donderdag 11 december 2014

Veel extra aflossingen in 2014Door de verruimde schenkingsvrijstelling die tot 2015 nog geldt, worden er volgens de ING veel extra aflossingen verricht. Er is sprake van een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar.

Tot en met 1 december is er bij de ING 28% meer afgelost op hypotheekschulden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In december verwacht de bank nog veel meer extra aflossingen. Netwerk Notarissen geeft aan dat ze overuren draaien omdat veel mensen nog gebruik willen maken van de verruimde schenkingsvrijstelling. Het zal lastig worden om nog een nieuwe afspraak in te plannen bij de notaris. Wie nog wil aflossen met een verruimde schenking moet dus haast maken.

Wat gaat er gebeuren met de huizenmarkt?
Dennis Noordervliet (directeur hypotheken) van de ING gaat er vanuit dat veel huizenzoekers het kopen van een huis vervroegd hebben naar 2014. Dit zou betekenen dat er in 2015 een terugval komt in het aantal aankopen. Daar komt nog bij dat de maximale hypotheekverstrekkingen per 1 januari waarschijnlijk sterk verlaagd gaan worden voor bepaalde inkomensgroepen.

Nu maar hopen dat de huizenmarkt niet volledig tot stilstand gaat komen. In het geval de hypotheekrentes ook nog gaan stijgen, is een nieuwe dip niet uit te sluiten.

5 opmerkingen:

 1. 50.000 in twee jaar, dat is heel erg veel. Je hebt hard gewerkt en veel geld binnengehaald, als freelancer. Een compliment waard.
  Ik zou ook wel meer willen verdienen, maar ja, ik heb geconstateerd, dat ik er dan ook veel harder aan moet trekken. Ik zou het kunnen doen.
  Alhoewel ik onlangs constateerde dat ik nu 1100 tot 1200 minder verdien per maand dan een jaar terug en dat verdien ik ook niet zo snel terug.
  Mijn pc werkt nu goed. De internetverbinding is verbeterd. Er is een kabel gelegd tussen het modem en de stand alone pc.
  Dat is plezierig werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat, naast de schenkingsvrijstelling, gewoon ook heel veel mensen steeds meer in zijn gaan zien dat de schulden ze tot aan de lippen staat/stond. Met ontslagrondes om je heen, krap je je wel even achter de oren. Ook zonder schenkingen zijn er veel extra aflossingen gedaan (daar weet jij alles van; jij doet het ook) Wij lossen ook fiks af en dat geeft veel rust!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben gisteren nog 2 aflossingen op 2 aflosvrije delen gedaan ( 1tje zaten we al op 10% dus doorgegaan met ander deel)

  Dit jaar 15.500 afgelost. Das het netto inkomen van mijn vrouw. Ondanks alle kosten en dingen redden we het dus kennelijk best wel van mijn inkomen :-) We hadden wel een meevaller van 4.000, dus die zit er bij in.

  In 2015 gaan we hard door, zoals hierboven gezegd, mensen zien in dat ze te veel schulden hebben gemaakt, zo ook wij.

  We hebben 7 jaar 210.000 schuld gehad, zitten nu per 1-1 op 194.500, een heel goed gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf heb ik dikke mazzel gehad met een flinke " dijsselbloem schenking". In januari 2014 daardoor een heel fors bedrag afgelost. Zowel ouders als ik waren erg blij met deze mogelijkheid. Veel mensen hebben er dankbaar van geprofiteerd

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk ook te gek voor woorden dat we allemaal haast verplicht zijn om geld te besparen om de einde van de maand te halen.

  BeantwoordenVerwijderen