dinsdag 6 oktober 2015

Steeds meer Nederlanders lossen de hypotheek af


Met het oog op hun pensioen lossen steeds meer Nederlanders extra af op de hypotheek. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken. Ook staan wij steeds minder vaak rood in vergelijking met twee jaren geleden. Kortom, wij gaan slimmer met geld om!

In 2013 was 24% van de huiseigenaren bezig om extra af te lossen op de hypotheek. Dit jaar gaat het om 38% van de huiseigenaren.

Toen ik begon met extra aflossen in 2012, werd het mij vaak afgeraden om nog meer geld in het huis te steken. Er is zelfs iemand geweest die van mening was dat ik met kapitaalvernietiging bezig was. Tegenwoordig zijn ook de huiseigenaren die niet extra aflossen overtuigd van de voordelen van het aflossen op de hypotheek.

Indien ik nog de oude hypotheekschuld had, zou mijn huis voor ongeveer €15.000 onder water staan. Ook met een restschuld kun je op zoek gaan naar een ander huis, maar het rond krijgen van de financiering wordt wel een stuk lastiger.

Voorgang verkoop eigen woning
Afgelopen zaterdag hebben wij meegedaan aan de Open Huizen Dag van de NVM. Wij hebben niet de standaard appeltaart gebakken, maar hebben het huis wel netjes gemaakt voor de eventuele bezichtigingen. Wij hebben een kijker gehad, maar de potentiële koper heeft zelf nog een huis te verkopen.

8 opmerkingen:

 1. Je hebt maar 1 koper nodig....
  Ik las ook dat het schuldentotaal weer stijgt wat nogal wiedes is nu de verkoop weer aantrekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze week met onze bank gebeld omdat ik vragen had over het afkopen van een beleggingspolis die gekoppeld is aan een deel van onze hypotheek.
  Adviseur raadde mij aan om niet te veel af te lossen. Heeft veel nadelen. Stel dat je een ander huis wil kopen, moet je de hele overwaarde daarin stoppen.
  Ehhhh.... als ik nu zoveel mogelijk wil aflossen, ga ik bij een eventueel volgende woning toch geen nieuwe tophypotheek nemen?
  Nee, aflossen was niet slim.
  Dus vanuit de bank wordt aflossen zeker niet gestimuleerd. Natuurlijk niet, dat zijn namelijk hun verdiensten ��
  Tinus

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat we op verschillende fora te lezen krijgen hoeveel voordelen er zitten in het juist wel aflossen van de hypotheek. Financieel, maar ook de gemoedsrust is voor mij een groot punt om te blijven aflossen, tegen alle tegenwerpingen in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In één van je eerdere blogs liet je weten te stoppen met aflossen en nu te gaan sparen voor de aankoop van een ander huis.

  Maar is het niet beter om verder te gaan met aflossen van je huidige hypotheek. Bij de verkoop van jullie huis krijg je het geld toch ook weer in handen, daarnaast dalen je maandlasten nog verder. Of zie ik dit verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mark - Zodra mijn huis verkocht is, zal het nog een paar maanden duren tot de daadwerkelijke overdracht. In die paar maanden gaan wij alvast een ander huis kopen en de financiering regelen. In dat geval heb ik meer aan contant geld dan aan een hogere overwaarde. De overwaarde komt namelijk pas beschikbaar na overdracht van het huis.

   Verwijderen
 5. Die kop van het verhaal klopt niet helemaal.

  Er staat 12% meer hypotheekschuld uit dan voor de crisis. en mensen lossen de laatste jaren ook minder af omdat de rente zo laag is.
  Wij doen daar niet aan mee en lossen gewoon af waar het kan ons motto is dan ook.. WEG IS WEG

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Afgelopen weekend toevallig de discussie gehad met onze vrienden over extra aflossen van de hypotheek. En dat wij dit ook doen met het oog op ons pensioen. Hun vonden het juist niet slim om extra af te lossen en dan HRA mis te lopen. Hun zouden straks toch een riant pensioen hebben en ook dan de hypotheeklast makkelijk kunnen betalen. Wij hebben hierover verder wijselijk ons mond gehouden en worden steeds meer overtuigd en gemotiveerd om extra af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Afgelopen weekend toevallig de gesprek gehad met onze vrienden over extra aflossen van de hypotheek. En dat wij dit ook doen met het oog op ons pensioen. Zij vonden het juist niet slim om extra af te lossen en dan HRA mis te lopen. Zij zouden straks toch een riant pensioen hebben en ook dan de hypotheeklast makkelijk kunnen betalen. Wij hebben hierover verder wijselijk ons mond gehouden en worden steeds meer overtuigd en gemotiveerd om extra af te lossen.

   Verwijderen