maandag 12 oktober 2015

Hypotheek naar nieuw laagterecord


De hypotheekrente is weer verder weggezakt. Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die een huis kunnen kopen, maar die er zelf voor kiezen om in een (niet sociale) huurwoning te blijven zitten.

Natuurlijk zijn er goede redenen te bedenken om toch de voorkeur te geven aan het huren. Maar iedereen die nog een keer een huis wil kopen, moet nu toeslaan. Door de lage hypotheekrente kun je nu tegen een scherp tarief de rente voor 10 of 20 jaren vastzetten. De verwachting is dat de huizenprijzen nu weer sterk gaan stijgen. Kortom, langer afwachten heeft geen zin.

Uit onderzoek van Welke Beheer blijkt dat je voor een NHG hypotheek voor 10 jaar vast nu op 2,37% rente zit. Bij de vorige laagterecord in mei van dit jaar bedroeg de rente 2,39%. Om even een vergelijking te maken, in 2010 betaalde je het dubbele voor deze rentevaste periode. Indien je er nu voor kiest om de hypotheekrente 20 jaren vast te zetten, betaal je voor een NHG hypotheek 2,99%.

Volgens de NVM gaan de huizenprijzen dit jaar met 4% stijgen. Ook voor de komende wordt een sterke stijging van de huizenprijzen verwacht.

Ook de sterke concurrentie op de hypothekenmarkt is goed voor de rentestanden. Er zijn weer buitenlandse banken actief op de Nederlandse hypotheekmarkt. Dat is een goede ontwikkeling. De Nederlandse banken moeten nu wel concurrerende tarieven hanteren.

4 opmerkingen:

 1. nadeel is dat de huizenprijzen niet meedalen in de randstad.. waar je in drenthe voor 2 ton een prachtig huis hebt, is ons huurhuis ruimer dan een koophuis dat we met ons inkomen kunnen kopen :( en helaas wil ik als gastouder niet inleveren op de ruimte omdat we dan als gezin te veel moeten inleveren voor mijn werk... we willen dolgraag kopen, vanmorgen ook weer een huis bezichtigd.. maar goedkoop ? of nieuwbouw.. (en inleveren op tuin en ruimte in t huis en erg veel kosten aan vloer/muren/raambekleding/tuin etc) of zoals vanmorgen erg gedateerd.. overal plavuizen (ik zie al wekelijks hersenschuddingen bij mn opvang en eigen kids in mn hoofd voorbij komen) we schatten met gemak 20.000 euro aan kosten... (en dat kan je niet mee financieren bij je hypotheek.. tel erbij op dat je maar 104% mag lenen van de waarde van je woning dus ook een deel van die kosten zelf moet betalen....niet iedereen heeft een berg spaargeld om uberhaupt te kunnen verhuizen (en eigenlijk wil ik ook niet uit ons huurhuis.. kost ons 716 per maand.. prachtig huis.. enige nadeel is dus dat t nhuur is.. superleuke buurt, kids veel andere kids om mee te spelen, leuke fijne buren op een enkeling na.. nee eigenlijk wil ik niet weg.. maar als pensioenpotje en met de huidige lage rente zou ik dolgraag willen kopen... maar een huis vinden naar je zin is niet altijd makkelijk..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ....overal plavuizen (ik zie al wekelijks hersenschuddingen bij mn opvang en eigen kids in mn hoofd voorbij komen) we schatten met gemak 20.000 euro aan kosten...

   Wij hebben bij de nieuwbouw overal plavuizen met vloerverwarming zelfs op de overloop zijn plavuizen en alleen laminaat op de slaapkamers en onze kinderen zijn vanaf dag 1 opgegroeid daarmee, geen hersenschuddingen gehad. Geen idee waarom je zo overbezorgd zou moeten zijn en je huis daarvoor moet aanpassen, de kinderen zijn toch niet gehandicapt of zo? Bovendien kun je plavuizen makkelijk en snel reinigen en zijn er niet allerlei 'bewoners' in de vloerbedekking genesteld.

   Verwijderen
 2. De verwachting is dat de huizenprijzen weer gaan stijgen? Ik weet niet waarop dat gebaseerd is en zie dat zelf ook niet zo zitten. Je betaald nog de hoofdprijs voor een huis nu, gelukkig is de rente laag maar huizen zijn niet goedkoop. Las gisteren dat we aan de vooravond van een wereldwijde recessie staan en alle seinen staan op rood dus dat geloof ik wel. Ik wacht het voorlopig allemaal rustig af maar ben niet zo positief gestemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben wel van plan om eerst te huren zodra ik ben afgestudeerd. Ik wil nog flexibel blijven als ik mijn eerste baan heb, omdat ik niet weet of ik een vast contract zou krijgen. Ook speelt mee dat mijn situatie van een eenmanshuishouden kan veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen