zondag 6 december 2015

Aflossen? Nee ik leef nu!


Mensen die niet gevangen zijn door de aflosvirus, hebben vaak het idee dat aflossende huiseigenaren niet het maximale uit het leven halen. Afgelopen week sprak ik met iemand die niet aflost omdat hij nu leeft. Ik heb hem uitgelegd dat het aflossen mij levensvreugde schenkt, maar volgens hem lever ik in op de kwaliteit van het leven.

Het lijkt wel of sommige mensen zich op hun teentjes getrapt voelen, als ik vertel over mijn aflosmissie. Ze vertellen mij de meest belachelijke redenen waarom zij tegen het extra aflossen zijn. “Ik leef nu” is wel een van de meest irritante redenen om te horen.

Sinds 2012 ben ik in mijn hoofd dagelijks bezig met het extra aflossen. Het is voor mij geen last, maar juist een positieve manier om mij ergens op te focussen. Het geld van de extra aflossingen had ik kunnen gebruiken om het leven nog aangenamer te maken. Ik had een nieuwe auto kunnen kopen en een nieuwe keuken kunnen plaatsen. Toch denk ik niet dat ik er veel gelukkiger van was geworden om het geld te gebruiken voor dergelijke aankopen.

Vóór 2012 was is een financieel adviseur die huiseigenaren vertelde dat het aflossen hoofdzakelijk nadelen heeft. Door hypotheekadviseurs wordt het nog steeds afgeraden om extra af te lossen. Je zou het geld beter kunnen gebruiken door het te beleggen, door er een lijfrentekapitaal van op te bouwen of investeren in het huis.

Steeds meer mensen komen er achter dat er eerst een grote schuld afbetaald moet worden, voordat het vrije leven kan beginnen.

16 opmerkingen:

 1. Ja precies, aflossen maakt ook nu je leven leuker. Ik ben al klaar met aflossen en kan je zeggen dat een afgelost huis helemaal heerlijk is. :) Het is eigenlijk net als met kleine kinderen, de ene eet het chocolade-ei meteen op en de andere bewaard nog wat voor later. Het vereist gewoon discipline om af te lossen maar als je eenmaal het virus te pakken hebt laat het je ook niet meer los. En sinds wanneer is veel geld uitgeven een garantie voor geluk? Geluk kun je uit veel dingen halen. Het is ook een sport om met minder geld ook leuke dingen te doen want het hoeft niet altijd veel te kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nieuwsgierig of je daardoor minder kon gaan werken (bijv), dat is mijn goal van afbetaling, of was er iets anders dat je kon doen omdat je huis is afbetaald? Marjolein

   Verwijderen
 2. Als je je huis verkoopt, heb je het toch ineens afgelost...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt.......maar was is het verhaal achter deze opmerking

   Verwijderen
  2. Dat hangt er van af of de verkoopprijs van de woning gelijk is aan de hypoteek...

   Verwijderen
 3. Haha, geweldig toch de niet-verder-nadenken-dan-je-neus-lang-is-opmerkingen!! Ik leef nu, ik geniet van het leven! Dat doe ik ook zeker en ik geef genoeg uit en ook wel aan onzinnige dingen, maar ik weet ook dat als ik onverhoopt niet meer kan werken dat mijn werkgever mijn salaris na 1 jaar al op 70% zet en dan ben ik toch blij dat ik niet alles er doorheen heb gejast maar lagere woonlasten heb...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Idd. Zo vertelde iemand me dat zij bourgondisch leefden. Nu komt er eenbeetje financieel besef bij hen. Dus nu ben ik een rijk iemand en ik kan best dit of dat...... :-)) Ik ga er nooit op in, maar betaal mijn rondje direct, ook al heb ik hen eerder uitgenodigd en betaald tijdens een diner in een * restaurant . Ik ben zuinig zo is de mores bij hen. Abosluut zuinig.
  Ik betaal vijf keer meer inkomstenbelasting en ik zit in de WW, maar ik ga er niet op in.
  Ik begrijp dat zij nu tot de ontdekking zijn gekomen, dat ik slimme beslissingen nam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik geniet zo erg van mijn ingekleurde vel papier, waar ik alle aflossingen in vrolijke kleurtjes heb ingekleurd (hoef nog maar 22% af te lossen), dat ik iedere keer weer besluit nog een aflossing te doen, i.p.v de muur waar ik langs kom te laten stucen. Voor de één een gevoel van jezelf tekort doen, voor ons een heerlijk gevoel! Mijn maandlasten zijn zo laag, dat menigeen zich achter de oortjes krabt, als ze het horen. Toch niet zo'n heel slecht idee, dat aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat konden onze vrienden wel zijn. Vaak kregen we dat te horen, ik leef nu. Alleen nu andere vrienden over 3 jaar klaar zijn en wij wel nog wat langer moeten door een andere vorm van hypotheek (spaaroptimaal en spaardepot), maar wel straks een afgelost huis, begint bij hen het besef. Ze zijn er wat stil van geworden en weten nu dat zij altijd met de lasten zullen blijven zitten.
  Ik ben blij dat wij toen gekozen hebben voor algehele aflossing in 2030.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is natuurlijk heel erg mooi als je en (veel) kunt aflossen en ook nog enigszins van het leven nu kunt genieten. Wij willen ook heel graag aflossen, maar vinden het inderdaad ook heel belangrijk- nu te leven, ook al omdat ik een spierziekte heb en ws niet heel oud wordt. Dus wij schipperen behoorlijk tussen aflossen en toch leuke dingen doen, en die leuke dingen zijn bij ons standaard al duurder. Ik blijf het een lastige discussie vinden omdat ik best begrijp dat niet iedereen zoveel inkomen heeft dat iemand en leuke dingen kan doen en ook nog kan aflossen en dan begrijp ik het ik 'leef nu verhaal' wel. Het is gewoon erg luxe als je en behoorlijk kunt aflossen en toch ook nog leuke dingen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Colorfullworld, je hebt natuurlijk groot gelijk. Er is meer dan alleen maar aflossen.

   Verwijderen
 8. En toch als ik nu zou weten dat ik volgende week dood zou gaan dan zou ik echt niet denken "jammer had ik maar meer uitgegeven "
  Ik ben blij dat mijn partner dan zulke lage lasten heeft dat hij gewoon in dit huis kan blijven wonen zonder financieel krap te zitten.
  Geluk zit niet in geld uitgeven. rust in t hoofd door een steeds verder afgelost huis , maakt mij erg gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, ik zou het wel jammer vinden en ik zou ook wel spijt hebben mocht het volgende week over zijn. Dan zou immers de levensverzekering een groot bedrag aan mijn partner uitkeren waarmee de hypotheek in 1 keer is afgelost. Had ik dat geld beter aan iets leuks kunnen besteden.

   Verwijderen
  2. Dat snap ik maar kun je gelijkstellen met een loterij. Het kopen van een staatslot geeft je wellicht dezelfde kans op uitkering van vermogen. Dus wat te doen met het geld dat je over houdt door aflossen: staatslot kopen ;)

   Verwijderen
 9. Ik ben begonnen met aflossen het jaar dat mijn hypotheek had, in2013. Ga nu in 2016 mijn derde aflossing doen, steeds 10%. Mijn maandlasten zijn nu al 95€ lager en worden in 2016 ongeveer 130 € lager (in totaal). Ik ben hier zo blij mee. Ik hoop zo door te gaan en dan is het in 2020 afgelost. Ik ben dan 55. Ik ga dan hopelijk 1 dag minder werken, mijn werk is lichamelijk zwaar, ik werk als verpleegkundige. Ik vind dat ik prima leef, mijn salaris is onder modaal, ik woon in een comfortabele flat, en heb een auto (uit 2004) die is betaald met cash, en een hele leuke hond die heel duur eten krijgt, dus ik geef heus wel geld uit af en toe... Mijn familie wonen in huur woningen en betalen elk jaar meer huur. - Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Financieel adviseurs leven bij het verkopen van financiele producten. Als je vermogen in stenen zit dan kan je hooguit een saaie verzekering verkopen.

  Voor vrij vermogen kan een "financieel adviseur" idd allemaal leuke beleggingsrekeningen, lijfrententes, etc verkopen. Ok provisies levert het niet meer op maar wel advieskosten en soms zelf nog kick-backpremies.

  De kreet " dan leef je arm en sterf je rijk" is hun op het lijf geschreven. Enigzins uit context (hhtp://vorige.nrc.nl/dossiers/woningmarkt/hypotheken/article1571477.ece)

  Vreemd genoeg denken mensen die zeggen "ik leef nu" nog wel langer te leven dan hun hypotheek. Ze zijn vrij in hun keuzes, maar moeten ze ook niet gaan zeuren als ze later minder kunnen uitgeven/hun huis uitmoeten.

  BeantwoordenVerwijderen