zondag 18 oktober 2015

Toch weer €2.000 afbetaald


Ons huis staat in de verkoop. Zodra het huis verkocht is, kopen wij een andere. Het leek ons verstandig om niet meer af te lossen zolang ons huis nog niet verkocht is, maar wij hebben toch anders besloten. Het voelt prettiger om gewoon door te gaan met het aflossen.

Vandaag weer €2.000 overgemaakt naar de hypotheekbank. Dit geeft ons weer een besparing van €7,78 bruto per maand. De hypotheekschuld is nu gezakt naar €136.000. Het huis staat in de verkoop voor €189.500. De fictieve overwaarde bedraagt dus: €53.500. In de praktijk valt dit natuurlijk lager uit, want bij verkoop wordt waarschijnlijk niet de vraagprijs geboden.

Is het verstandig om toch extra af te lossen?
Eigenlijk niet! Bij het kopen van een ander huis heb je meer aan vrij besteedbaar geld dan aan een overwaarde in een huis dat nog verkocht moet worden. Zodra ons huis verkocht is, gaan wij op zoek naar een ander huis. In eerste instantie zullen wij dan een overbruggingshypotheek moeten afsluiten. De overwaarde komt namelijk pas vrij nadat onze huidige woning overgedragen is bij de notaris.

Als wij het geld gewoon blijven reserveren op een spaarrekening, moeten wij er vermogensrendementsheffing over betalen. Dat is zonde van het geld, want wij gaan het toch investeren in een ander huis. Daarnaast kunnen wij nu maandelijks ook nog profiteren van lagere hypotheeklasten, voor zolang het duurt.

Dit jaar hebben wij al €12.500 afbetaald. Stel, het huis staat nu nog één jaar te koop. Als het ons lukt om nog eens €15.000 af te lossen, is de hypotheekschuld gezakt naar €121.000. Met de overwaarde kunnen wij gelijk weer de nieuwe hypotheek verlagen.

Doorgaan met aflossen heeft ook nadelen, maar omdat aflossen een goed gevoel geeft, gaan we er gewoon mee door!

9 opmerkingen:

 1. Je weet inderdaad niet of je huis 2 maanden of 12 maanden te koop staat. Wij zijn ook tot verkoop woning doorgegaan met aflossen en zijn 50 km verderop gaan wonen voor 50K minder...

  Wij lossen nu annuitair af en hebben 18k eigen spaargeld in woningverbetering gestopt ( dubbel glas, 13 zonnepanelen,raamdecoratie, toiletrenovatie, keuken.....

  Ik twijfel of ik naast de annuïteit zelf nog extra moet aflossen, bijv 150 per maand of zo,ook niet te veel want wil nog wel wat sparen, heel veel rentebesparing gaat dit niet opleveren op een hypotheek van 147.000, wel loopt de schuld sneller terug ( bruto rente is 2,11% 12 jaar vast, had geluk in maart 2015).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je betaalt zeer weinig hypotheekrente. Je kunt er ook eerst voor kiezen om te sparen. Als de rentes weer gaan stijgen kun je mogelijk nog een mooi rendement maken op een spaarrekening. De heffing over spaargeld gaat per 2017 omlaag. Houd daar ook rekening mee.

   Verwijderen
  2. Hoi Juul,

   ja we hadden wat dat betreft eens geluk ( daarvoor 8 jaar 4.9% bruto).
   Goeie tip om inderdaad te sparen, op een andere rekening is nog beter zodat je er minder snel aan komt.
   Ik ga het eens proberen vanaf 1.11!

   Verwijderen
 2. Het goede gevoel wint hier ook van de "winst" die te behalen is. Ik heb een luxe probleem, omdat ik al zoveel heb afgelost, dat nog meer aflossen niet veel meer op brengt. Volgens berekeningen verlies ik er zelfs ietsje op, op jaarbasis. Maar het gevoel dat een steeds zakkend bedrag geeft, wint het bij ons en we blijven aflossen. Al is het moeten er wel af en mogen we ook weleens een andere uitspatting doen, in de vorm van kinderen helpen en een wat groter cadeau bij speciale gelegenheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Juul,

  Voordat je vermogensrendementheffing gaat betalen, heb je toch eerst nog een drempel? Pas als je daar boven komt moet je gaan betalen. Succes met het verder aflossen. Wij zijn er ook aan verslaafd. Binnenkort champagne omdat onze schuld eind van de maand onder een ton uitkomt. Heel blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er geldt in 2016 een fiscale vrijstelling van € 21.437 (voor partners het dubbele).

   Verwijderen
  2. Kom je boven de 42.000 dan haal je er toch wat van de bank af en leg je het onder je matras.....

   Verwijderen
 4. Dat was het ook wat ik dacht, als je nu 42000 op jullie rekening hebt staan, dan ga je natuurlijk door met aflossen. Dat is wel een heel mooi bedrag om achter de hand te hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Juul, als je in de routine en flow zit van aflossen , kun je er gewoon mee doorgaan. En ook als je straks boven de 42k vermogen uitkomt valt het met de rendements-heffing best wel mee. Beter een lage hypotheek en voldoende geld op de bank, als een hoge hypotheek en geen geld op de bank.
  Je zal toch een keer in de positie komen dat de hypotheek zo laag is dat aflossen niet meer zo erg rendeert en dat je risico's op problemen agv ziekte, werkeloosheid en inkomensterugval voor wat betreft de hypotheek ook niet meer zo spannend zijn. En dan spaar je uiteindelijk door tot boven de 41k. En dan betaal je. Maar dan heb je wel een luxe positie. Lage hypotheek en vermogen op de bank. En dan heb je het pas echt voor elkaar. Just like me

  BeantwoordenVerwijderen