zondag 16 augustus 2015

Hypotheekrente valt licht lager uitPer 1 juli heeft mijn leningdeel van de beleggingshypotheek de einddatum bereikt. Mijn percentage bedroeg 4,31% en is toen verlaagd naar 3,6%. Tenminste, dat dacht ik. Met het nieuwe percentage heb ik ook al gerekend. Onlangs de schriftelijke bevestiging van Centraal Beheer ontvangen. De hypotheekrente bedraagt niet 3,6%, maar 3,4%!

Ik dacht een tijd geleden een handtekening gezet te hebben voor het hogere percentage, maar het blijkt dat ik geen kopie heb bewaard.

In 2015 heb ik zoveel veranderingen doorgevoerd in mijn hypotheek, dat ik het overzicht kwijt ben geweest. Gelukkig ontvang ik keurige overzichten van de bank, dus het overzicht is weer volledig terug nu. Aan de hand van de overzichten heb ik alles gecontroleerd, en het klopt. Ik kan bijna een ordner vol maken met papieren die ik dit jaar ontvangen heb van de bank.

De onverwacht lagere hypotheekrente levert mij een maandelijkse besparing op van €11,09.

Er zijn nu geen manieren meer om met trucjes mijn maandlasten omlaag te krijgen. Het is nu de volledige focus op het aflossen van mijn schulden. De zomervakantie is voor ons nu afgelopen. Zonder dat we gekke dingen hebben gedaan is het toch een dure periode geweest. Maar daar moet natuurlijk ruimte voor zijn. Bovenop je geld gaan zitten word je ook niet vrolijker van.

Voor deze maand verwacht ik geen aflossing van €1.500. Hopen op een aflossing van €1.000.

13 opmerkingen:

 1. Kijk, dat zijn altijd leuke verrassingen :D Hopelijk komen ze er niet alsnog achter dat het 3,6% moest zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou er niet van opkijken. Dit jaar is er veel mis gegaan met mijn hypotheek. Ook wel een beetje mijn eigen schuld, want er waren meerdere verzoeken in één keer. Rentemiddeling + aflopende rentevast periode + aanpassing risico categorie + aflossingen

   Verwijderen
  2. Haha, dat herken ik. Wij hadden rentemiddeling aangevraagd, ondertussen een extra aflossing gedaan en door die aflossing recht op rente herziening. Dat gaat dus niet samen. Duurde enorm lang en kostte meerdere telefoontjes voordat alles in orde was.
   Bij de bank kunnen ze maar één ding tegelijk :)

   Verwijderen
  3. Wij zijn hier ook vaak met meerdere dingen tegelijk bezig. We willen zo graag, dat we geen rekening houden met de lompheid van de bank. Maar uiteindelijk is het 't allemaal al waard geweest, inclusief alle keren hoofdpijn of irritaties. Voor jou toch ook maar weer een dikke 11 Euro lager in maandlasten... altijd fijn!

   Verwijderen
 2. Je gaat snel omlaag. Heb je voor jezelf berekend wat je definitieve einddatum is?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, ik heb wel een streefdatum, namelijk maart 2022. Voor mijn 50e wil ik van mijn hypotheek af zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Juul, ik las ergens dat je hypotheek ook een niet-aflossingvrij deel heeft. Bedoel je dat je voor je 50e van alles af wil zijn, of alleen het aflossingsvrije deel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. David, mijn doel was in eerste instantie om alleen mijn aflossingsvrije hypotheek af te lossen, maar ik heb mijn doelen bijgesteld. Ook mijn beleggingshypotheek gaat naar nul.

   Verwijderen
  2. Dat is knap Juul. Aflossen werkt klaarblijkelijk ook wel verslavend. Helaas zit ik zelf aan een spaarhypotheek vast, kan hooguit extra inleggen, maar niet eerder er vanaf...

   Verwijderen
 5. David,

  Met een spaarhypotheek kan je de looptijd inkorten. vraag naar de voorwaarden bij je adviseur of lees de polis goed.
  Wij zijn van 30 jaar naar 27 jaar gegaan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Henk. Heb je daarvoor extra ingelegd, of je premie per maand verhoogd?

   Verwijderen
 6. David,

  Meerder keren een extra inleg gedaan met verzoek tot looptijd verkorting en GEEN premieverlaging.
  Ik zit bij ASR en dat werkt prima.
  Wij doen het altijd om en om.. de ène keer vragen we om looptijd verkorting en bij volgende storting verlaging van de premie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klaarblijkelijk is de rente bij CB verlaagd van 3.6 naar 3.4 in de tijd die er zat tussen het tekenen voor 3.6 en 01-07-2015. Volstrekt logisch dat de bank dan het lagere percentage gaat berekenen. Tekenen voor 3.6 wil alleen maar zeggen dat de bank een eventuele stijging niet door mag berekenen, een verlaging zal ( bij de meeste banken) gewoon worden doorberekend. Ik ben geen fan van banken maar deze (positieve) voorwaarde mag benoemd worden.

   Verwijderen