dinsdag 22 september 2015

Een verrassende wending


Zoals jullie weten zijn wij zeer fanatiek bezig om onze hypotheek af te lossen. Ons doel is om op onze  50e hypotheekvrij te zijn, maar dat zal niet gaan lukken. Wij hebben namelijk besloten om ons huis in de verkoop te zetten.

Ruim één week geleden hebben wij een belangrijke beslissing genomen. Wij zijn zeer tevreden met ons huis, maar wij gaan nog een keer verhuizen naar een huis waar wij oud gaan worden. Het is nog erg vroeg om daar nu al aan te denken. Wij zijn immers nog maar 43 jaar. Toch hebben wij besloten om voor een ander huis te gaan. Ik zal proberen om onze motivatie  uit te leggen.

In 2003 hebben wij onze huidige woning gekocht. Beide weten wij dat wij op termijn nog weer een ander huis gaan kopen. Wij hoeven geen groter huis, maar wel een grotere kamer, een werkkamer beneden en een ruimere tuin. Door de huizencrisis zijn wij anders gaan denken. In 2012 hebben wij besloten om de hypotheek volledig af te lossen, maar wij weten beide dat wij niet voor altijd in de huidige woning blijven wonen. Alles afwegende is het voor ons verstandig om niet nog langer te wachten. Dit is het juiste moment om een stap te maken.

Op 13 september hebben wij besloten om de stap te wagen. Wij zijn mensen van het snelle beslissen en er vervolgens volledig voor gaan. Direct na het besluit hebben wij Makelaarsland ingeschakeld, een fotosessie geregeld en het huis opgeruimd om mooie foto’s te kunnen krijgen. In de tussentijd ook al een paar huizen bekeken. Sinds vandaag staat ons huis te koop. Zie Funda!

De komende jaren verwacht ik sterk stijgende huizenprijzen. Ook de hypotheekrente zal gaan stijgen. Ik ben van mening dat dit het juiste moment is om een huis te kopen. Wij wachten uiteraard wel eerst de verkoop van de oude woning af voordat wij gaan kopen.

Doel om hypotheek af te lossen blijft!
Ook nadat wij een ander huis gekocht hebben blijven wij volledig gericht op het extra aflossen. Een logisch gevolg is dat wij wel weer met een hogere hypotheekschuld komen te zitten, maar dat zou toch een keer gaan gebeuren.

Zolang het huis in de verkoop staat gaan wij niet meer aflossen. Maandelijks gaan wij nu een bedrag reserveren om bij aankoop van een ander huis minder te hoeven lenen. Bij het kopen van een ander huis heb je meer aan geld op een bankrekening.


Wij hebben het huis onder de getaxeerde waarde in de markt gezet om het huis zo snel mogelijk te verkopen. Via mijn blog houd ik jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. De insteek van mijn blogs worden anders, maar wel met dezelfde drive en passie.

15 opmerkingen:

 1. Leuk huis en heel veel succes met de verkoop!
  Ik heb trouwens het idee dat de huizenprijzen zullen gaan dalen in de toekomst. Er zijn veel ouderen met een eigen huis. Dat wordt verkocht na hun overlijden. Er komen steeds minder mensen die een hypotheek kunnen krijgen voor hun huis omdat ze geen vast contract hebben. Daarbij is het nog zo dat ouderen hun huis vaak wel goed onderhouden hebben, maar dat de inrichting gedateerd is en daarvoor kun je niet meer extra hypotheek nemen.
  Maar ik hoop dat jullie snel in jullie droomhuis wonen :-)
  Wij deden trouwens net als jullie de afgelopen jaren. Sparen om een lagere hypotheek voor een volgend huis te nemen. Nu zijn we verhuisd, hebben we een relatief lage hypotheek en lossen we veel af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Spannend! En door het vele aflossen van de afgelopen jaren, hebben jullie nu keuze in hoe je zou willen wonen. Dat is toch geweldig. Ik ga voor je duimen dat het snel wordt verkocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede beslissing, als je toch weet dat je eens wilt verhuizen...
  Wij hebben ontdekt dat woongenot zoveel kan doen voor je geluksgevoel
  Succes met de verkoop!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Spannend zeg!! Veel succes met de verkoop! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi huis en scherp geprijst. Dat zijn jullie volgens mij zo kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook het voordeel van extra aflossen. Wij hebben nu de mogelijkheid om het huis scherp in de markt te zetten!

   Verwijderen
  2. niet scherp, en zoals eerder gezegd lijkt de vraagprijs erop dat de verliezen gedekt moeten worden door de NAM.

   Verwijderen
 6. Heel veel succes met de verkoop. Ik ben benieuwd naar de wensen voor je nieuwe huis. Hopelijk wordt het vlug verkocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grappig dat je hint op stijgende huizenprijzen en stijgende rente. Volgens mij lenen nog steeds veel mensen richting hun maximum leencapaciteit. Deze maximale leencapaciteit is de afgelopen jaren naar beneden bijgesteld maar door de dalende rente heeft dit voor het uiteindelijke bedrag weinig invloed gehad. Op het moment dat de rentes weer gaan stijgen zullende huizenprijzen denk ik mee moeten zakken. Gezien de lage langetermijnrentes die de banken momenteel regelen zien zij ook nog weinig stijging aankomen, het risico op die stijging zit immers in de langetermijn rentetarieven ingebakken. Volgens mij zijn veranderingen in huizenprijs/rente weinig redenen om een ander huis te kopen, een grotere tuin of grotere kamers lijken mij dat een stuk meer ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wil iedereen bedanken voor de reacties!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een mooie, neutrale woning die ook nog eens scherp geprijst is. Jullie zijn hem vast zo kwijt. Veel succes met jullie zoektocht naar jullie droomhuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Succes met de verkoop. Ook voor jullie spannende tijden dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. "Zolang het huis in de verkoop staat gaan wij niet meer aflossen. Maandelijks gaan wij nu een bedrag reserveren om bij aankoop van een ander huis minder te hoeven lenen. Bij het kopen van een ander huis heb je meer aan geld op een bankrekening."

  Het lijkt mij beter om verder te gaan met aflossen van je huidige hypotheek. Bij de verkoop van jullie huis krijg je het geld toch ook weer in handen, daarnaast dalen je maandlasten nog verder. Of zie ik dit verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen