vrijdag 18 maart 2016

Stoppen met renteopslag in risicoloze hypothekenGeldverstrekkers rekenen hogere rentes als ze grotere risico’s lopen. Ze lopen nauwelijks risico’s als de waarde van het huis de hypotheekschuld ruim overtreft. Toch worden er renteopslagen in deze hypotheken verwerkt. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is dit onterecht. Ze roepen geldverstrekkers op om hiermee te stoppen. Maar waarom zouden ze hiermee stoppen? Ze willen graag extra vangen!

Een huis heeft bijvoorbeeld een waarde van €400.000. Er rust een hypotheek op van €200.000. De geldverstrekker loopt hierbij dus geen risico’s. Als de huiseigenaren de lasten niet meer kunnen dragen, kan het huis gedwongen verkocht worden. De kosten die hiermee gepaard gaan, kunnen van de verkoopopbrengst worden afgetrokken. Volgens de VEH betalen huiseigenaren in bovenstaand geval ongeveer €50 per maand teveel. De renteopslag kan namelijk oplopen tot 0,3%.

De kans lijkt mij klein dat de banken zich hier ook maar iets van aantrekken. Er zijn afspraken gemaakt over de hoogte van de rente. Waarom zouden ze 0,3% aan inkomsten weggeven? Geldverstrekkers willen zoveel mogelijk verdienen aan het geld dat ze uitgezet hebben. Het irriteert dat banken dit doen, maar doe er maar eens iets tegen. Er zijn contracten gesloten en er zijn afspraken gemaakt.

De lening zo snel mogelijk aflossen is de enige oplossing!

7 opmerkingen:

 1. Oplopen tot 0,3? Bij ons is het 0,9!! Ben juist verlost van 0,5% joepie dankzij aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 0,4%gaat eraf over nog 35000 aflossen dus duurt nog heeeeeel lang

   Verwijderen
 2. Tja, zo is het. Dus... aflossen maar. Per 1 April gaat er bij ons weer 1000 vanaf. Op naar een hypotheekvrij leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn van de rente opslag af. Helaas was het bij ons maar 0,1%. Je moet er zelf wel om vragen als je van die opslag af wil en je hebt al een aardig deel van je hypotheek afgelost!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het heeft simpelweg te maken met de risicoberekening van banken. Hoe meer risico zij (denken te) lopen, hoe hoger de renteopslag. Wij hebben NHG, dus gelukkig geen last van renteopslagen L-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je voorbeeld is ongeveer op mij van toepassing, maar ik heb de opslag er gewoon af kunnen halen. Die betaal ik dus niet meer. Dat was idd iets van 0,2% bij de R.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Huis van 4 ton.. Dat is een redelijk huis hoor! Maar ook ik heb mijn opslag er af kunnen halen. Kom je al best snel voor in aanmerking!

  BeantwoordenVerwijderen