vrijdag 7 augustus 2015

Spaarhypotheken - Hypotheekrentes vaak te hoogVolgens Vereniging Eigen Huis (VEH) betalen veel huiseigenaren met een spaarhypotheek teveel aan hypotheekrente. Sommige banken houden namelijk geen rekening met de opgebouwde waarde in de spaarhypotheek. Daarnaast is het ook nog gebruikelijk om een renteopslag te rekenen voor spaarhypotheken ten opzichte van andere hypotheekvormen.

In een spaarhypotheek wordt pas op de einddatum afbetaald. Gedurende de looptijd van de hypotheek moet er in een aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering een kapitaal opgebouwd worden. Op de einddatum bevat de polis exact voldoende waarde om de hypotheek af te lossen. De waarde in de polis heeft als bestemming de aflossing van de schuld, en kan in principe ook niet voor andere doeleinden worden gebruik.

Hypotheken die niet zijn afgesloten onder de condities van NHG, kennen een risico-opslag. Afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van het huis wordt er een opslag berekend. Als de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis, verwerkt de bank een hoge opslag in de hypotheekrente.

In het geval er al veel waarde in de polis zit, zou de bank de opslag moeten verlagen. De opgebouwde waarde is namelijk te beschouwen als een aflossing. Helaas doen niet alle banken dit.

Dit zou ook weer een nadeel hebben. Een lagere hypotheekrente heeft ook tot gevolg dat er minder kapitaal in de polis wordt opgebouwd. Hierdoor moet de premie voor de verzekering dus weer omhoog. Onder de streep moet het volgens VEH voor huiseigenaren uit kunnen om de hypotheekrente te verlagen. Dit geldt vooral als het geen volledige spaarhypotheek is, maar ook een deel aflossingsvrij.

Er zijn vier banken die wel rekening houden met de groeiende spaarpot, namelijk
• ABN AMRO,
• Rabobank,
• Aegon,
• Nationale Nederlanden

2 opmerkingen:

  1. De ING bank heeft inmiddels nog een andere opslag bedacht. Onze hypotheek bedraagt minder dan 50% van de waarde van onze woning. Wij hebben nog de oude condities: aflossingsvrij met een stukje leven. Ons verlengingsvoorstel heeft een opslag van 0,2 %. De rente die wij voor onze oude vorm krijgen aangeboden ligt op hetzelfde tarief als de nieuwe vormen bij een marktwaarde van 70% en deze liggen 0,2% hoger dan die van 50% marktwaarde. Ik vind dit behoorlijk flauw. Reden te meer om nu te kiezen voor een lage rente bij 5 jaar vast en dan alles compleet te hebben afgelost. Verlost van de grillen van in dit geval de ING.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies om die reden hebben wij ook besloten om een lage rente voor 5 jaar vast te zetten en te zorgen dat we in die 5 jaar van de hypotheek verlost zullen zijn! Heerlijk; op die manier veel minder afhankelijk te zijn van de banken!

      Verwijderen