zondag 6 maart 2016

Rentemiddeling is beter dan niets doenNiet alle huiseigenaren zijn in de gelukkige positie om nu een nieuwe rentevaste periode te mogen kiezen. Oversluiten is ook niet altijd mogelijk of lijkt door een hoge boeterente niet interessant. Wat je in ieder geval kunt doen is rentemiddeling.

De hypotheekrente staat nu zo laag dat huiseigenaren eigenlijk wel in actie moeten komen. Moet jij nog een rente van 5% of hoger betalen? Ga bij je bank informeren of je rentemiddeling kunt krijgen. Niet alle banken bieden het aan, maar het zijn er steeds meer die het wel bieden. De grootste geldverstrekker van Nederland, de Rabobank, gaat het vanaf juli dit jaar ook aanbieden aan de klanten.

De hypotheekrente laten verlagen
Stel, je zit nu nog 7 jaar vast aan een hypotheekrente van 6%. Je bank biedt rentemiddeling aan. De kans is groot dat de rente over 7 jaren alweer hoger is in vergelijking met de huidige tarieven. Door nu de hypotheekrente te middelen kun je de komende 7 jaren besparen op de maandlasten. Ook kun je de rente weer voor een langere periode vastzetten. Niet voor iedereen is dit interessant, maar het is zeker de moeite waard om het uit te zoeken. Voor een spaarhypotheek of een bankspaar hypotheek gaat het bovenstaande bijvoorbeeld niet op.

Met rentemiddeling profiteer je niet optimaal van de huidige lage rentestand, maar het is beter dan niets doen.

11 opmerkingen:

 1. Ik wacht vol verwachting af tot juli. Dan ga ik het dus weer aanvragen. Vorig jaar gedaan, maar kreeg nul op het request. Nu in juli gaat de Rabo dan toch overstag.
  Datgene dat ik dan bespaar los ik extra af. Heb er zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Rabobank gaat inderdaad rentemiddeling aanbieden. Maar kijk wel goed naar de voorwaarde! je verliest het recht om boetevrij af te lossen bij verkooop van je woning.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op deze manier wordt rentemiddeling ontmoedigd. Klantonvriendelijke manier van serviceverlening.

   Verwijderen
  2. Precies! Hier zitten wij ook mee i.v.m. verhuisplannen. Voor ons dus beter: nietsdoen! gr. Marije

   Verwijderen
  3. De hypotheek loopt nog 14 jaar en zoals het er naar uitziet blijven wij hier wonen. We willen extra blijven aflossen, maar ik zal goed navragen wat mag en wat niet.

   Verwijderen
  4. Misschien klantonvriendelijk maar wel heel logisch.. Je boete wordt bij rentemiddeling immers uitgesmeerd over je looptijd. Als je dan dus eerder weggaat is de bank niet zo vrolijk... Goed opletten en vooruitdenken dus. Niets doen kan zo maar eens heel verstandig zijn!

   Verwijderen
 3. Mijn ouders hebben een hypotheek bij de inmiddels failliete DSB. Die doen niet aan rentemiddeling. Andere opties zijn er ook niet vanwege de hoge bijkomende kosten en de leeftijd van mijn ouders.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. BNP Paribas biedt ook geen rentemiddeling aan helaas. Eerlijk gezegd werkt BNP nergens aan mee dat voordeel voor de klant oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ik begrepen heb, is dat de looptijd weer opnieuw ingaat. Dus stel dat je een rentevaste periode van 10 jaar had, en na 3 jaar doe je rentemiddeling. vanaf het rentemiddeling-moment moet je dus weer een periode van 10 jaar vaststaan. Dus ongunstig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Grootste gedeelte is bankspaarhypotheek bij ons, dus ik ben inderdaad wel happy met onze rentelast van 5,1%

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ABN AMRO gaat ook vanaf juni/juli rentemiddeling aanbieden. Zeker de moeite waard om binnenkort te informeren...

  BeantwoordenVerwijderen