donderdag 24 maart 2016

Hypotheekschuld zakt onder 130.000 euroIk heb ook deze maand weer een bedrag van €1.250 overgemaakt naar de hypotheekbank. Weer een besparing van €4,86. Sinds 1 januari is mijn hypotheekschuld gezakt met €3.750 en mijn maandlast met €14,58. Mijn hypotheek bedraagt nu nog €128.750.

Lang geleden was het mijn doel om onder de €170.000 te komen. Dit doelbedrag ligt alweer tienduizenden euro’s achter mij. Mijn volgende doel is €125.000. Ook als ik kijk naar het afbetaalde bedrag heb ik een doel gerealiseerd. Ik heb nu in totaal €70.226 afbetaald op mijn hypotheek.

Hoe haal ik mijn doel? Op mijn 50e hypotheekvrij
Ik heb nog 72 maanden om mijn einddoel te halen. In maart 2022 moet mijn hypotheek volledig afbetaald zijn. Als ik €128.750 deel door 72 maanden, moet ik maandelijks aflossen: €1.788,19. Met €1.250 per maand ga ik mijn doel dus niet halen. Gekoppeld aan mijn hypotheek zit een beleggingspolis met op dit moment een waarde van ongeveer €14.000. Het bedrag in deze polis wordt mijn laatste aflossing

Ik betaal nog af: 72 maanden x €1.250 = €90.000. Mijn beleggingspolis zou dus €38.750 moeten bevatten in maart 2022. Dat gaat dus niet lukken. Indien ik de maandelijkse aflossing verhoog naar €1.500, moet mijn beleggingspolis per 2022 opleveren: €20.750. Een stuk realistischer!

Voor de motivatie ga ik vanaf volgende maand proberen om maandelijks €1.500 af te lossen.

25 opmerkingen:

 1. Dat zijn hoge bedragen... Ik wens je veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 1500 euro extra per maand is echt veel. Wij hebben gisteren weer 1000 euro extra afgelost. Wij hebben nu een bruto maandlast van ongeveer 610 euro. Voor ons is de eerstvolgende mijlpaal om onder de 600 euro te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat zijn echt hele mooie bedragen, complimenten. Zo snel gaat het bij ons (nog) niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op t laatst zal t harder gaan door t sneeuwbaleffect.
  Je gaat al geweldig goed hoor!
  Nog geen schot in de verkoop?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is genoeg aandacht voor het huis, maar nog niets concreets. Volgende week met de Open Huizen Dag misschien meer succes. Wij kijken het nog even een tijdje aan!

   Verwijderen
  2. Wat ga je doen als jullie je huis verkopen? Ga je dan huren of kopen? Je hebt je belastingvoordeel waarschijnlijk al verspeeld? Of niet...

   Verwijderen
  3. Wij gaan weer kopen. Door af te lossen raak je geen fiscaal voordeel kwijt. Ik houd met de nieuwe woning ook volledige hypotheekrenteaftrek. Ik moet wel de overwaarde opnieuw investeren in het huis.

   Verwijderen
 5. In principe betaal je nu al 1/3de minder hypotheek dan toen je begon, dus het zou moeten lukken als je zoveel focus kan houden de komende 6 jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij gaan harder dan we dachten. Man heeft een bonus gekregen i.v.m erg grote inzet en geen loonsverhogingen. Dat bedrag gaat ook naar een extra aflossing. Samen met nog wat vakantiegeld zal er per 1 Juni een aflossing van 2000 worden gedaan. Joepie!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoop volgende maand 10.000 af te lossen en dan in mei of juni nog ca. 45.000 dan ben ik van de molensteen van de hypotheek af. Dit alles met geld waarvan ik had gehoopt het (nog lang) niet te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi doel, Juul.
  Wij maken ons doel iets kleiner :-)
  ,,,,€10.000 aflossen dit jaar, waarvan nu €3500 afgelost. Hoop per 1 juni na vakantiegeld de €6000 voorbij te zijn.
  We doen ons best :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Blijft er nog wel iets over om fijn te leven, ik ben wel benieuwd hoeveel je jezelf moet ontzeggen als je naar 1.500 pmnd gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een groot misverstand! Vaak wordt gedacht dat ik dagelijks grote offers maak om veel af te kunnen lossen. Wij gaan met de meivakantie niet weg en mijn auto is jaren geleden al afgeschreven. Voor de rest hebben wij een luxe leven. Mijn grootste investering is tijd. Ik maak behoorlijke werkweken. Ik werk 24 uur in loondienst en ik schrijf als freelancer tussen 25 en 35 uren in de week. Gelukkig voelt mijn schrijfwerk aan als een hobby.

   Verwijderen
 10. Heel mooi hoor. We blijven je volgen in de tocht naar een volledig afgelost huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bijna 10 jaar geleden sloten wij een hypotheek af van 285.000 euro. Na de verbouwing bleek er, door een lager gebruik van het bouwdepot, 257.00 euro over.
  Deze hypotheek bestond uit twee delen: 59.000 beleggingshypotheek en 198.000 aflossingsvrij.

  De huidige stand van zaken is 59.000 beleggingshypotheek en 97.250 aflossingsvrij. We zijn dus al flink opgeschoten met aflossen!

  Achter het beleggingsdeel zit inmiddels ca 45.000 euro aandelen en de rentevaste periode loopt deze zomer af. De beleggingen wenden wij, met aanvullend spaargeld aan om de gehele beleggingshypotheek af te lossen. Er is deze zomer dus nog sprake van 97.250 euro aan aflossingsvrije hypotheek en eigenlijk zijn we daar erg trots op.

  Het vervolg komt dan ook nu in zicht. De rente op de aflossingsvrije hypotheek is 4,5% en staat nog 10 jaar vast. Dat kunnen wij tussentijds aanpassen naar 2,04% voor 10 jaar vast. Het kost bruto eenmalig 8.178 euro maar scheelt over een looptijd van 10 jaar bruto 23.923 euro. Dat lijkt een no brainer en gaan we doen.

  Maandelijks komen de hypotheeklasten daarna op 165,33 euro bruto.

  Nu, voor het zover is, merk ik dat de interesse in aflossen verslapt. Op dit moment hoeven wij ons, gelukkig, geen zorgen te maken om (bruto) 165,33 euro in de maand. Zo lang we dan onder de drempel aangaande de vermogens rendementsheffing zitten... denk ik te stoppen met structureel aflossen. Waarschijnlijk - of hopelijk - struikelen wij in de komende jaren nog eens over die drempel van rendementsheffing en zal ik dat geld aanwenden voor aflossing maar eerder niet, de druk is van de ketel zeg maar. Raar...?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Respect hoor, dat jullie in 10 jaar tijd ruim €100.000 aflossen. Knap...en dus al begonnen voor de afloshype begon!
  Hebben jullie een goede en vooruitziende blik gehad.
  Wij zitten nu op een hupotheek van €90.000 en de weg is dan weer zo lang om naar de €80.000 te gaan.
  Op een of andere manier is de uitdaging bij mij aanwezig om een hypotheek te krijgen met een steeds lager getal. Misschien iets voor jullie om weer motivatie te krijgen?.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @marien als je blijft aflossen moet je dan wel met 10 jaar rekenen. ? Die boete is ook 8% van je hypotheek aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat dacht ik dus ook, anoniem.
  Ik denk dat je beter rentemiddeling aan kunt vragen Marien. Dan wordt die boete van ruim 8000 euro als het ware verspreid over de 10 jaar die volgen dmv een iets hogere rente. Je gaat dan bv 2,9 betalen ipv 2,04. Nog altijd veel lager dan dat je nu betaalt.
  De 8000 euro kun je dan aflossen op je hypotheek, waardoor de resterende schuld meteen lager is.
  De boete betaal je uiteindelijk niet helemaal, omdat je nog extra aflost (ga ik van uit)
  Zo hebben wij het zelf tenminste aangepakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank voor de reacties. Dat is leuk merk ik!

  @A.S. Dat wij eerder begonnen ligt aan de opvoeding. 'Je kunt pas iets kopen als je daarvoor het geld hebt, probeer geen schulden te maken maar leef wel goed en comfortabel'. Ik ben begin 40 en zie; de les werpt zijn vruchten af

  @anoniem (beide) Met rentemiddeling dachten wij ook ver te komen. Echter, de bank biedt ons dan een HOGERE rente nl. 4,59%... Vreemd toch! De berekening is warrig. Ze gaan mij eerdaags weer een uitleg sturen. We hebben geen haast (verwachten geen rentestijging binnenkort). Wel denk ik dat het in eenmaal afkopen uiteindelijk goedkoper zal zijn. Uitsmeren van de boete zal immers ook gewoon extra geld kosten.

  Misschien heb ik heimelijk toch een motivatie.

  Om van de bank duidelijke en vooral kloppende informatie te krijgen valt niet mee. Je raakt verstrikt in een soort akelig web. Krijgt daarna hete aardappel heren aan de telefoon die fout op fout op fout maken. Het is echt of je een 'pak melk koopt'. Slordig, ongeïnteresseerd, slecht bereikbaar etc.

  “Misschien moet ik gewoon van deze bank af” zou dus iets van motivatie kunnen zijn. Het is nl. niet OK als een bedrijf met zulke slechte service (zelfs arrogant) geld aan je verdient.

  Maar ja... als straks alles gedaan is dan zakt deze frustratie weg natuurlijk. En wie maakt ons wat met zulke lage hypotheeklasten. De totale looptijd is nog 20 jaar en ik denk dat het vast lukt om de resterende 97.250 in die tijd weg te poetsen.

  Maar dan toch; herkent iemand het gebrek aan “aflos-drive” bij het halen van dergelijke maandlasten? Moeten we naar 0 (zoals de titel van dit blog) of is 165,33 bruto in de maand wel prima.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien helpt het als je gaat betalen alsof je wel moet aflossen. Betaal, naast het lage bedrag aan de bank, standaard elke maand (bijvoorbeeld) €500 voor de aflossing. Voor je gevoel betaal je gewoon elke maand verplichte rente-en-aflossing, ook al is de aflossing vrijwillig.

   Verwijderen
 16. €165,33 is natuurlijk prima, zeker nu de rente zo laag staat. Je snapt zelf ook dat de rente na 30 jaar niet meer aftrekbaar is, dus je moet er toch vanaf. Een nu lage rente, betekent natuurlijk niet dat deze alleen maar verder zal zakken.
  Denk dat veel mensen een probleem hebben als deze over 10 jaar 2-3% hoger staat. Iets wat je niet uit kan sluiten.
  €165,33 zal niet zwaar drukken op je huishoudboekje als ik je zo lees. Ook in de toekomst niet.
  Maar ja....waarom zou je het nu niet aflossen? Afgelost= Afgelost en liever zo snel mogelijk in plaats van over 10 jaar nog steeds datzelfde bedrag betalen. Wellicht nog kinderen die gaan studeren gezien je leeftijd? Misschien nu al ideeen over een vervroegd pensioen...of die teugels zelf in de hand willen hebben?
  Enfin....wat je nu aflost, betaal je nooit meer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een mooie rationele benadering, die wij ook volgen. Ook al staan we al heel mooi laag en kunnen we makkelijk de hypotheekkosten dragen nu, we blijven gewoon aflossen. Een nul hypotheek lijkt me heerlijk en die maandelijkse 65 Euro die ik nu nog betaal gaat toch elke maand maar weer naar de bank. Als ik aflos, hou ik ze in de zak, of kan ik ze ergens anders aan besteden, zonder de bank te spekken. Een fijn gevoel, lijkt me zo!

   Verwijderen
 17. Eindelijk snap ik hoe de rentemiddeling bij onze bank werkt:
  Huidige rente -/- vergelijkingsrente x resterend aantal maanden rentevast : aantal maanden nieuw rentevaste. 4,5% – 2,04% x 124 : 120 = 2,542% afgerond 2,55% opslag en dan is het nieuwe tarief marktrente 2,04% + opslag 2,55% = 4,59%

  We gaan de rente eerdaags afkopen. Daarna vullen we de reserves aan tot de max. binnen de vermogensbelasting. Dat is natuurlijk verstandig om calamiteiten op te vangen en omdat keuken en badkamer ook 10jr oud zijn. Prioriteit 1: over 10 jaar waarsch studerende kinderen. Deze punten komen, normaal gesproken, allemaal goed.

  Nieuw (oud) doel; studie kids, reserves calamiteiten/vervanging, de wereld blijven zien en lekker eten! Wat daarnaast kan worden afgelost... zullen we aflossen.

  Ooit hoorde ik iemand zeggen "het beste voor je pensioen is je huis aflossen". Gewaagde gok; over 10 jaar is er nog half zoveel schuld!

  BeantwoordenVerwijderen