vrijdag 11 september 2015

Per jaar meer dan €10.000 aflossen is onrealistischIk krijg af en toe mailtjes van lezers van mijn blog, waarin staat dat ik geen juiste weerspiegeling geef van de realiteit. De meeste gezinnen zijn namelijk niet in staat om jaarlijks €10.000 tot €20.000 extra af te lossen op de hypotheek. Dit realiseer ik mij ook wel, maar het enige wat ik doe is een soort “dagboek” bijhouden over mijn doel.

Je zult mij niet horen zeggen dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een paar duizend euro per jaar opzij te zetten om de hypotheekschuld te verlagen. Er zijn wel veel mensen die naar mijn mening denken dat ze het niet kunnen, maar die zeker wel de financiële middelen hebben om het te doen. Ze zullen dan wel anders met geld om moeten gaan.

Fanatiek extra aflossen moet je zien als een uit de hand gelopen hobby, of een verslaving. De ene denkt bij een financiële meevaller: “Dit geld kunnen we gebruiken voor een duurdere vliegvakantie”. Bij een meevaller bereken in gelijk wat mijn hypotheekschuld gaat worden als ik de besparing gelijk doorstort naar de hypotheekbank. Extra aflossen is een manier van denken.

Maar laten we niet vergeten dat het mij ook niet aan komt waaien. Zes dagen in de week staat mijn wekker ingesteld op 05:15 uur. Drie dagen in de week ga ik naar mijn werk als verzekeringsadviseur bij een werkgever. Eerst doe ik ’s ochtends nog mijn schrijfwerk. Op de vier dagen dat ik niet in loondienst werk, ben ik minimaal 5 uren per dag bezig met het uitwerken van teksten en blogs. Ik doe het met plezier, maar het kost veel tijd.

De boodschap is….Mensen die niet extra (kunnen) aflossen moeten niet oordelen over iemand die het wel kan.

25 opmerkingen:

 1. Helemaal waar. Wij gaan dit jaar ook voor een aflosbedrag tussen de 10 en 20.000 euro. We zijn niet op vakantie geweest (alleen een last minute midweekje), vaatwasser en oven zijn stuk en hebben we niet vervangen. Zonnepanelen geolaatst, wat onder onze buffer gaan zitten. Eindejaarsuitkering gaat naar de aflossing, nrt zoals het vakantiegeld is gegaan.
  Volgend jaar gaan we minder aflossen en meer geld steken in ons huis. En weer eens op vakantie want dat zijn we al in geen drie jaar geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Denk dat je trots op jezelf kan en mag zijn dat je/jullie dit voor elkaar krijgen. Wat je al aangeeft, het komt je zeker niet aanwaaien. Wij zijn ook fanatieke aflossers, maar de keerzijde is inderdaad wel dat je keuzes dient te maken. Ook hier gaat de wekker om 06:15uur en is een werkweek van 55-60 uur zeker niet ongewoon. Ga zo door, ook met bloggen. Het werkt voor ons motiverend en we kijken iedere week met belangstelling naar de volgende blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal waar. Vijf jaar geleden dacht ik ook : dat lukt mij nooit. En toch lukte het mij. Je moet je focussen op je doel. Dan is er veel mogelijk. Hard werken, sober leven maar toch genieten van elke dag. Het is een kwestie van keuzes maken. Ik ben nu hypotheekvrij. En ik kan je vertellen dat dat heel goed voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal met je eens! Ik denk ook dat het gewoon een stukje afgunst is ofzo? Ik snap het nooit zo goed. Ik denk dan bij mezelf: in plaats van jaloers te zijn kun je beter proberen om van iemand te leren. Wie weet dat je dan ooit ook wel €10.000 per jaar kunt aflossen! (Al zie ik dat om kwart over 5 opstaan niet zo zitten hoor ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niets van aantrekken hoor, ik krijg ook wel eens zulke reacties. Wij lossen gemiddeld 5 tot 6000 euro per jaar af en dan zeggen mensen ook: lekker makkelijk. Maar het punt is wel dat als je hoog mikt je ook hoger uitkomt. Ons aflosdoel van dit jaar van 10.000 leek in januari volslagen onrealistisch maar toch hadden we dat als doel om eens alles op alles te zetten. En nu blijkt dat we het gaan halen.
  Mensen zien ook niet wat je ervoor laat. Sommigen offeren hun tijd op door extra te werken en anderen vereenvoudigen hun leven en schrappen veel uitgaven. Maar in bijna alle gevallen kan er meer dan je vooraf dacht en is het gevoel dat het oplevert heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik dacht ook, kunnen we nooit, toch in 2 jaar 19.000 afgelost ( 10% van onze schuld), nu met de verhuizing een andere regio gaan wonen en daardoor 60K schuld kwijt, los nu 5000 per jaar af en heb idd ook zonnepanelen en dubbel glas hr++ en eco cv laten plaatsen, nu ff pas op de plaatst om bovenop die 5K nog meer te gaan aflossen. eerst weer sparen naar een buffer van 10K

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die reacties kreeg ik ook wel eens, toen we nog een eigen huis en hypotheek hadden dan. Ik zal ook niet zeggen dat iedereen zo veel moet kunnen aflossen, maar het is toch ook een kwestie van prioriteiten stellen. Wij doen niet aan winkelen voor de lol, gingen 4 jaar niet op vakantie, rijden privé in een oude gare auto, ik koop weinig spullen voor het leuk, deed veel op de fiets, onze kinderen gaan niet op dure clubjes en we maken veel zelf. Ja, dan blijft er geld over. En als je gaat aflossen wordt dat alleen maar meer en meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat het ook wel een beetjes frustraties zijn. Je leest op mijn weblog mijn blogs over de aflossingen en de reacties van huiseigenaren die het ook voor elkaar krijgen om fors af te lossen. als het jezelf niet lukt is dat wel confronterend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij hebt een positief blog met realistische doelen en gelukkig ook realistische lezers die weten dat het niet komt aanwaaien. Zo kan het dus ook.

   Verwijderen
 9. Wat je zegt, het zijn keuzes maken. Wij hebben in 2 jaar 40.000 euro extra afgelost maar hebben daar ook dingen voor moeten laten. Maar ik vind het prima, snap nu eigenlijk ook niet meer waarom we al die zooi kochten. Geen zorgen om je hypotheek is zoveel fijner.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik sluit me aan bij de rest van de reacties. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en die hebben bepaalde gevolgen. De keuzes om minder op vakantie te gaan en minder geld uit te geven aan onnodige dingen zijn bij de meeste Nederlanders niet populair. Dat is prima, maar dan hoef je niet af te geven op mensen die door bewust met hun geld om te gaan, het wel lukt om b.v. de hypotheek omlaag te brengen of juist voor langere periode op reis kunnen. Jammer dat er mensen zijn die dan zo reageren op jouw blog, want ik vind jouw blog super inspirerend!
  Door verschillende zaken over te sluiten en bewuster boodschappen te doen, hebben wij nu al een besparing van 100 a 150 pm, en dan wordt waarschijnlijk nog meer. Dat gaan we gebruiken om extra af te lossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij gaan drie weken op zomervakantie, een week op wintersport, weekendjes weg, en nog een weekje vakantie. EN: lossen meer dan €15000 per jaar extra af. Dan denken mensen ook dat het ons aan komt waaien. Toch is dat niet zo. Onze prioriteit ligt alleen anders, wij gaan nooit uit eten, nuttigen geen alcohol of andere luxe voeding, hebben bijna geen meubilair. Onze prioriteit ligt bij aflossen en reizen, daar houden we van! En ook hier de wekker 5 dagen per week om 4:00.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, wij gezin met drie kinderen en sinds kort een hond :-) gaan drie keer per jaar op vakantie en lossen toch 10.000 euro per jaar af. Ook wij gaan niet uit eten en hebben drie sets kleding p.p. in de kast liggen. Aangezien onze kinderen enorm gevoelig zijn voor kleurstoffen is er hier geen frisdrank, snoep ed. in huis. Het consuminderen bevalt ons prima, we voelen ons erg rijk! Maar als je dat met je omgeving deelt, vallen er nog weleens ongemakkelijke stiltes....

   Verwijderen
 12. Zelfs als het je wel kwam aanwaaien... Iedereen maakt zijn/haar eigen keuzes. Door harder werken, door minder aankopen, door kleiner of minder mooi wonen. Wij hebben geen grote hypotheek, maar ik vind het fijn om te lezen dat de aflossingen bij jou zo goed gaan. Dat motiveert mij om ook weer aflossingen te doen, ook als ze wat kleiner zijn. Ik heb ook minder inkomen en merk het dus ook sneller als er een kleine besparing valt te halen als de maandlast omlaag gaat. In procenten los ik misschien zelfs nog wel meer af ;-) Zo doet (en laat vooral) een ieder datgene wat hij er zelf voor over heeft. Er is inderdaad vaak veel meer mogelijk dan je denkt. En voor sommigen van ons is dat denken in tientjes, soms in hondertjes en soms, mede door keihard werken in duizendtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Keuzes, keuzes, keuzes. Bottom lone. En banbreedte in ons geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zelfs al ben je klaar met aflossen dan kun je niet (meer) kwistig met je geld omgaan, het zit dan in je, dan kun je FY money gaan sparen voor het geval dat je werkgever je op een dag de wacht aan zegt of je dreigt en je hem of haar ofwel keihard kan uitlachen of zoals gewoonlijk vrij kalm eronder blijven en je het eigen erbij denken. Wij hebben maar vrij weinig kennissen of familieleden gemeld dat we hypotheekvrij zijn omdat het inderdaad later wellicht nog 'tegen' ons gebruikt kan gaan worden door afgunst. En als je dat niet wilt moet je het maar stil houden want wat niet weet wat niet deert. Kijk hypotheek naar nul dat doen velen onder ons met een spaarverzekering of wat dan ook maar als je binnen dat contract ook nog versneld naar nul kan gaan ben je uniek zeker voor degene die met aflossingsvrij bijvoorbeeld de boel maar de boel laat. Tenslotte is het ook een kwestie van rekenen. Uit een voorbeeld van een grote geldschenking kregen we te horen dat de ontvangers in kwestie geen interesse hadden om dat bedrag voor een extra aflossing te gebruiken op de hypotheek want dat bracht te weinig op.....ja dan hoef je ook niet te proberen om versneld aflossen te stimuleren als deze eerste flinke stap niet wordt begrepen. Wij sparen ons inkomen nog steeds flink maar kunnen de teugels iets laten vieren alhoewel, onze auto komt op leeftijd maar toch kopen we even geen andere want dat kan volgend jaar of het jaar daarna ook wel. Het zit in ons DNA verstandig met geld om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij hebben als 26 jarigen al 1/3 van ons huis afbetaald in 1,5 jaar tijd. We zijn van 195000 euro hypotheek naar 129000 euro gegaan. Hoe we dit doen? We leven van 1 salaris werken allebei en stoppen alle bonussen extra's in ons huis. Grote besparingen kan je doen door anders naar spullen te kijken en alle kleine besparingen worden een grote besparing. Wij kopen veel tweedehands consumeren minder en leven zuinig. Nooit gedacht dat het zo'n groot bedrag kon worden in korte tijd! Dus iedereen die Zegt dat het niet kan en dat je heel rijk moet zijn ziet niet wat je kan bereiken met een mindset van niet meer willen consumeren. Ga zo door met je blog het heeft mij enorm geïnspireerd !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. woww dat is echt geweldig zeg, wij losten ook ruim 1/3 af in 5 jaar tijd in die tijd zijn jullie al ruim van je hypotheek af, ik wilde dat wij op jullie leeftijd al zo verstandig waren geweest

   Verwijderen
  2. Wow...44.000 per jaar, als je zo door gaat kun je na 3 plus 10 jaar wel stoppen met werken, voor je 40ste dus! Wellicht nog eerder bij een paar meevallers.

   Verwijderen
 16. Ook wij hebben 222000 euro afgelost in 4 jaar. Nu hebben we een goed salaris (en een erfenis van 45000 euro hielp ook mee) maar het is niet makkelijk. De omgeving kijkt je aan als: Stelletje sukkels, ga leven van die 40000 euro die je per jaar spaart ipv aflossen.
  Ik vind echter dat hypotheekgeld niet van mij is en dus zo snel mogelijk terugbetaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Aflos fanaat, jouw link gaat door naar de website van de Rabobank. Is dat de bedoeling?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Waar een wil is, is een weg. Als je iets echt graag wilt, vind je wel een manier om het te doen. Wij zijn ook begonnen met aflossen met kleine bedragen per maand. Inmiddels is onze schuld minder dan 50% en daar zijn we heel trots op. Alleen kun je het bijna met niemand delen. Omdat weinig mensen het begrijpen, of afgunst hebben. En ik wil er ook niet over opscheppen. Maar ik ben er zelf ontzettend blij mee. Minder consumeren is eigenlijk ook heel fijn en beter voor onze leefomgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het is je gegund hoor. Mij motiveren zulke blogs enorm. Wij zijn ook begonnen met aflossen en proberen toch leuk te leven. Keuzes maken, dat is de truc volgens mij. Enne hier gaat de wekker 5 dagen in de week om 4:45 uur en in het weekend om 6:30 uur . Succes met de verkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Helemaal mee eens! Ik bewonder je juist! Mensen moeten eens stoppen met alles te vergelijken.. Of je nu veel of weinig verdient, het gaat om de manier van denken en uiteindelijk hebben we hetzelfde doel. Ik lees je blog graag, vooral ter motivatie, al heb ik dit jaar nog geen cent af kunnen lossen.

  BeantwoordenVerwijderen