donderdag 17 december 2015

Extra aflossing van 3.000 euro


Mijn laatste aflossing van 2015 bedraagt €3.000. Hiermee komt de totale aflossing in 2015 uit op €16.000. €1.000 gaat af van mijn tweede hypotheek, en het resterende deel van mijn aflossingsvrije deel uit mijn eerste hypotheek. Over de tweede hypotheek betaal ik een hypotheekrente van 5%, dus weer een maandelijkse besparing van €4,17. De aflossing op mijn eerste hypotheek van €2.000 geeft mij een besparing van €7,78 per maand. Ik heb nu een derde van mijn hypotheekschuld afbetaald.

Op 1 januari bedroeg mijn hypotheek €148.500. Ik sluit het jaar af met een hypotheekschuld van €132.500. Mijn verwachting over dit jaar was een maximale aflossing van €10.000. Ik heb namelijk hoge onderhoudskosten aan het huis moeten dragen en ik moest nog afrekenen met de Belastingdienst over de jaren 2013 en 2014. Dankzij een jaar met veel schrijfopdrachten is het toch positiever uitgevallen.

Ik stel mijzelf als doel om in 2016 in totaal €15.000 af te lossen. Dit moet haalbaar zijn. Ik ga proberen om maandelijks €1.250 over te maken. Als ik een maand iets tekort kom, vul ik het bedrag aan vanuit mijn spaarrekening. Dit spreek ik met mezelf af om de focus te houden op het aflossen. Het is voor mij een stok achter de deur om het benodigde bedrag bij elkaar te schrappen. Als het lukt om in één maand €1.500 af te lossen, geeft mij dit weer ademruimte voor de volgende maand.

Eind 2016 moet mijn hypotheekschuld dus gezakt zijn naar €117.500.

9 opmerkingen:

 1. TOPPIE, hypotheek 1/3 deel afgelost, is maandelijks circa € 275 bruto * 12 is € 3.300
  minus fiscaal voordeel is circa € 2.200 * looptijd ... jaar is .........A LOT OF MONEY

  WIE HET LAATST LACHT..........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker hoor Juul, weer 3.000 afgelost! Wij hebben zelf net ook 3.000 afgelost. Dit kon bij ons vanwege een onverwachte eindejaarsbonus. Heel fijn om zulke grote stappen te kunnen maken. Mijn collega's hebben de bonus ook gekregen en ook al uitgegeven (in gedachten) aan alle spullen die ze nu extra gaan kopen. Zo doet ieder het op zijn eigen manier. Onze schuld is nu net onder de 100.000 gezakt en dat voelt heerlijk. Ook al is het nog steeds een hele grote schuld, het voelt als aftellen naar het nulbedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Yes we lopen precies gelijk op! Mijn hypotheek is minder hoog. Helaas staat mijn huis onderwater en alles wat ik heb gespaard en afgelost is niks minder dan puinruimen. Dat voelt wel goed, maar doet ook een beetje pijn. Het is wel een goede les geweest voor mij. Ik ben de zogenoemde ''latte generatie'' en lenen was en is heel normaal. Nu moet ik op de blaren zitten, maar het voelt goed dat ik nu gelukkig kan zijn met minder luxe. Het heeft mij in die zin juist meer gebracht. Ik hoop dat je door blijft bloggen in 2016!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig om een derde afgelost te hebben van je hypotheek! Wij zelf zijn daar zelfs al dik voorbij. Wij hoeven nog maar 22% af te lossen. Hopen dat we aankomend jaar 7.000 kunnen aflossen. Een haalbaar doel, voor zo ver we het nu kunnen bekijken. Ga zo door en blijf bloggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij lossen annuitair € 3600 per jaar af en sparen daarnaast op een aparte rekening ipv maandelijks af te lossen.

  2015 veel kosten gemaakt ivm verhuizing en opknappen.

  Vanaf 1-1 weer maandelijks 250 naar deze spaarrekening ( waarvan de netto rente even hoog is als de door ons te betalen netto rente, dus direct aflossen voegt nog niet veel toe) , zodat we dat later kunnen gebruiken om fiks mee af te lossen. Ondanks de annuïteit willen we toch liever niet 30 jaar lang rente + aflossing betalen :-)

  Fijne kerst allen en succes met aflossen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. aanvulling, uiteraard veranderd het deel aflossing en rente straks en ook het bedrag van hypotheekrente teruggaaf, vanwege meer aflossing en minder rentebetaling.

   Verwijderen
 6. Lekker bezig!! Ik heb mijn laatste aflossing voor 2015 gedaan en heb voor 2016 in de planning om minimaal €10.000 af te lossen. Wel wil ik dat zo snel mogelijk doen, dus wie weet komt er later alsnog wel meer bij, als ik mijn andere doelen ook behaald heb. Overigens zit ik nog lang niet op een derde, hooguit op de helft daarvan. Mijn startbedrag was wel weer hoger, dus dan duurt het allemaal wat langer. En als ik een koper vind, dan kan het ineens weer heel hard gaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een inspiratie! Eind 2015 begon het bij mij te dagen! Ik wilde rust en de enige manier om die rust te krijgen was mijn financiën weer onder controle te krijgen. Na heel veel boeken te hebben gelezen (aanrader: Gerhard Hormann) en veel op internet gezocht te hebben is mijn plan bijna gereed. Ondertussen ben ik natuurlijk wel al aan het sparen om af te lossen. Hopelijk kan ik eind van dit jaar mijn eerste 5000 euro extra aflossen. Hopelijk ben ik dan over 10 jaar schuldenvrij en heb ik een mooi appartement wat ook daadwerkelijk van mij is!
  Ik ben gestopt het mensen te vertellen of uit te leggen. Er zijn nog steeds heel veel mensen die je voor gek verklaren. Leuk om gelijkgestemde tegen te komen.
  Ik ga je blijven volgen!

  BeantwoordenVerwijderen