zaterdag 5 september 2015

Hypotheekrente 10 jaar vast zetten voor weinig


Een aantal jaren geleden hadden de Nederlandse banken behoorlijke winstmarges in de hypotheekrentes verwerkt. Dit konden ze doen omdat er toch nauwelijks concurrentie vanuit het buitenland was. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Je kunt de hypotheekrente nu vastzetten tegen 2,2% (met NHG). Wat opvalt is dat de aantrekkelijkste rentes hoofdzakelijk worden aangeboden door buitenlandse banken. Het is nu wel zeer aantrekkelijk om een huis te kopen.

Als je kiest voor een NHG hypotheek met een rentevast periode van 10 jaar, ziet de top vijf van laagste rentes er als volgt uit:

·         Argenta: 2,2%
·         Lloyds Bank: 2,25%
·         MoneYou: 2,3%
·         Hypotrust: 2,3%
·         MUNT Hypotheken: 2,3%

Waar blijven de Nederlandse grootbanken? Die doen ook aardig mee nu, namelijk:
·         ING Bank: 2.35 %
·         ABN Amro: 2,35%
·         Rabobank: 2,4%

De Nederlandse grootbanken verliezen marktaandeel, dus ze moeten nu ook op de prijs gaan concurreren.

De goedkoopste buitenlandse banken zijn wel voorzichtiger dan de Nederlandse banken. Een hypotheek afsluiten met NHG is geen probleem, maar als je niet kunt kiezen voor NHG is het niet mogelijk  om boven de 85% of 95% van de marktwaarde van het huis te financieren.

Raar dat de Nederlandse banken buitenlandse concurrentie nodig hebben om ons een eerlijke hypotheekrente aan te bieden.

6 opmerkingen:

 1. De banken halen de inkomsten sowieso wel weg bij de consument. In Duitsland worden al proefballonnetjes door de banken opgelaten om de gebruiker van betaalrekeningen voor elke handeling te laten betalen. De plannen liggen al klaar. Een journalist deed een rondvraag op straat en het winkelend publiek vond bepaalde bedragen per handeling ook nog wel acceptabel. Onbegrijpelijk....maar misschien is dit wel het gevolg van de goedkope rentes. Aan de andere kant je hebt als consument geen keuze want je moet wel een betaalrekening bij een bank hebben anders is het leven hier vrijwel onmogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En nog even er aan toevoegen: bedenk even de voorwaarden van die banken. Rente alleen is immers niet zaligmakend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij bv de Rabobank moet je wel een betaalrekening hebben anders heb je een opslag van 0,2%. Weet ik uit ervaring :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verschilt wel per rabofiliaal!
   Ik hoefde -gelukkig- geen betaalrekening af te nemen, de korting kregen wij omdat de bank die deal dan weer had met de adviseur. Het loont dus altijd de moeite om dit even na te vragen, welk filiaal het betreft en of er toch korting mogelijk is.

   Verwijderen
 4. Zo ook bij de SNS. Als je er geen betaalrekening hebt, dan betaal je een hogere rente. Maar ik laag niet; heb de rente voor 5 jaar vast voor 2,5%. Zo laag was het nog nooit voor ons.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja het wordt weer leuk een huis te kopen, lage rentestand jaagt de Nederlandse economie weer aan.

   Verwijderen