vrijdag 13 maart 2015

Hypotheek verlaagd naar €145.000Zojuist weer €1.000 overgemaakt naar mijn hypotheekbank. Mijn aflossingsvrije hypotheek is nu gezakt naar €52.876. Deze extra aflossing geeft mij weer een besparing van €4,52 bruto per maand.

Vanaf september 2012 heb ik nu in totaal €53.976 afbetaald op mijn hypotheek. De totale besparing bedraagt €243,79 bruto per maand.

Mijn rentelast bedraagt nu €580,42 bruto per maand. Vandaag wordt mijn huis getaxeerd om de marktwaarde te bepalen. Dit gaat mij minimaal een korting opleveren van 0,2% en mogelijk zelfs 0,5%. In het slechtste geval geeft de taxatie mij een besparing van €24,17 per maand. In het beste geval €60,42. Om een besparing van 0,5% te realiseren moet de hypotheekschuld minder bedragen dan 80% van de marktwaarde. Mijn volgende doel wordt om onder de 60% van de marktwaarde te komen. Dit geeft mij weer een besparing van een paar tiende procentpunten.

Ik heb voor 2015 als doel gesteld om minimaal €10.000 extra af te lossen. Zoals het nu lijkt ga ik mijn doel eenvoudig realiseren. De eerste twee maanden heb ik in vergelijking met 2014 veel minder schrijfopdrachten gehad, maar deze maand heb ik veel extra opdrachten gekregen. De eerste maanden van het jaar zijn traditioneel wat slechter. Bedrijven hebben hun plannen voor het nieuwe jaar nog niet klaar en de budgetten zijn ook nog niet beschikbaar.

Het gaat wat beter, maar de tempo van 2014 ga ik niet halen. Vorig jaar heb ik namelijk €27.476 afbetaald. Dit was inclusief het afkopen van een in het verleden ontvangen ontslagvergoeding.

Weer een besparing van €4,52! Het bedrag is klein, maar dit is een maandelijkse besparing voor de komende tientallen jaren.

9 opmerkingen:

 1. Wanneer je een klein verbouwinkje van 50,00 euro toepast dan kan je zelfs gaan voor het 60% tarief (NHG)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe bedoel je dat precies?

   Verwijderen
  2. Door mijn hypotheek alsnog een NHG-hypotheek te maken kan ik inderdaad in een lager tarief terecht komen, maar mijn inkomsten komen gedeeltelijk uit zelfstandige ondernemerschap. Ik ben startende ondernemer en kan denk ik nog niet aan de eisen van NHG voldoen.

   Verwijderen
 2. Klopje op je schouder. Goed bezig.

  Ik zit hier op mijn handen. Zitten aan de maximale aflossing voor 2015 (bandbreedte). Mogen volgend jaar pas weer...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd fijn als je weer een aflossing hebt gedaan. En alle beetjes helpen. € 4,52 maal 12 = € 54,24 besparing per jaar. Ieder jaar opnieuw. Deze € 54,24 besparing heb je vanaf nu ieder komend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gedaan maar weer! Onze aflossing gaat door een storting in februari jl per 1 april met tien euro omlaag. We gaan dan naar de 950 (environ) aan maandelijkse rente op de aflossingshypotheek. Een vreugdesprongetje deze week, vanwege een meevaller op de inkomstenbelasting. Deze teruggave pompen we ook in extra aflossen (er is ruimte voor!). Dan gaan we weer met een aantal tientjes omlaag. De cijfer 8 komt in zicht, dat is best wel prikkelend om door te gaan. Wie weet kan je met je taxatierapport nog wat met je WOZ. Die kleine bedragen lijken niet zoveel, maar per jaar - per vijf jaar - worden het echte posten. En nu dus voor altijd van dat deeltje verlost. Mooi dat de opdrachten weer binnenkomen. Kunnen we een blogpost tegemoet zijn over buitenlandse hypotheekverstrekkers op de NL markt, als ik het goed heb, komen ze deze kant op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk dat is nog eens positief om te lezen! Een doordachte aanpak om de kosten van je hypotheek omlaag te krijgen i.p.v. zoals bij veel andere blogs het geneuzel te beschrijven zonder echte inhoud. Koe bij de horens vatten. En de reacties idem, deze getuigen voor het overgrote deel ook van reëel inzicht in dit soort zaken. Leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De kleine bedragen zorgden bij ons voor een verschil van wel ruim 600 p/m. Steeds weer zakte het maandbedrag! Nu weer twee maal een aflossing van 1000 aangekondigd en dat scheelt toch ook weer 2 maal 3,49 Weer een bedrag dat wij niet naar de bank brengen... nooit meer! Alle besparingen kunnen weer ingezet worden voor aflossingen. Iedere keer weer een feestje, om het bedrag te zien zakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben in 2009 op de zelfde manier het aflossingsvrije deel gaan aflossen met de zelfde redenatie, alle beetjes helpen.
  Toen mijn rente werd herzien in 2012 halveerde die van 7 naar 3,5%.
  Voor mijn spaarhypotheek deel betekende dat lasten verhoging.
  Ik heb daarom het gespaarde deel afgelost (liep al lang genoeg) en het restant omgezet in annuïteit.
  Daardoor hoefde in ook geen ORV meer.
  Ik ben inmiddels gezakt van 80.000 euro naar nog geen 2900 euro nu, zodat het nog een kwestie van maanden is dat ik de hypotheek kan uitschrijven.
  Ik moet zeggen dat een annuïteiten hypotheek het extra aflossen erg stimuleert, je zie direct je schuld terug lopen, dit in tegenstelling tot een spaar hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen