donderdag 20 augustus 2015

Een dipje in de aflossingen! Deze maand 500 euroIk lag op ramkoers om richting de €17.000 te gaan voor 2015, maar ik ben bang dat ik even gas terug moet nemen. Onderhoudskosten aan de woning zorgen ervoor dat ik deze maand niet verder kom dan €500.

Een van de thermopane ramen in mijn huis moet vervangen worden, ongeveer €350. Nieuwe dakbedekking voor onze dakkapel moet binnenkort ook gebeuren. De kosten hiervan zijn nog niet bekend, maar ik leg alvast een reservepotje aan. Daarnaast moeten er ook nog een aantal kleine klusjes uitgevoerd worden, en klusjes kosten veel geld.

De extra aflossing zal mij een maandelijkse besparing opleveren van €1,95 bruto per maand. Hier word ik niet erg blij van, maar het is wel lekker om weer €500 van mijn hypotheekschuld af te kunnen schrijven. Mijn hypotheekschuld staat nu op €138.000. Ik heb nu al een fictieve overwaarde in het huis opgebouwd van €190.000 - €138.000 = €52.000.

Toch brengt het geen schade toe aan mijn motivatie om verder te gaan. Eind vorig jaar was ik pessimistisch over de aflossingen over 2015. Ik wist namelijk dat er “hoge” onderhoudskosten aan te zaten komen. Wij hebben het een paar maanden uitgesteld, maar we willen het nu wel op gaan pakken. Toch is het ons gelukt om al €10.500 af te lossen.

Ik ga deze aflossing vieren zoals ik al mijn aflossingen vier, namelijk zo goedkoop mogelijk.

24 opmerkingen:

 1. Toch weer 500 Euro. Goed gedaan! Onderhoud hoort er nu eenmaal bij, als je een koophuis hebt. Gelukkig laat je je niet ontmoedigen! Ga gestaag door, soms iets meer, soms wat minder. Van harte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie het kleine niet eert......
  Wat een superprestatie, om dit jaar alweer 10.500 af te lossen!!!
  Gefeliciteerd, geniet van het vieren :) :) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Ik heb mijn lekkend dubbele ramen vervangen door driedubbel glas. Dat scheelt! Van goed onderhoud is het genieten.
   Alle ramen op het zuiden lekken snel.

   Verwijderen
  2. ja dat is hier inderdaad ook zo. Het raam op het zuiden is lek, maar ik doe het gordijn ervoor en dan zie ik het niet zo... Over een paar jaar wanneer we wat meer inkomen hebben dan ga ik het vervangen.

   Verwijderen
 4. Onderhoud is noodzakelijk, als je dat laat versloffen zit je met een niet goed gevoel en ben je uiteindelijk duurder uit, je maakt een verstandige keus
  En 500 euro is niet niks , maar een leuk bedrag
  Onze eerste aflossingen in 2010 en 2011 waren 2500 per jaar ,meer konden we echt niet missen
  In september maken wij weer een bedrag over en dan komt onze totale aflossing op 100.000, dat vinden wij zo'n mijlpaal dat we het voor t eerst gaan vieren.
  Eigenlijk vinden we aflossen zo leuk dat we geen andere motivatie nodig hebben.
  Van een hypotheek ver boven budget gingen we nu naar een best te behappen schuld
  Het gevoel van veiligheid is voor ons eigenlijk waar het om draait.
  Na de storting volgende maand betalen we 500 euro per maand minder ( vergeleken met 5 jaar geleden)
  De sneeuwbal rolt al aardig :-)
  Bedankt voor je blogs, ik lees ze graag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wauw dat is echt heel knap!
   in 2013 heb ik 5000 afgelost maar op het moment werk ik bewust minder (ik investeer in mijn kinderen) daardoor betalen we elke maand nogsteeds een heel stuk minder. Onlangs de rente laten verlagen, en de boete van 4500 kon ik gelukkig gewoon betalen. Nu maar even pas op de plaats en weer een mooie buffer aanleggen. Ik kijk ernaar uit om over een jaar of 2 week te gaan aflossen :)

   Verwijderen
 5. Nog steeds knap dat je deze maand alsnog 1500 hebt kunnen aflossen, ondanks de reparatie.
  Wij hebben dit jaar als doel om een van onze hypotheken volledig af te lossen. Het overgebleven deel van de spaarhypotheek die niet mee verhuisd kon worden toen we ons nieuwe huis kochten. Vorig jaar al wat afgelost en dit jaar willen we de rest aflossen en dat is een bedrag van 20.000 euro. We zijn iets onder onze buffer gaan zitten omdat we ook nog zonnepanelen hebben laten plaatsen voor ongeveer 5000 euro. Mijn man heeft een goed inkomen, maar het loopt niet in een bedrag van zes cijfers. We zijn niet op vakantie gegaan, dat geld ging naar extra aflossen, net als straks het geld van de eindejaarsuitkering. Verder hebben we nauwelijks gekd uitgegeven aan het opknappen van ons nieuwe huis. Een nieuwe oven, vaatwasser, rolluiken, extra raam etc staan nog op ons verlanglijstje van volgend jaar. We merken het sneeuwbaleffect heel sterk bij het aflossen omdat deze hypotheek een looptijd heeft van maar tien jaar. Elke duizend euro geeft tien euro minder hypotheeklasten we betalen nu al meer dan honderd euro minder dan begin dit jaar.
  Volgend jaar willen we nog steeds extra aflossen, maar niet meer zulke hoge bedragen. Na drie jaar willen we graag weer eens op vakantie en een aantal wensen voor ons huis uitvoeren. Voordat we gingen verhuizen spaarden we heel hard om een zo laag mogelijke hypotheek te krijgen op ons nieuwe huis. We hebben nu ruim twee ton eigen geld in ons huis. We wonen in een vrijstaand huis in het midden van het land. Het was altijd al een wens van ons om vrijstaand te wonen ivm de rust die dat geeft. We hebben twee huizen met overwaarde kunnen verkopen en altijd sober geleefd.
  Nou, het is ondertussen een heel aflossingsverhaal van mij geworden ;-)
  Wij vieren die extra aflossingen niet. De brieven van de hypotheekverstrekker met een lager maandbedrag geven kns al genoeg een blij gevoel :-)

  Succes met je verdere aflossingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed gedaan Juul! Je verhalen blijven mij ook motiveren. Enkele jaren geleden zijn wij ook gestart met het gedeeltelijk aflossen van onze onder water hypotheek. Onlangs hebben we onze woning verkocht en hebben we zonder restschuld een nieuwbouw woning aangekocht waarbij we profiteren van NHG en een lage hypotheekrente. We hebben er voor gekozen om het resterende aflossingsvrije deel mee te nemen in onze nieuwe hypotheek. Deze zullen we in de toekomst dan ook als eerste proberen weg te werken. Succes! Ik blijf je volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. super toch, moet je kijken wat je al bereikt hebt! wauw! en ik ben jaloers op je 500 hoor... ik houdt deze maand maar 111 euro over, als ik verder niets ga kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook even een aflos-dipje. Dit jaar al 32.000 af kunnen lossen. Helaas nu mijn contract niet verlengd, dus even een dipje. Hopelijk kunnen we eind van het jaar nog wat aflossen en vind ik snel weer een baantje.
  Tilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat baantje wil ik ook wel waarbij je 4000 eur per maand af kan lossen.

   Verwijderen
  2. Die zijn er wel hoor. Ook wel voor meer dan 4000 netto in de maand dus wat let je?

   Verwijderen
  3. We zijn een gezin met kinderen. Man werkt (meer dan) fulltime. En ik parttime. Van mans salaris alleen kunnen we al wat extra aflossen per maand. Mijn Salaris kan volledig naar de extra aflossing.
   Omdat we veel afgelost hebben afgelopen periode, zijn de maandlasten aanzienlijk gedaald. Daardoor weer meer ruimte om af te lossen.
   Helaas ik nu dus zonder werk. Hopelijk snel weer wat gevonden. Als we dit tempo van aflossen vol kunnen houden, zijn we over vier jaar klaar. Net voor de kinderen beginnen te studeren.
   Tilly

   Verwijderen
  4. Toevoeging: die 32.000 euro zijn niet alleen betaald vanuit het salaris. Was ook een deel bij van ons spaargeld.
   Tilly

   Verwijderen
  5. Hier 1 inkomen van netto iets meer dan 5000 Euro per maand, daar zijn de ziektekosten al vanaf. We hadden zo al zeker meer dan 2500 Euro per maand over en dat is al snel 30.000 Euro per jaar over om af te lossen. Er zijn dus banen waarbij je zulke salarissen kan verdienen met 5 dagen per week, 8 uren per dag werken en de rest heb je zelf in de hand.

   Verwijderen
 9. Alles afgelost hier, mede dankzij jouw blog Juul. Sneeuwbaleffect is niet te onderschatten. Direkt na de start van de hypotheek beginnen met aflossen is de truuk, al is het maar 50 euro in de maand. Vervolgens meevallers ook voor aflossing gebruiken maar niet vergeten te leven en te genieten. Na het aflossen komt er een andere vraag: wat te doen met het geld dat je 'over' hebt? Daar ben ik nog niet uit... In ieder geval geen constructie met banken en/of verzekeraars meer voor ons. We zijn blij dat we daar vanaf zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben bij dat ik jou met mijn blog heb kunnen inspireren!

   Als je het niet nodig hebt moet je gewoon niets doen met het geld. Ga er bovenop zitten! Als de economen van de Rabobank gelijk hebben gaan de huizenprijzen dit jaar ongeveer 3% en volgend jaar misschien wel 4% stijgen. Je moet dus niet het gevoel hebben dat je iets met het geld moet. Er gebeurt al iets mee. Op termijn kun je het huis verkopen en incasseren.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reaktie! Het geld dat in ons huis zit zal inderdaad renderen als de voorspellingen kloppen. Dat is echter niet wat ik bedoel. Nu mijn woonlasten flink gedaald zijn blijft er geld 'over'. Tijdens aflossen heb ik steeds het extra te besteden bedrag weer gebruikt voor aflossen. Nu echter valt dit weg. Vraag die nu speelt is hoe dit extrate besteden bedrag slim te laten renderen. In het huis lukt niet meer :)

   Verwijderen
  3. Wat een heerlijk probleem! Je hebt iedere maand geld over. Met dat geld kun je de kwaliteit van het leven verbeteren. Bijvoorbeeld minder werken of vaker op vakantie. Zodra ik zover ben, gaan wij twee jaar lang iedere maand een stedentrip doen. Je moet een besteding kiezen waar je gelukkiger van wordt.

   Verwijderen
  4. Eens met je reaktie, dat is ook zeker iets wat we gaan doen. Daarnaast denk ik aan investering in het huis zodat woonlasten nog verder dalen. Zonnepanelen bijvoorbeeld of een warmtepomp.

   Verwijderen
  5. Bezint eer ge begint, zonnepanelen kennen een lange terugverdientijd, het loont alleen op de lange termijn. Het voegt geen waarde toe aan je huis, de investering ben je kwijt bij verkoop. Een warmtepomp kent zijn beperkingen, grote investering, onderhoud noodzakelijk en lang niet altijd de belofte waarmakend. Je investering kan mislukken en dan moet je sowieso bij verwarmen. Sowieso handig als je het huis op lage temperatuur verwarming hebt ontworpen, vloerverwarming en relatief grote radiatoren. Wij zijn ook hypotheekvrij en een beetje hetzelfde probleem met het overgebleven geld elke maand. De beurs blijft casino hè? Maar dat wil meestal niemand horen.....

   Verwijderen
  6. Wij zijn ook nagenoeg klaar met aflossen. Met het geld dat nu 'over' blijft spaar ik nu via Crowdfunding. Dat kan ook met lage risico's. Voor mij namelijk géén aandelenbeurs meer en ook géén spaarrekeningen met ultralage rentes.

   Verwijderen
  7. Crowdfunding: Serieuze investeerders lenen geen geld uit zonder serieus onderpand.

   Verwijderen