkse rente in MijnING.nl staan.
  Dus na je aflossing zie je weer vrij snel wat je nieuwe rente wordt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben een paar jaar terug begonnen met het extra aflossen van het bedrag dat ik als HRA terugkreeg. Daarna heb ik het bedrag na iedere aflossing verhoogd met de 'besparing' die ik door de aflossing had. Dat loopt inmiddels aardig op en in 2025 is (volgens het huidige schema) ons huis helemaal afgelost. Dan ben ik 57 jaar, dus een mooie leeftijd om minder te gaan werken :)
  Die gedachte is voor mij genoeg motivatie om door te zetten..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Juul,

  Wij hebben eenzelfde overzicht als jij hebt, maar dan met een extra kolom erachter, waarin je de dalende rentebedragen ziet.
  Ook erg stimulerend! Succes met verder sparen en aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een Excel-sheet waarin ik alles bijhoud. Eerder had ik ook wel een blad met vakjes, waarbij elk vakje voor een bepaald bedrag stond, maar ik heb daar nog geen nieuw exemplaar van gemaakt sinds de hypotheek is omgegooid. Daarnaast houd ik het ook op mijn blog bij, dat is ook leuk om het verschil te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben een vel papier met mini-blokjes van een tientje en daar kleur ik de aflossingen van in. Het is al een groot kleurig geheel!! Iedere extra aflossing heft een andere kleur. We hebben een hele tijd maandelijks 100 extra afgelost, dus dat zijn srteepjes in een leuke kleur, maar er zijn ook grotere vlakken gelukkig. Een aantal vlakken door de aflossing middels een erfenis. Een vlak door de aflossing middels het stop zetten van onze verzekering. Een vlak door gewoon gespaard geld... Het hangt op de overloop en ik zie het dus iedere keer als ik boven ben/zodra ik m'n bed uit kom/als ik de was ophang... een hele fijne en vrolijke manier om gemotiveerd te blijven. Helemaal nu we al over de helft zijn!!!
  Petje af voor jouw omslag. Altijd leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die minder afhankelijk willen zijn van de bank of gewoon minder schulden willen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Door uit te rekenen wat de totaal betaalde rente is over de gehele looptijd en de korting daarop uit te rekenen aan hand van elke aflossing. Als dat niet motiverend is....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een leuke blog om te lezen, dit geeft me zeker moed omdat ik een soortgelijke schuld heb en zwaar onderwater sta. Bedankt voor de inspiratie en ik ga de uitdaging ook tegemoet! Niels, Utrecht

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb de moeder aller spreadsheets in Excel waarin ik alles bijhoud. Ik kan op een zondagmiddag zeer tevreden staren naar de eindberekening waarin staat hoeveel ik de bank uiteindelijk door de neus ga boren door eerder af te lossen :-) Ik heb in drie jaar tijd ongeveer 1/3 afgelost, nog 2/3 te gaan. Motiverend om jouw posts te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen