dinsdag 10 mei 2016

Een lagere koopprijs met een aankoopmakelaar (advertorial)

Het kopen van je droomhuis kan een hele opgave zijn. Zo zijn er meerdere dingen waar je tijdens de koop rekening mee moet houden. Vaak heb je het te dealen met een slinkse verkoopmakelaar, die alles uit de kast haalt om de koopprijs hoog te houden. Om deze redenen schakelen veel huizenkopers een aankoopmakelaar in, zodat de bodemprijs bereikt kan worden. Maar op welke wijze is zo'n aankoopmakelaar voordelig voor je financiƫn? Tijd om het onder de loep te nemen!

Hoe worden de makelaarskosten bepaald?
In principe werken de meeste aankoopmakelaars op dezelfde manier. Zij vertegenwoordigen je tijdens de onderhandelingen en proberen een maximale korting te regelen. Onderling verschillen ze vaak wel in de manier hoe ze het tarief bepalen. Op dit moment zijn er 3 tariefbepalingen die het meest gebruikt worden: een vast tarief, vaste courtage en het “no cure no pay” tarief. Een vaste tariefbepaling spreekt voor zich. Je betaalt altijd een vast bedrag voor de diensten. De courtage en “no cure no pay” bepalingen werken wat ingewikkelder. Het is daarom even handig om deze 2 apart uit te leggen.

Bepaling met een vaste courtage
De aankoopmakelaars die met deze bepaling werken, vragen een bepaald percentage van de definitieve aankoopprijs. De meeste bureaus hebben een vast percentage van tussen de 1% en 2%. Hier even een rekenvoorbeeld:
Er wordt een huis gekocht voor een bedrag van €230.000. De originele prijs was €260.000. De aankoopmakelaar heeft dus een korting kunnen regelen van €30.000. Hij vraagt een vaste courtage van 1,5%, wat op een tarief van €3.450 uit komt. In totaal heeft de koper een voordeel van €30.000 - €3.450 = €26.500.

bepaling via “no cure no pay”
Er zijn ook aankoopmakelaars die hun tarieven op een andere manier bepalen. Zo heb je De Onderhandelmakelaar, die met het “no cure no pay”principe werkt. Deze tariefbepaling is eigenlijk een combinatie van een vaste prijs en een courtage. Er wordt eerst een basistarief van €650 euro gevraagd. De rest vast het tarief wordt bepaald door de hoogte van de korting die de makelaar regelt. Met andere woorden, hoe meer korting de koper krijgt, hoe hoger de bonus is die de makelaar ontvangt. Deze tariefbepaling heeft als grote voordeel dat de makelaar meer gemotiveerd is om zijn best te doen. Hij wordt namelijk beloond op basis van zijn prestaties.

Het “no cure no pay” principe werkt als volgt:
De makelaar verlaagt de aankoopprijs van €270.000 naar €230.000. Ten eerste ontvangt hij een basistarief van €650 euro. Op basis van de geleverde korting van €40.000 krijgt hij een bonus. Tot €25.000 bedraagt de bonus 10%. Van €25.000-€50.000 is de bonus 6% en op de korting vanaf €50.000 wordt een bonus van 3% gevraagd. De totale makelaarskosten bedragen dus €650+€2.500+€900=€4.050. In totaal heeft de huizenkoper een voordeel van €40.000-€4.050=€35.950.

Kies wat vertrouwd voelt
Al met al levert het inschakelen van een goede aankoopmakelaar veel voordeel op. De koper kan al snel rekenen op tienduizenden euro's korting op het huis. Als je naar een aankoopmakelaar zoekt is het belangrijk dat je rekening houdt met de tariefbepaling. Zoek een partij uit waar je het meest vertrouwd bij voelt. Aankoopmakelaars die het tarief op basis van “no cure no pay” bepalen hebben het voordeel dat ze extra gemotiveerd voor je zijn. Hoe beter ze het doen, hoe meer voordeel jij krijgt. Kortom, een win-win situatie voor zowel de koper als de makelaar!